Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ): Διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του

 
Με την εγκύκλιο 68535/2397/10.10.2018 του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεδομένης πλέον της καθολικής εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία του είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η τήρηση της ακόλουθης διαδικασίας, για όλες τις Μελέτες, που υποβάλλονται σύμφωνα με τα άρθρα 2, 3, 4, 5, 6 και 7 του ν. 4014/2011, δίνονται οι παρακάτω διευκρινίσεις:

1. Ο Φορέας του έργου υποβάλλει τη Μελέτη στο ΗΠΜ και το έργο αποκτά (αυτόματα) Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ), η οποία συνοδεύει το έργο/δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του (έναρξη κατασκευής, λειτουργία, ανανέωση, τροποποίηση, παύση λειτουργίας κ.λπ.).
Η Μελέτη που υποβάλλεται, πρέπει υποχρεωτικά να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη τόσο από το Φορέα του Έργου/Δραστηριότητας, όσο και από το Μελετητή.2. Ο Φορέας του έργου υποβάλει αίτηση με την ΠΕΤ του έργου/δραστηριότητας στο πρωτόκολλο της Αρμόδιας Περιβαλλοντικής Αρχής, με συνημμένο το έντυπο αντίγραφο της Μελέτης, προκειμένου αυτή να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

3. Όλα τα έγγραφα της Αρμόδιας Περιβαλλοντικής Αρχής, λαμβάνουν πρωτόκολλο από την Υπηρεσία και καταχωρούνται στο ΗΠΜ. 

4. Οι Γνωμοδοτούντες Φορείς και Υπηρεσίες, καταχωρούν τις διεκπεραιωμένες γνωμοδοτήσεις τους στο ΗΠΜ.

Ειδικά, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου λειτουργίας του ΗΠΜ δύναται, κατά την κρίση της Αρμόδιας Περιβαλλοντικής Αρχής, να ακολουθείται η ακόλουθη ροή διαδικασιών:

1. Ο Φορέας του έργου υποβάλλει αίτημα συνοδευόμενο από έντυπο αντίγραφο Μελέτης, στο πρωτόκολλο της Αρμόδιας Περιβαλλοντικής Αρχής, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία και αμελλητί ενημερώνεται για την υποχρέωσή του, να αναρτήσει τη Μελέτη στο ΗΠΜ.
Η ενημέρωση είναι δυνατό να γίνεται είτε από τους διοικητικούς υπαλλήλους είτε από το χειριστή της υπόθεσης.
Η Μελέτη που υποβάλλεται, πρέπει υποχρεωτικά να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη τόσο από το Φορέα του Έργου/Δραστηριότητας, όσο και από το Μελετητή.2. Ο Αρμόδιος Χειριστής της υπόθεσης, ο οποίος θα χρεωθεί το αίτημα, αναζητά την Περιβαλλοντική Ταυτότητα του Έργου (ΠΕΤ) στο ΗΠΜ, την οποία και συμπληρώνει στην αίτηση του Φορέα του Έργου. Στη συνέχεια, ψηφιοποιεί την αίτηση και την αναρτά στο ΗΠΜ.

3. Όλα τα έγγραφα της Αρμόδιας Περιβαλλοντικής Αρχής, λαμβάνουν πρωτόκολλο από την Υπηρεσία και καταχωρούνται στο ΗΠΜ.

4. Οι Γνωμοδοτούντες Φορείς και Υπηρεσίες, καταχωρούν τις διεκπεραιωμένες γνωμοδοτήσεις τους στο ΗΠΜ.

Σημειώνεται ότι, Μελέτες οι οποίες έχουν υποβληθεί στην Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου πληρότητας, κατόπιν συνεννόησης με τους Φορείς των έργων, δύναται να αναρτηθούν στο ΗΠΜ, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Δεδομένου ότι η διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης γίνεται πλέον αποκλειστικά μέσω του ΗΠΜ, παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή των ανωτέρω, με την επισήμανση ότι αιτήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων/δραστηριοτήτων, τα οποία δε διαθέτουν Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ), δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν.

Για τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk), ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected] και τηλεφωνικά στα 210 6417806 και 210 6417714.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο