Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αδεια... από τις Βρυξέλλες για μείωση ΦΠΑ ως το 15%

«Πράσινο φως» στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μείωση του ΦΠΑ έως το 15% άναψαν χθες οι Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανακατεύεται στο θέμα του ΦΠΑ. Ωστόσο με αφετηρία τη μείωση ΦΠΑ από την κυβέρνηση Μπράουν στη Βρετανία, εκπρόσωπός της διευκρίνισε χθες ότι τα κράτη-μέλη μπορούν ελεύθερα, χωρίς να ζητήσουν την άδεια των Βρυξελλών, να μειώσουν το γενικό συντελεστή ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν το ελάχιστο όριο που είναι 15%.

Αδεια... από τις Βρυξέλλες για μείωση ΦΠΑ ως το 15% 

«Πράσινο φως» στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μείωση του ΦΠΑ έως το 15% άναψαν χθες οι Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανακατεύεται στο θέμα του ΦΠΑ. Ωστόσο με αφετηρία τη μείωση ΦΠΑ από την κυβέρνηση Μπράουν στη Βρετανία, εκπρόσωπός της διευκρίνισε χθες ότι τα κράτη-μέλη μπορούν ελεύθερα, χωρίς να ζητήσουν την άδεια των Βρυξελλών, να μειώσουν το γενικό συντελεστή ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν το ελάχιστο όριο που είναι 15%. Η Μ. Βρετανία είχε γενικό συντελεστή 17,5% και τον μείωσε στο 15%, ποσοστό που είχαν μόνο η Κύπρος και το Λουξεμβούργο. Στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίπεδο του 19%.

Τα κράτη-μέλη θα κινηθούν «όλα μαζί και χώρια» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αλλωστε, στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα μέτρα που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύριο στις κυβερνήσεις των «27» για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες υπόσχονται να κλείσουν λίγο-πολύ τα μάτια ως προς την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον για μία διετία.

Ορισμένα κράτη-μέλη δεν περίμεναν τις προτάσεις Μπαρόζο για να δείξουν ότι το καθένα αντιμετωπίζει την κρίση από τη δική του σκοπιά. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισαν χθες ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ κατά 2,5 μονάδες στη χώρα του. Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «μία γενική μείωση του ΦΠΑ μπορεί να είναι μία καλή απάντηση για ορισμένες χώρες, αλλά όχι για τη Γαλλία και τη Γερμανία». Με την άποψη αυτή συμφώνησε αμέσως ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Μανουέλ Μπαρόζο γνωρίζει την κακοφωνία των «27» και ως καλός ισορροπιστής προτείνει να αφιερώσει κάθε κράτος-μέλος το 1% του ΑΕΠ του για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πού θα πάνε αυτοί οι πόροι, κάπου 130 δισ. ευρώ, αφήνεται στις κυβερνήσεις. Βέβαια, η Επιτροπή θα συνοδεύει τις προτάσεις της με συστάσεις, όπως τη λήψη φορολογικών μέτρων, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜμΕ, καθώς και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κατηγοριών του πληθυσμού. Την τελευταία λέξη, όμως, θα την έχουν οι κυβερνήσεις.

Η Επιτροπή αναμένεται, επίσης, να προτείνει την επιτάχυνση της χορήγησης στα κράτη-μέλη από τα κοινοτικά ταμεία ενός μέρους των χρηματοδοτήσεων του ΔΑ ΚΠΣ (2007-2013) που προορίζονται για τις μειονεκτικές περιοχές και την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα ποσό μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ, αλλά η κατανομή του θα φέρει σε σύγκρουση τις χώρες της παλαιάς Ευρώπης των «15», που δεν θέλουν να μείνουν εκτός και των νέων κρατών-μελών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, που ζητούν το μερίδιο του λέοντος.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί ο συνολικός όγκος των δανειοδοτήσεων κατά 30% το 2009 και το 2010, δηλαδή κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Στη Βρετανία ο υπουργός Οικονομίας Aλιστερ Ντάρλινγκ (φωτό) ανακοίνωσε συνολικά μέτρα οικονομικής ανάκαμψης 20 δισ. στερλινών, την επόμενη τριετία, αντίστοιχο με το 1% του ΑΕΠ. Τα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ θα ισχύσουν 13 μήνες και υπολογίζεται ότι θα προσφέρουν «ανακούφιση» 12,5 δισ. στερλινών στα πορτοφόλια των επενδυτών.
 
Πηγή: Express.gr 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο