Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα μη υποβολής κυρώσεων λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για την απόσυρση από τη χρήση μοντέλων ΦΗΜΠΡΟΣ

τoν Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Πιτσιλή Γεώργιο

τον Γεν. Διευθυντή Άμεσης Φορολογίας
 κ. Σαΐτη Ευθύμιο


Κοινοποίηση

Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού
Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών
Τμήμα Ε’ – Συστημάτων Διασφάλισης Ηλεκτρονικών Εμπορικών Συναλλαγών
 
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2018
Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 176
 
Θέμα: Αίτημα μη υποβολής κυρώσεων λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για την απόσυρση από τη χρήση μοντέλων ΦΗΜ σχετικά με την ΠΟΛ.1196/2017

Η Ομοσπονδία μας με επιστολή της στις 14/12/2017 είχε ζητήσει στο θέμα της απόσυρσης από την χρήση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), την αποστολή email από την αρμόδια υπηρεσία για ενημέρωση των επιχειρήσεων, στο οποίο υπήρξε θετική απάντηση και έγινε η αποστολή των ενημερωτικών στους χρήστες των ΦΗΜ του πίνακα Α.

Όμως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις (όπως αναφέρεται και στο αίτημα του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Ροδόπης που κοινοποιείται παρακάτω) η αρμόδια υπηρεσία δεν προχώρησε στην ενημέρωση των χρηστών ΦΗΜ του πίνακα Β.Επανερχόμενη στο εν λόγω ζήτημα, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συνεπικουρεί στο αίτημα του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Ροδόπης το οποίο σας κοινοποιεί αυτούσιο:

Με την ΠΟΛ.1196/2017 προβλέφθηκε η απόσυρση ορισμένων τύπων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), η παύση των οποίων έπρεπε να δηλωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι την 19-6-2018. Οι τύποι των ΦΗΜ αναφέρονταν στον πίνακα Α' της πολυγραφημένης.

Ακολούθως στην ίδια πολυγραφημένη προβλεπόταν η απόσυρση από την χρήση των αναφερόμενων στον πίνακα Β, μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών των οποίων η διάθεση, η μεταβίβαση μεταχειρισμένων, η χρηματοδοτική μίσθωση καθώς και η τοποθέτηση φορολογικών μνημών λόγω πλήρωσης των παλαιών έχει ρητά απαγορευτεί από 1-10-2008 με τις διατάξεις της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1063/26.3.2008.

Η απόσυρση από τη χρήση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 15-6-2018, με εξαίρεση τις ΑΔΗΜΕ με αριθμούς έγκρισης 244, 245, 246, 272, 284, 285 και 293, των οποίων η απόσυρση από τη χρήση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31-7-2018.

Επειδή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μελών μας, με την Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, και τη διαβεβαίωση ότι στους χρήστες των ΦΗΜ προς απόσυρση θα αποσταλεί σχετικό mail, το οποίο εν τέλει εστάλει αλλά μόνο στους χρήστες των ΦΗΜ του πίνακα Α, δημιουργήθηκε η βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσει και σχετική ενημέρωση προς τους χρήστες των ΦΗΜ που αναφέρονται στον πίνακα Β, με αποτέλεσμα την πλημμελή ενημέρωση των πελατών μας.

Επειδή το κόστος συμμόρφωσης των φορολογουμένων, με τα προβλεπόμενα για την εκπρόθεσμη παύση των ΦΗΜ πρόστιμα, είναι δυσανάλογο με τη στόχευση και το όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Επειδή η επιβολή κυρώσεων και προστίμων μόνο για τυπικές χωρίς ουσία παραβάσεις δεν προάγει το καλώς νοούμενο συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου.

Προτείνεται η παράταση της υποβολής δήλωσης παύσης των ΦΗΜ προς απόσυρση μέχρι την 31/12/2018, και αφού προηγούμενα αποσταλεί σχετική ειδοποίηση στους κατόχους των σχετικών ΦΗΜ από τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, καθώς και την μη επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για το διάστημα αυτό.

Με εκτίμηση,
για τον Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Ροδόπης,

Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Σαββάκης

το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος
Καμπάνης Βασίλειος

Ο Γενικός Γραμματέας
Σταυρουλάκης Κων/νος
 
Ο Α’ Αντιπρόεδρος
Μουζάκης Αντώνιος

Ο Β’ Αντιπρόεδρος
Πάτσιας Χρήστος
 
Ο Ταμίας
Γρηγορίου Θωμάς

Η Αν. Γεν. Γραμματέας
Τσιώρα Ανδρομάχη
 
Ο Εφ. Δημ. Σχέσεων
Χριστόπουλος Γεώργιος

Τα Μέλη

Πανίδης Αβραάμ
Πατέλης Νικόλαος
Σιδερίδης Αστέριος
Δόβελος Ιωάννης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο