Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Δέσμευση και δήμευση εσόδων και αγαθών από εγκληματικές δραστηριότητες: Το ΕΚ ορίζει αυστηρότερους κανόνεςΤην Πέμπτη, το ΕΚ ψηφίζει νέους κανόνες για την καταπολέμηση τους εγκλήματος και αφορούν τα έσοδα που προέρχονται από τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Υπολογίζεται ότι 110 δισεκατομμύρια το χρόνο στην ΕΕ προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πολλοί είναι οι νόμοι που αφορούν τα έσοδα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες στην ΕΕ, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά κενά τα οποία φροντίζουν να εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες προκειμένου να κρύψουν τα έσοδά τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν πάντα αυστηρά χρονικά περιθώρια, ενώ άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι και η επαρκής αποζημίωση των θυμάτων.

Οι ευρωβουλευτές συζητούν την αντικατάσταση των κανόνων που ισχύουν σήμερα με νέους κανόνες που θα εφαρμόζονται απευθείας σε όλα τα κράτη μέλη. Θα αφορούν κυρίως την άμεση κατάσχεση και πάγωμα λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επίσης, θα υπερισχύει το δικαίωμα αποζημίωσης του θύματος έναντι του κράτους.

Ο ρόλος του ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε πιο αυστηρούς κανόνες με ρήτρα μη αναγνώρισης όταν δεν γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα και προθεσμία 45 ημερών για την επιβολή των αποφάσεων δήμευσης. Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν επίσης διατάξεις για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων για κοινωνικούς σκοπούς.

«Νιώθω ικανοποιημένη που καταφέραμε να δώσουμε τα θύματα ένα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των κατασχεθέντων αγαθών αλλά και που διευκολύναμε τη αποζημίωσή τους», είπε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Nathalie Griesbeck, που είναι και εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ.

Επόμενα βήματα

Οι ευρωβουλευτές συζητούν τις προτάσεις την Τετάρτη και ψηφίζουν την Πέμπτη. Μετά ο φάκελος πάει στο Συμβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να εγκρίνει τα νέα μέτρα. Αν γίνει αυτό, τότε η νομοθεσία θα εφαρμοστεί 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της. Η νομοθεσία δεν θα ισχύσει σε Ιρλανδία και Δανία.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο