Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η ΕΕ θεσπίζει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητεςΣήμερα, το Συμβούλιο εξέδωσε νέα οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Με την οδηγία αυτή θεσπίζονται νέες διατάξεις ποινικού δικαίου που αποσκοπούν στην αναχαίτιση και τη φραγή της πρόσβασης εγκληματιών σε χρηματοδοτικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν:

• τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης 4 ετών και οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις και μέτρα (π.χ. προσωρινός ή μόνιμος αποκλεισμός από την πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση, πρόστιμα κ.λπ.). Επιβαρυντικές περιστάσεις θα ισχύουν σε περιπτώσεις που συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις ή για αδικήματα που διαπράττονται κατά την άσκηση ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων·

• τη δυνατότητα οι νομικές οντότητες να υπέχουν ευθύνη για ορισμένες δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να μπορούν να αντιμετωπίζουν φάσμα κυρώσεων (π.χ. αποκλεισμός από κρατικές ενισχύσεις, υπαγωγή σε δικαστική εποπτεία, δικαστική εκκαθάριση κ.λπ.)·

• την άρση των εμποδίων για τη διασυνοριακή δικαστική και αστυνομική συνεργασία μέσω της πρόβλεψης κοινών διατάξεων για τη βελτίωση των ερευνών. Σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές υποθέσεις, οι νέοι κανόνες διευκρινίζουν ποιο κράτος μέλος έχει δικαιοδοσία, πώς συνεργάζονται τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, καθώς και πώς συμμετέχει η Eurojust.

Επόμενα βήματα

Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες από τη δημοσίευση της οδηγίας στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ για να τη μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο.

Ιστορικό

Η οδηγία αυτή συμπληρώνει, όσον αφορά τις πτυχές ποινικού δικαίου, την οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η οποία εγκρίθηκε επίσημα τον Μάιο του 2018.

Οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου (PE-CONS 30/18)

Οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (δελτίο Τύπου, 14/5/2018)

Επισκεφθείτε τη σελίδα της συνεδρίασης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο