Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οδηγία Ε. Συμβουλίου για την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεωνΤο Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα τη θέση του σχετικά με την οδηγία για την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων. Η οδηγία έχει σκοπό να παράσχει πρόσβαση των βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες σε πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης, προκειμένου να μπορέσουν να αναδιαρθρωθούν σε πρώιμο στάδιο και να αποφύγουν έτσι την αφερεγγυότητα. Παρέχει επίσης δεύτερη ευκαιρία σε αξιόπιστους πτωχεύσαντες επιχειρηματίες και θεσπίζει μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής.

Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να αρχίσουν τώρα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στις αρχές του 2019.

Κάθε χρόνο, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους λόγω πτώχευσης της εταιρείας τους. Πρέπει, λοιπόν, να διαθέτουμε άρτιους κανόνες αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την ΕΕ για να μειώσουμε τον αριθμό των πτωχεύσεων και να εξασφαλίσουμε ότι προσφέρεται δεύτερη ευκαιρία στους αξιόπιστους επιχειρηματίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο στηρίζει αυτήν τη νέα νομοθεσία, με προσαρμογές, ούτως ώστε να συνεκτιμηθούν πλήρως τα συστήματα που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν εύρυθμα στα κράτη μέλη.
— Josef Moser, υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας

Κυριότερα στοιχεία της θέσης του Συμβουλίου

Η θέση του Συμβουλίου (12334/18) διατηρεί όλα τα βασικά στοιχεία της αρχικής πρότασης της Επιτροπής, αλλά παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη ώστε να προσαρμόσουν τη νέα νομοθεσία στα υφιστάμενα πλαίσιά τους.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο τροποποίησε τις διατάξεις σχετικά με:
• τη συμμετοχή των δικαστών: διατηρώντας μεν τον στόχο των ταχύτερων διαδικασιών αφερεγγυότητας, η θέση του Συμβουλίου προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη ώστε να αποφασίζουν πότε και πού είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των δικαστών·
• τη διάρκεια της αναστολής των ατομικών καταδιώξεων: διατηρώντας αφενός τις διάρκειες που πρότεινε η Επιτροπή (δηλαδή έως το πολύ 4 μήνες για την αρχική διάρκεια), το Συμβούλιο εισάγει τη δυνατότητα μεγαλύτερης προθεσμίας των δικαστηρίων ώστε να επικυρώσουν σχέδια που είναι ιδιαίτερα περίπλοκα·
• τη διακατηγοριακή παράκαμψη των διαφωνιών: ενώ διατηρούνται οι κανόνες που καθορίζονται στην πρόταση, τα κράτη μέλη αποφάσισαν υπέρ μεγαλύτερης ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να καθορισθούν οι όροι που απαιτούνται για τη διενέργεια προκαταρκτικής αποτίμησης μιας επιχείρησης, καθώς και οι κανόνες οι οποίοι καθορίζουν την παράκαμψη των διαφωνιών μιας κατηγορίας πιστωτών.

Επόμενα βήματα

Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη τη θέση του, μπορούν να αρχίσουν πολύ σύντομα τριμερείς διαπραγματεύσεις.

Επιδίωξη των τριών θεσμικών οργάνων είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Συμβούλιο - γενική προσέγγιση σχετικά με την οδηγία για την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων, την αναδιάρθρωση και τη δεύτερη ευκαιρία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - νομοθετικό παρατηρητήριο - σελίδα σχετικά με την οδηγία για την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ενημερωτικά δελτία για τα συστήματα αφερεγγυότητας σε κάθε κράτος μέλος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο