Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Χορήγηση απαλλαγής φόρου εισοδήματος λόγω αναπηρίας μετά από παρέμβαση του ΣυνηγόρουΚύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Σεπτέμβριος 2018

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ευανθία Σαββίδη

Ειδική Επιστήμονας: Πετρούλα Βορριά

Πολίτης κατήγγειλε την απόρριψη απαλλαγής φόρου εισοδήματος λόγω αναπηρίας, επειδή η αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν έκανε αποδεκτή την Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ι.Κ.Α., με την οποία ωστόσο διαπιστώθηκε η δια βίου αναπηρία του σε ποσοστό 100%.

Η Δ.Ο.Υ. απέρριψε τη φοροαπαλλαγή επειδή υποστήριξε ότι: α) από την υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπεται βεβαίωση αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα (Ι.Κ.Α.) αλλά από τη Νομαρχία και β) από το σύστημα taxisnet δεν επιτρέπεται η επιλογή της συγκεκριμένης βεβαίωσης για τη χορήγηση της απαλλαγής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι με την Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ι.Κ.Α. κρίθηκε η δια βίου αναπηρία του πολίτη σε ποσοστό 100%, η οποία ήταν σε ισχύ κατά το φορολογικό έτος (2015) που αποκτήθηκαν τα εισοδήματά του, καθώς η αναπηρία κρίθηκε κατά το έτος 1999 δια βίου.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Απόφαση δεν αποτελεί γνωμάτευση για επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία αλλά γνωμάτευση υγειονομικού οργάνου και ζήτησε να γίνει δεκτή βάσει της ΠΟΛ.1088/17.4.2015.

Πράγματι, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δόθηκαν οδηγίες προς τη Δ.Ο.Υ., με τις οποίες αναγνωρίστηκε η αναπηρία του πολίτη για το φορολογικό έτος 2015 και διενεργήθηκε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, από την οποία δεν προέκυψε φόρος.


Έγγραφο Συνηγόρου
ΠΟΛ.1088/17.4.2015
ΠΟΛ.1132/25.6.2015

Πληροφορίες: 213 1306600, [email protected]


Ετικέτες για αναζήτηση ΣτΠ Συνήγορος ΑμΕΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο