Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εγγυήσεις για δάνεια νέων επιχειρήσεων

Εντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στους «κόλπους» των εξαγωγικών επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο να μείνουν «εκτός νυμφώνα»

Εγγυήσεις για δάνεια νέων επιχειρήσεων

Εντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στους «κόλπους» των εξαγωγικών επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο να μείνουν «εκτός νυμφώνα»

Νέα δράση για τη εγγυοδοσία δανείων στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις σχεδιάζει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, στο συνέδριο με θέμα «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Πρόκειται για την παροχή εγγυοδοσίας και επιδότησης επιτοκίου για δύο χρόνια από το ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια που θα λαμβάνουν από τράπεζες οι νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις. Το μέτρο προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2009.

Παράλληλα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, καινοτομίας και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ωστόσο, όσον αφορά το πρόγραμμα εγγυοδοσίας κεφαλαίων κίνησης που έχει εξαγγείλει το ΤΕΜΠΜΕ, έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στους «κόλπους» των εξαγωγικών επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο να μείνουν «εκτός νυμφώνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το πρόβλημα προκύπτει από το καταστατικό του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο ακολουθώντας σχετικές κοινοτικές επιταγές, δεν εγγυάται δάνεια, τα οποία είτε άμεσα, είτε έμμεσα χρηματοδοτούν εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, με τους οποίους επικοινώνησε η «Η», αφήνουν να εννοηθεί πως στην πράξη οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να αποσπάσουν την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ για το πρόγραμμα αυτό από τη στιγμή που δεν αφορά πάγιο εξοπλισμό, δεν θα αντιμετωπίσουν απόρριψη του αιτήματός τους.

Ούτως ή αλλιώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν κατευθύνουν αμιγώς και στο σύνολό της την παραγωγή τους στο εξωτερικό, αλλά διαθέτουν δίκτυα και στην εσωτερική αγορά.


Συμφωνία
Την ίδια στιγμή σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ποιες θα είναι οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης, χθες το βράδυ επρόκειτο να «κλείσει» ο κύκλος επαφών με τις 20 εμπορικές και τις 16 συνεταιριστικές εγχώριες τράπεζες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποστηρίξουν το πρόγραμμα.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο