Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειώνουν τους φόρους σε Ευρώπη - ΗΠΑ

Με γενναίες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων και με αυξήσεις- μαμούθ στις δημόσιες δαπάνες επιχειρούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να βγουν από το τούνελ της κρίσης.

Μειώνουν τους φόρους σε Ευρώπη - ΗΠΑ
Κόβουν έως 2,5% τον ΦΠΑ οι Βρετανοί- Γενναίες φοροαπαλλαγές στις ΗΠΑ

Με γενναίες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων και με αυξήσεις- μαμούθ στις δημόσιες δαπάνες επιχειρούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να βγουν από το τούνελ της κρίσης.

O Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει γενναία μείωση στον ΦΠΑ έως και 2,5%, καθώς και φοροαπαλλαγές για χαμηλά εισοδήματα σε μια προσπάθεια να τονωθεί η βρετανική οικονομία η οποία έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μέτρα που σύμφωνα με αναλυτές δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πακέτο που θα παρουσιάσει επίσημα την Τετάρτη (ύψους 130 δισ. ευρώ).

Παράλληλα και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα που θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα από το νέο έτος, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο προγραμματίζει σχέδιο τριών μέτρων το οποίο περιλαμβάνει μείωση στη φορολόγηση για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και στόχο τη δημιουργία 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας. Μείωση στη φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων ανακοίνωσε εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μαχαίρι στα δάνεια
Ο συναγερμός στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχει σημάνει επειδή η κρίση έχει βάλει μαχαίρι στα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έχει μειώσει κατακόρυφα τη ζήτηση στην αγορά κι έχει «στραγγαλίσει» επιχειρήσεις- κυρίως τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες- οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση, με αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμη και με χρεοκοπία. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις ΗΠΑ όπου η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, η Citigroup, αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης και βλέπει τις μετοχές της να έχουν βουλιάξει 70% μέσα σε μόλις έναν μήνα, τη στιγμή που η Τζένεραλ Μότορς αναζητά εναγωνίως χρηματοδότηση για να επιβιώσει. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς», χάθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της κρίσης περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας.

Ο Γκ. Μπράουν δέιχνει τον δρόμο
Σε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ έως και κατά 2,5% για διάστημα μέχρι και δύο χρόνων αναμένεται να προχωρήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν στα πλαίσια δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (που καταθέτει σήμερα) για την τόνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη Βρετανία, που είναι η ευρωπαϊκή οικονομία η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση λόγω του πολύ υψηλού δανεισμού και της βουτιάς στις τιμές των ακινήτων, ο ΦΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 17,5%. Εάν μειωθεί κατά 2,5%, τα ετήσια φορολογικά έσοδα θα μειωθούν κατά 14,8 δισ. ευρώ. Η μείωση στον ΦΠΑ, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς του Λονδίνου», αποφασίστηκε επειδή θεωρείται πως αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για να δαπανήσουν περισσότερο οι καταναλωτές, ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο που πραγματοποιείται σημαντικό μέρος του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα περιλαμβάνονται ακόμη η επέκταση φοροαπαλλαγής 140 ευρώ (120 στερλίνες) στα μεσαία εισοδήματα, η αναβολή των αυξήσεων στα τέλη κυκλοφορίας, η αναβολή σχεδίων για αύξηση της φορολόγησης στις μικρές επιχειρήσεις και η υιοθέτηση φοροαπαλλαγών για μερίσματα ξένων εταιρειών. Το τελευταίο μέτρο έχει ως στόχο να πείσει τις πολυεθνικές με έδρα τη Βρετανία να μη μεταστεγαστούν σε άλλες χώρες.

Σχέδιο Ομπάμα για αποτροπή απολύσεων
Φιλόδοξο σχέδιο τριών σημείων με στόχο να σωθούν ή να δημιουργηθούν 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας ετοιμάζεται να προωθήσει ο Μπ. Ομπάμα, καθώς οι απώλειες θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το ΒΒC ανέρχονται μέχρι στιγμής φέτος σε 1,2 εκατομμύρια.

Ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών όπως αναφέρουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ζήτησε από το οικονομικό του επιτελείο να ετοιμάσει διετές σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, με σκοπό να το κάνει νόμο όταν θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, που θα επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες: Φοροαπαλλαγές για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αύξηση δαπανών σε έργα υποδομών όπως είναι η κατασκευή δρόμων και σχολείων και δημιουργία «οικολογικών» θέσεων εργασίας. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χορήγηση κινήτρων σε εταιρείες για να αναπτύξουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Επίσης, λόγω της κρίσης ο Ομπάμα εξετάζει να «αθετήσει» μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις που αφορούσε την κατάργηση φοροαπαλλαγών για πλούσιους Αμερικανούς που είχε αποφασίσει ο πρόεδρος Μπους. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο νικητής των αμερικανικών εκλογών ενδέχεται να διατηρήσει τις φοροαπαλλαγές αυτές μέχρι και το 2011, όπως είχε επιδιώξει αρχικά η σημερινή ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο