Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Καβαλώντας τη χρονομηχανή σου, ανάμεσα σε πόθεν έσχες και βραχυχρόνιες μισθώσεις


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

 

Ι. Πρόλογος

Κρατώντας μια ξεθωριασμένη φωτογραφία γέρνεις το κορμί σου στον καναπέ και χάνεσαι στη μελωδία ενός παλιού τραγουδιού που ακούγεται από το μικρό ραδιόφωνο. Λίγο αργότερα, μια ξεχασμένη σειρά παίζεται σε επανάληψη από την κρατική τηλεόραση ενώ σε μια γωνία του σπιτιού στοιβαγμένες κάποιες εφημερίδες με κιτρινισμένα φύλλα περιμένουν στωικά ένα χέρι να τις ξεφυλλίσει και πάλι. Στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης, στριμωγμένο ανάμεσα σε χοντρά δερματόδετα βιβλία με ξεφτισμένες ράχες, μόλις που διακρίνεται ένα μπλε τετράδιο εκθέσεων απ΄ το σχολείο που το φυλάς ακόμη. Κάποιες σκόρπιες σκέψεις όταν κλείνουν για λίγο τα βλέφαρα αρκούν για να πλημμυρίσουν τα αυλάκια του μυαλού από μια γλυκιά νοσταλγία. Μια γλυκιά μελαγχολία κυλά τώρα στις φλέβες σου και γίνεται ένα με το αίμα. Και τότε, καθώς ανοίγουν τα μάτια, στο κινηματογραφικό πανί του οπτικού σου πεδίου προβάλλονται ξανά στιγμές του παρελθόντος σαν ασπρόμαυρη ταινία που ενώ γνωρίζεις την κάθε ατάκα δεν βαριέσαι ποτέ να την ξαναδείς.

Ένα σύντομο ταξίδι πίσω στο χρόνο με τη δική σου χρονομηχανή, χωρίς μπαγκάζια, καθυστερήσεις και πολλά ψιμύθια. Ένα κολλάζ αναμνήσεων, σαν μίτος που τον κρατάς για να μη χαθείς μέσα σ΄αυτό τον λαβύρινθο. Ένας μικρός σπάγκος, τον βαστάς και σε οδηγεί σ' εκείνα τα στενά σοκάκια που σε συνδέουν με τις ρίζες σου από τις οποίες ποτέ δεν ξέκοψες. Ένα ταξίδι που δεν κοστίζει τίποτα σε χρήμα, όμως σημαίνει τόσα πολλά, ένας γρήγορος πηγεμός στο παρελθόν, τότε που έκανες εκείνα τα όνειρα. Ένα ταξίδι στο όνειρο. «Ολόκληρη η ζωή μου δεν ήταν παρά η ανάμνηση ενός ονείρου μέσα σε ένα άλλο όνειρο»[1].

Μα, ήρθε η στιγμή να κλειδώσεις πάλι τα όνειρα και τις αναμνήσεις σου σε κείνο το γνώριμο συρτάρι του μυαλού. Πόσο δύσκολο είναι αυτό, μοιάζουν με μικρά παιδιά που τρέχουν γελώντας τριγύρω στην αυλή και δεν θέλουν με τίποτα να μπουν πάλι μέσα στο δωμάτιο. Πώς να τιθασεύσεις τις σκέψεις και την αναπόληση! Σε κουβαλούν εκεί που θέλουν —εκεί που θέλεις (;)— κι εσύ παρασύρεσαι σ΄ ένα μαγικό σεργιάνι που άλλοτε σε γεμίζει με χαρά κι άλλες φορές σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Σηκώνεσαι, ρίχνεις μια τελευταία ματιά στον καθρέπτη. Ψαύοντας τα ατημέλητα μαλλιά σε μια προσπάθεια να φτιάξεις τις ατέλειες, φωλιάζεις βιαστικά μέσα στα ρούχα της δουλειάς, ενώ είσαι έτοιμος να χτίσεις και πάλι με λόγια τα τείχη προστασίας σου και γι' αυτή τη μέρα.

 [1] Τάσος Λειβαδίτης.

 

ΙΙ. Βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, airbnb, κ.λπ.

 

Συχνή ερώτηση: Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλλω δήλωση βραχυχρόνια διαμονής για το μισθώσεις που συνήφθησαν το χρονικό διάστημα από 1/8-30/8/2018; Για όσες συνάπτονται το επόμενο διάστημα τι γίνεται;

Απάντηση: Δείτε τον παρακάτω πίνακα

ΑπόΈωςΑναχώρησηΗμερομηνία υποβολής βραχυχρόνιας
Σύναψη συμφωνίας01/08/201830/08/2018Οποτεδήποτε30/11/2018 (συγκεντρωτικά)
Σύναψη συμφωνίας31/08/2018Εντός Σεπτεμβρίου20/10/18
Σύναψη συμφωνίας31/08/2018Εντός Οκτωβρίου20/11/18

 

Σημείωση: Για πλειάδα θεμάτων και προβλημάτων που αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναμένουμε νέες διευκρινίσεις από την Α.Α.Δ.Ε., οπότε μην αγχώνεστε προς το παρόν. Θα 'χουμε σύντομα νέα...

 

¤

 

ΙΙΙ. Πόθεν Έσχες, πάλι μία από τα ίδια...

Επανέρχεται στο προσκήνιο ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα πέρυσι λόγω και των συνεχόμενων εξελίξεων. Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά στην τροποποίηση αρκετών διατάξεων του νόμου 3213/2003 (πόθεν έσχες), προβλέπει ειδικές προθεσμίες, τόσο για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες των ετών 2015 έως και 2017, όσο και για την υποβολή των καταστάσεων υπόχρεων για το έτος 2018 (χρήση 2017) που όπως είναι γνωστό είχαν «παγώσει» μετά τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις των κατ εξουσιοδότηση αποφάσεων ηλεκτρονικής υποβολής πόθεν έσχες.

Δείτε τις νέες προθεσμίες (σ.σ. με την επιφύλαξη τυχόν τροποποιήσεων μέχρι την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή) στο παρακάτω άρθρο που συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα του κόμβου:

Οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για τα έτη 2015, 2016 και 2017

¤


ΙV. Ε.Φ.Κ.Α. και πάλι Ε.Φ.Κ.Α. (εν αναμονή και της απόφασης του Σ.τ.Ε.)

Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών: Συμπληρωματικές οδηγίες από το Υπ. Εργασίας [ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ]

Ασφαλιστικές εισφορές Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ

Καταβολή βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων κατ' εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α'152) όπως ισχύει, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ - τέως ΕΤΑΑ

Α.Π.Δ. ασφαλισμένων υπαγόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ: Διαχείριση των ήδη υποβληθεισών ασφαλιστικών στοιχείων μισθολογικών περιόδων απασχόλησης από 01/12/2017


¤

 

V. Κ.αλ.Ο

Όχι, μην πάει ο νους σας στον κάλο του δέρματος ή στον κάλο του εγκεφάλου, η ενότητα αυτή αφορά στα νεότερα από την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Εγκύκλιος 1/2018 Χρήσιμες οδηγίες σχετικά με την χρήση της πλατφόρμας kalo.yeka.gr

Εγκύκλιος 2/2018 Κοινοποίηση εγγράφου Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για φορείς Κ.Αλ.Ο.


¤

 

VI. Εξωδικαστικός - ρύθμιση οφειλών

(Upd) Νέες ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και ΦΚΑ για ελ. επαγγελματίες

Μαθαίνουμε ότι το τελευταίο διάστημα, μετά και την ανανέωση της πλατφόρμας έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και των συναδέλφων αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επίσης, δείτε και την εγκ. (Καθορισμός της μεθοδολογίας και των κριτηρίων για τον προσδιορισμό του αριθμού και του ύψους των δόσεων, καθώς και των κριτηρίων για τη διαμόρφωση της ψήφου του Κ.Ε.Α.Ο. κατά τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του ν. 4469/2017), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Προϊσχύουσα διάταξη Νέα διάταξη
(βα) Για νομικά πρόσωπα
Τα κέρδη
 προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, η υποχρέωση αποπληρωμής φόρων, η ανάγκη για πραγματοποίηση επενδύσεων απαραίτητων για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, καταθέσεις, καθώς και το ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.
(ββ) Για φυσικά πρόσωπα
Τα κέρδη
 προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης των τελευταίων 3 ετών, η υποχρέωση αποπληρωμής τρεχόντων φορολογικών υποχρεώσεων, οι ελάχιστες αναγκαίες ταμειακές ροές για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, πιθανά έσοδα από άλλες πηγές διαφορετικές της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ανάγκη εξυπηρέτησης τυχόν οφειλών που δεν ρυθμίζονται με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Επιπλέον λαμβάνονται υπόψη τυχόν καταθέσεις, αφαιρουμένου ενός ελάχιστου επιπέδου μετρητών για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.
βα) Για νομικά πρόσωπα
Το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών
 προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA)της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, η υποχρέωση αποπληρωμής φόρων, η ανάγκη για πραγματοποίηση επενδύσεων απαραίτητων για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, καταθέσεις, καθώς και το ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.

β) Για φυσικά πρόσωπα
Το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών
 προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA)της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, τα έσοδα από άλλες πηγές, η υποχρέωση αποπληρωμής τρεχόντων φορολογικών υποχρεώσεων, οι ελάχιστες αναγκαίες ταμειακές ροές για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, η ανάγκη εξυπηρέτησης τυχόν οφειλών που δεν ρυθμίζονται με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Επιπλέον λαμβάνονται υπόψη τυχόν καταθέσεις, αφαιρουμένου ενός ελάχιστου επιπέδου μετρητών για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.
 

¤


VII. H παροχή λογισμικού με σκοπό την μεταπώληση (λογιστική & φορολογική αντιμετώπιση)

Το θέμα αυτό μας είχε απασχολήσει από καιρό. Αρχικά, από λογιστικής απόψεως κι έπειτα από φορολογικής. Τελικά έχουμε ταύτιση απόψεων για το εν λόγω θέμα:

Η παροχή λογισμικού με σκοπό την μεταπώληση θεωρείται παροχή υπηρεσίας ή απόθεμα;
Από λογιστικής απόψεως Θεωρείται ως απόθεμα (βλ. ενδεικτικά ΣΛΟΤ 202/2016, ΣΛΟΤ 2356/2016, ΣΛΟΤ 868/2016)
Από φορολογικής απόψεως Θεωρείται ως απόθεμα (ΠΟΛ. 1183/2018)
VΙII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα και επανήλθαν στο προσκήνιο κάποια πιο πρόσφατα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

Αγρότες: Συμπληρωματικές δηλώσεις - Τρόπος χειρισμού και διαδικασία υποβολής [του Γ. Παπαδημητρίου]

Ε9: Ποια ακίνητα δεν γράφονται σε αυτό και δεν φορολογούνται με ΕΝΦΙΑου Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου]

Νέο καθεστώς από 1.1.2019 απαλλαγής από το ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων - Λογιστική αντιμετώπισή τους από πλευράς ΕΛΠ και φορολογική από πλευράς φορολογίας εισοδήματοςου Φ. Τσατούρα ]

Η νέα νομοθεσία (Ν. 4548/2018) για τις Ανώνυμες Εταιρείες - 37 θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε.ου Κ. Νιφορόπουλου ]

Πως δηλώνονται στην Ελλάδα οι συντάξεις που λαμβάνουν από την αλλοδαπή οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Η φορολόγησή τους και οι ΔΣΑΔΦου Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου]

Υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης [ΣΕΠΕ ΟΑΕΔ ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ)] εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔου Ανδρέα Σακκελαριάδη]

Ουδείς Άκων Κληρονόμος - Αποδοχή με ευεργέτημα απογραφής - Αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς. Ανάλυση, παραδείγματα και δυνατότητες των κληρονόμωνης Νένας Διονυσοπούλου]

Μια Υπεράσπιση της Λογιστικής με βάση τη Νεότερη Ιστορία της Ο φίλος Κ. Νιφορόπουλος μας ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα».


¤

IΧ. Αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

■ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αρ. απόφ. 1219/2018- Υποχρέωση επίδειξης βιβλίων γενικών συνελεύσεων μετόχων κ.λ.π. μέχρι το 2012

Περίληψη

Η υποχρέωση τήρησης των διοικητικών και διαχειριστικών βιβλίων από τις Α.Ε. και Ε.Π.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του προϊσχύσαντος Κ.Β.Σ., όπως ίσχυαν μέχρι 31/12/2012, είχε θεσπιστεί για φορολογικούς σκοπούς και ήταν ανεξάρτητη από την υποχρέωση τήρησης των εν λόγω βιβλίων από διατάξεις άλλων νόμων όπως των κ.ν.2190/1920, 3190/1955, κλπ.. Η κατάργηση των προαναφερομένων διατάξεων του Κ.Β.Σ. από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. καταργεί την υποχρέωση αυτή από φορολογικής πλευράς και δεν καταργεί την υποχρέωση τήρησης των εν λόγω βιβλίων που έχει θεσπιστεί από διατάξεις άλλων νόμων
Η Δ.Ε.Δ. επικύρρωσε πρόστιμο της Δ.Ο.Υ. ύψους 500,00 €, λόγω της μη ανταπόκρισης της προσφεύγουσας σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων για συγκεκριμένες χρήσεις. Ο έλεγχος ζήτησε να προσκομίσει η επιχείρηση τα τηρούμενα εμπορικά της βιβλία, τα παραστατικά προκειμένου να διενεργηθούν οι ελεγκτικές επαληθεύσεις της κλειστής αποθήκης και της ορθής αποτίμησης των αποθεμάτων τέλους χρήσης

Ο έλεγχος κλειστής αποθήκης σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. [ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ - δείτε τη μεθοδολογία του ελέγχου ως προς των έλεγχο των ποτών που καταναλώθηκαν και για τα οποία δεν εκδόθηκαν αποδείξεις. Απ΄την άλλη πλευρά, οι ισχυρισμοί της επιχείρησης ήταν παιδαριώδεις κατά την άποψή μου ]. 

Απαλλαγή χρήσης Φ.Τ.Μ. σε εμποροπανήγυρη

ΔΕΔ 3619/2018 Πρόστιμο φόρου διαμονής 500,00€

ΔΕΔ 3361/2018 Πρόστιμο για έκδοση αποδείξεων λιανικής χωρίς τη χρήση Φ.Η.Μ.

 

¤

 

X. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

31399/18/18.9.2018 Τροποποίηση της 30825/4.6.2014 (1528 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση εθνικών θεωρήσεων εισόδου και για τη χορήγηση και ανανέωση τίτλου διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014» όπως ισχύει

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019

ΠΟΦΕΕ: Επιστολή για την άρση νομικών εμποδίων για την έναρξη ή διατήρηση ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα από φορολογικό κάτοικο εξωτερικού ή Έλληνα ομογενή-μετανάστη

ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών λόγω συγχωνεύσεων ΔΟΥ

11 νέα προγράμματα για 88.500 ανέργους - 31.500 εκ των θέσεων για νέους ανέργους

Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ ή φόρου μέχρι 10.000 ευρώ και για την μεταβίβαση ακινήτου με οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ

«Μεταφορικό Ισοδύναμο»: Άνοιξε η πλατφόρμα και η διαδικασία κατάθεσης παραστατικών για το κόστος μεταφοράς των νησιωτικών επιχειρήσεων

¤

 

ΧΙ. Οι προθεσμίες στη ζωή μας...

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2018ΧΙΙ. Ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις

Αλλαγές στον ΦΠΑ: Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του ECOFIN

Ηλεκτρονικές εκδόσεις: Το Συμβούλιο επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ε. Συμβούλιο: Το Λιχτενστάιν και το Περού ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις, το Παλάου καταργείται από τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι μετρητών σε άτομα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ

ΦΠΑ: Πράσινο φως για γενικευμένη προσωρινή αντιστροφή της επιβάρυνσης

¤

ΧΙIΙ. Ειδικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη μεταφορά στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού σε υφιστάμενες ή νεοσυσταθείσες εταιρείες σε περίπτωση μετασχηματισμού [ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ]


Με την ΠΟΛ. 1185/2018 η Α.Α.Δ.Ε. έδωσε διευκρινίσεις επί ειδικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη μεταφορά στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού σε υφιστάμενες ή νεοσυσταθείσες εταιρείες σε περίπτωση μετασχηματισμού. Διαβάστε την εγκύκλιο αυτή γιατί ίσως δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που σας έχουν δημιουργηθεί.

¤

XIV. Βιβλιοπαρουσίαση

Κυκλοφόρησε ο Πρακτικός Οδηγός για τις μεταβιβάσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας με χαριστική αιτίαου Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου].

Εύχομαι κι αυτό το σύγγραμμα να είναι καλοτάξιδο...

 

¤

XV. Συμφωνητικά για δεξιώσεις, χορούς, κ.λπ.

Στον προγενέστερο Κ.Φ.Ε. (2238/1994) και συγκεκριμένα στην παρ. 4 του άρθρου 82 αυτού προβλέπονταν τα εξής: «4.Οργανώσεις, σύλλογοι, σωματεία, ιδρύματα, οργανισμοί κ.λ.π., όταν πραγματοποιούν χορούς, συγκεντρώσεις, δεξιώσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, που υπάγεται το κέντρο διασκέδασης ή το ξενοδοχείο, αίτηση στην οποία επισυνάπτεται το συμφωνητικό με το κέντρο ή το ξενοδοχείο και αναφέρεται ο σκοπός της εκδήλωσης, η επιβάρυνση κατά άτομο και ο αριθμός των προσκλήσεων που θα εκδοθούν. Μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την πραγματοποίηση του χορού ή της συγκέντρωσης ή της δεξίωσης οι παραπάνω φορείς υποχρεούνται να προσκομίσουν στην ανωτέρω δημόσια οικονομική υπηρεσία φωτοτυπία του τιμολογίου του κέντρου διασκέδασης ή του ξενοδοχείου. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η παραπάνω διαδικασία, επιβάλλεται, με πράξη του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, στον υπόχρεο πρόστιμο χιλίων τετρακοσίων εξήντα (1.460) Ευρώ μέχρι δύο χιλιάδες εννιακόσια τριάντα (2.930) Ευρώ. Το πρόστιμο αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 82 του ν. 2238/1994 καταργήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχες διατάξεις στον νέο ΚΦΕ (ν.4172/2013) και για ιδιωτικά συμφωνητικά που προβλέπονταν από τις αμέσως ως άνω διατάξεις του ν. 2238/1994, θα ακολουθείται η διαδικασία υποβολής συμφωνητικών με τριμηνιαίες καταστάσεις που προβλέπεται από την ΑΥΟ 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.7.2000.

Δείτε και τη σχετική εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε.: ΔΕΛ Β 1144107 ΕΞ 2018 Τρόπος υποβολής συμφωνητικών που υποβάλλονταν σύμφωνα με το καταργηθέν άρθρο 82 του ν. 2238/94 (σ.σ. ευχαριστούμε τον συνάδελφο που μας έστειλε τη συγκεκριμένη απάντηση προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι).XVΙ. Μικρό διάλειμμα

Γνωρίζετε τα ονόματα των ημερών της εβδομάδας στην αρχαία Ελλάδα; Αν όχι, δείτε τον παρακάτω πίνακα.
XVΙΙ. Εργατικά - νομολογία

Άρειος Πάγος 1147/2017 Μεταβίβαση επιχείρησης, υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προϋφιστάμενες εργασιακές σχέσεις - Άρση υπερημερίας εργοδότη με επαναπρόσληψη του μισθωτού

Άρειος Πάγος 1405/2017 Δικαίωμα επαναπρόσληψης υπαλλήλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εποχιακής λειτουργίας - Προϋποθέσεις - Καταγγελία σύμβασης


 ¤


XVΙΙΙ. Κοινός λογαριασμός (Joint Account ή Compte Joint) και θάνατος του ενός δικαιούχου [ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ]

ΑΠ 1764/2017 Θάνατος δικαιούχου σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό (Joint Account)

Περίληψη

Επί των καταθέσεων τούτων (εις κοινόν λογαριασμό) δύναται να τεθεί προσθέτως ο όρος ότι άμα τω θανάτω οιονδήποτε των δικαιούχων, η κατάθεσις και ο εκ ταύτης λογαριασμός περιέρχεται αυτοδικαίως εις τους λοιπούς επιζώντας μέχρι του τελευταίου τούτων.Εν τη περίπτωση ταύτη η κατάθεσις περιέρχεται εις αυτούς ελευθέρα παντός φόρου κληρονομιάς ή άλλου τέλους. Αντιθέτως η απαλλαγή αυτή δεν επεκτείνεται και επί των κληρονόμων του τελευταίου απομείναντος δικαιούχου" και ότι "Διάθεσις της καταθέσεως δια πράξεως εν ζωή είτε αιτία θανάτου δεν επιτρέπεται, οι δε κληρονόμοι του τελευτήσαντος είτε εξ αδιάθετου είτε εκ διαθήκης, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαίων τοιούτων....ουδέν δικαίωμα κέκτηνται επί της καταθέσεως". Από τις διατάξεις αυτές, η πρώτη από τις οποίες αναφέρεται στις εσωτερικές μεταξύ των περισσοτέρων καταθετών σχέσεις, ενώ η δεύτερη ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ της Τράπεζας, στην οποία έχει γίνει η κατάθεση (και των περισσοτέρων καταθετών, συνδυαζόμενες και προς τις προμνημονευθείσες, προκύπτει ότι σε περίπτωση θανάτου ενός από τους καταθέτες δεν χωρεί υποκατάσταση αυτού από τους τυχόν κληρονόμους του έναντι της Τράπεζας, κατά της οποίας δεν μπορούν να στραφούν επικαλούμενοι το κληρονομικό τους δικαίωμα, διότι διαφορετικά θα μεταβαλλόταν το πρόσωπο του καταθέτη χωρίς τη συγκατάθεση της Τράπεζας.Ο επιζών καταθέτης, ως εις ολόκληρον δανειστής έναντι της Τράπεζας, μπορεί να εισπράξει και ολόκληρο το ποσόν της κατάθεσης, οπότε οι κληρονόμοι του αποθανόντος θα μπορούν να αξιώσουν από αυτόν το τμήμα εκείνο της κατάθεσης που αναλογεί στο δικαιοπάροχο τους, με βάση τις εσωτερικές σχέσεις των καταθετών. Εάν, όμως, έχει τεθεί ο όρος του άρθρου 2 του ν. 5638/1932, σε περίπτωση θανάτου ενός από τους καταθέτες, περιέρχεται αυτοδικαίως εξ ιδίου δικαίου, η κατάθεση και ο λογαριασμός απ’ αυτή στους επιζώντες, έναντι των οποίων οι κληρονόμοι του αποθανόντος καταθέτη δεν μπορούν να στραφούν και να αξιώσουν το κατά τις εσωτερικές σχέσεις τμήμα της κατάθεσης που αναλογούσε σ’ εκείνον, όπως θα μπορούσαν να πράξουν, αν δεν είχε τεθεί ο ως άνω όρος, του οποίου σε αυτό και μόνο εξαντλείται η νομική ενέργεια (ΑΠ1462/2006, ΑΠ1357/2002 ΑΠ 855/2002). Αυτός ο οποίος επικαλείται την πιο πάνω εξαίρεση της ύπαρξης του πρόσθετου όρου του άρθρου 2 του ν.5638/1932, που αποτελεί ένσταση (άρθρο 262 ΚΠολΔ), φέρει και το βάρος απόδειξης (ΑΠ 712/2009 ).

 ¤


XΙΧ. Εξελίξεις σχετικά με τα πλοία

ΠΟΛ.1177/2018 Όροι και προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το φόρο προστιθέμενης αξίας.

Με την εγκύκλιο αυτή τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το φόρο προστιθέμενης αξίας. Μελετήστε την γιατί είναι σημαντική.

Παραθέτω κι ένα πολύ έξυπνο σχόλιο ενός συναδέλφου κάτω από την εν λόγω εγκύκλιο

Τουριστικά πλοία: Προθεσμίες και ποσά παραβόλων που καταβάλλονται κατά την εγγραφή στο Μητρώο - Αυξάνεται το ανώτατο όριο προστίμου

 

¤

XX. Φορολογικό απόρρητοΦορολογικό απόρρητο: Διευρύνεται η «λίστα» των προσώπων που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία φορολογουμένων


 

Διευρύνονται, οι κατηγορίες των προσώπων (διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ν.π.δ.δ., δημόσιες επιχειρήσεις, ν.π.ι.δ στα οποία το κράτος είναι μέτοχος, κ.λπ.), στις οποίες δύναται να χορηγούνται στοιχεία και πληροφορίες φορολογουμένων τα οποία τηρούνται ως απόρρητα, από πρόσωπα που τους έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες ή καθήκοντα της Φορολογικής Διοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της νέας παρ. 1α, δύναται επίσης να ορίζεται με κ.υ.α., και αποζημίωση για το διοικητικό κόστος που η Φορολογική Διοίκηση αναλαμβάνει κατά την χορήγηση των ως άνω στοιχείων.¤


XXI. Έκδοση δωρεάν αποδείξεων παροχής υπηρεσιών από ιατρούς

 

Ερώτημα

Γιατρός, σε περιπτώσεις συνταγογράφησης σε ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο του εκδίδει Α.Π.Υ. με την ένδειξη «δωρεάν» επειδή δεν αμείβεται για την υπηρεσία αυτή. Επίσης, εκδίδει Α.Π.Υ. με την ένδειξη «δωρεάν» σε περιπτώσεις επανεξέτασης ασθενών επειδή και γι΄ αυτές τις περιπτώσεις δεν αμείβεται, όπως επίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις εξέτασης ασθενών χωρίς αμοιβή για λόγους κοινωνικοοικονομικούς.

-Υπάρχει υποχρέωση έκδοσης Α.Π.Υ. με την ένδειξη «δωρεάν» για τις περιπτώσεις αυτές;
-Υπάρχει κάποιο ποσοστό επί τοις εκατό των Α.Π.Υ. με την ένδειξη «δωρεάν» σε σχέση το συνολικό αριθμό των Α.Π.Υ. που εκδίδονται σε ετήσια βάση από τον γιατρό ή σε ποσοστό επί του ετησίου τζίρο του ιατρού που είναι νόμιμα επιτρεπτό και το οποίο δεν πρέπει να υπερβεί ο ιατρός όταν δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες του; Κινδυνεύει με πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου ο ιατρός όταν εκδίδει δωρεάν Α.Π.Υ.;

Δείτε την απάντηση

¤

XXII. 25 χρόνια ΣΟΛ ΑΕ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου η επετειακή εκδήλωση της ΣΟΛ Crowe, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 25 ετών από την ίδρυση της εταιρείας. Δείτε τη σχετική είδηση «25 χρόνια Αριστείας. 25 χρόνια ΣΟΛ». Εύχομαι να συνεχίσει το πολύ καλό έργο που επιτελεί η εταιρεία αυτή.

Άσχετο, αλλά κάθε φορά που διαβάζω ή ακούω για τη Σ.Ο.Λ. μου έρχεται στο μυαλό ο ήρωας της σειράς του NETFLIX, better call saul (αν δεν την έχετε δει, τότε την προτείνω ανεπιφύλακτα, αφού όμως δείτε πρώτα τη σειρά breaking bad). 

 

 

 

XΧIΙI. Επίλογος


Σήμερα, επέλεξα έναν μουσικό επίλογο. Καλή συνέχεια σε όλες και όλους τους συναδέλφους. Να μην λησμονούμε όλοι μας ότι πρέπει να ρουφάμε την κάθε στιγμή της ζωής...

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο