Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην ΟΚΕAθήνα, 11 Οκτωβρίου 2018

Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην ΟΚΕ με θέμα: σχέση ΟΚΕ, κοινωνικών εταίρων, Βουλής και κοινωνίας των πολιτών για την εδραίωση της δημοκρατίας, την ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην σημερινή σύγκληση του Συμβουλίου των Πρόεδρων και της Ολομέλειας της ΟΚΕ κατά την διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με την σχέση Βουλής και ΟΚΕ, τον ρόλο των Κοινωνικών Εταίρων και της Κοινωνίας των Πολιτών για την εδραίωση της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της ΕΣΕΕ:

«Ο ρόλος της ΟΚΕ, του επίσημου σε κάθε χώρα φορέα κοινωνικού διαλόγου, με άλλα λόγια του θεσμοθετημένου χώρου σύγκλισης αντίθετων απόψεων της κοινωνίας των πολιτών, καθίσταται τώρα πιο κρίσιμος από ποτέ. Και τούτο διότι η περιπέτεια στην οποία εισήλθε η ελληνική κοινωνία διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν. Αφήνοντας βαθιά σημάδια σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο: τόσο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας όσο και στην αύξηση των ανισοτήτων. Επομένως, σήμερα, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και του τρόπου δράσης της πλευράς της εργασίας και εκείνης των επιχειρήσεων είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Με έναν στόχο τη διατήρηση και εμβάθυνση του δημοκρατικού κεκτημένου με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων που βαθαίνουν.

Η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε όλη αυτή την περίοδο και, συγκεκριμένα της ΕΣΕΕ, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης ήταν σταθερή.

Προσπαθήσαμε πέρα από κομματικές ταυτίσεις να προασπίσουμε όχι μόνο τα στενά συμφέροντα των μελών μας, αλλά να ακούσουμε και να βοηθήσουμε και όλα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. 

Σε μια περίοδο που στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη, ο κοινωνικός διάλογος είχε ατονήσει, έδωσα μια μεγάλη μάχη με τους συναδέλφους μου να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε την υποβάθμιση αυτή που υπαγόρευε, όπως πολλοί υποστήριζαν, η οικονομική συγκυρία.

Με τη διαρκή επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων σε ζητήματα μείζονος πολιτικής παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια ώστε οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται ερήμην των κοινωνικών εταίρων, να μην εργαλειοποιηθεί ο κοινωνικός διάλογος σε ένα πλαίσιο ad hoc νομιμοποίησης μιας ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης.

Στόχος μας να εμπεδωθεί ότι ανεξαρτήτως οικονομικής συγκυρίας, οι θεσμοί και οι διαδικασίες μιας δημοκρατικής πολιτείας δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται.

Ένα κύκλος έκλεισε με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής.

Προσωπικά, στάθηκα μαχητής.

Αισθάνομαι ότι με την πολύτιμη συμβολή των συναδέλφων μου στην ΕΣΕΕ καταφέραμε να εγγράψουμε στη συλλογική συνείδηση ότι ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο να κατοχυρώσουμε έναν αυτόνομο ρόλο για τη ΜμΕ στο πεδίο των πολιτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΕΣΕΕ, σε έναν μήνα έχει εκλογές, θα αναδείξουμε τη νέα διοίκηση και θα εισέλθει σε μια νέα εποχή.

Η δέσμευσή της, ωστόσο, για την ουσιαστική συνεργασία με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την ενεργό συμμετοχή στον διάλογο με την ΟΚΕ είναι δεδομένη.

Άλλωστε και η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή και καλείται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες ώστε να επιτύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι χρειάζεται όλοι μαζί να αναδείξουμε με ακόμη πιο ηχηρό τρόπο τη Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Μια συμφωνία που αποτελεί σύνθεση των αντικρουόμενων συμφερόντων και αντιλήψεων του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων. 

Όπως οφείλουμε και ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαίου να παλέψουμε όλοι μαζί για μια πιο δημοκρατική λειτουργία της Ένωσης. Για μια Ένωση που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των κρατών-μελών, θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες των λαών και θα ανταποκρίνεται στην απαίτηση για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ολοκλήρωση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια, το μεταναστευτικό, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Νοέμβριο  με την ολοκλήρωση της τρίτης θητείας μου  θα αποχωρήσω από την θέση του Προέδρου της ΕΣΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΟΚΕ αλλά και όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους για την μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία μας που αντικατοπτρίζει τη βούληση όλων μας να ανταποκριθούμε με συνέπεια στον μεγάλο στόχο της ανάπτυξης.
Ευχαριστώ
».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο