Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έλλειμμα ΦΠΑ - Η Ελλάδα έχασε σχεδόν 6 δις από το ΦΠΑ το 2016 και 27 δις την πενταετία 2012-2016Το χάσμα ΦΠΑ ή αλλιώς όπως είναι γνωστό ως "VAT GAP", αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ.
Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη συλλογή του ΦΠΑ) ότι το συνολικό ποσό του ΦΠΑ που χάθηκε σε ολόκληρη την Ε.Ε. το 2016 εκτιμάται σε 147,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει απώλεια 12,3% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ.

Το έλλειμμα  ΦΠΑ συνήθως δημιουργείται από την φοροδιαφυγή (απάτες κατά του ΦΠΑ) αλλά και από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα, πτωχεύσεις επιχειρήσεων, σφάλματα της φορολογικής διοίκησης κ.λπ..
Το χάσμα του ΦΠΑ (VAT GAP) ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του ποσού του εισπραχθέντος ΦΠΑ και της ΦΠΑ που προσδοκά να εισπράξει μια χώρα (VTTL).

Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Συνολικά στην πενταετία 2012-2106 σύμφωνα με την έκθεσης της επιτροπής εκτιμάται  ότι έχουν χαθεί 27,8 δις ευρώ.Table 3.8. Greece: VAT Revenue, VTTL, Composition of VTTL, and VAT Gap, 2012-2016 (EUR million)


O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο