Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης παρέδωσε, στην Ολομέλεια της Βουλής και στον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Σιούφα, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009. «Εύχομαι και ελπίζω αυτή η πρωτοφανής παγκόσμια κρίση να τεθεί υπό έλεγχο και να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις», επεσήμανε ο κ Σιούφας.

Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης παρέδωσε, στην Ολομέλεια της Βουλής και στον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Σιούφα, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009. «Εύχομαι και ελπίζω αυτή η πρωτοφανής παγκόσμια κρίση να τεθεί υπό έλεγχο και να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις», επεσήμανε ο κ Σιούφας.

   
Η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια, όπως ανακοίνωσε ο κ Σιούφας, θα οριστικοποιηθεί μετά από συμφωνία των κομμάτων αν θα αρχίσει στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου. Η συζήτηση του ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της πέμπτης μέρας μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Ο κ. Γ.Αλογοσκούφης παρουσιάζει τον προϋπολογισμό σε συνέντευξη Τύπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εκτός απροόπτου το έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 2,6% του ΑΕΠ, ενώ για του χρόνου προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% του ΑΕΠ. Oι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του 2009 στην περιοχή του 2,7% με 2,8% (από 3% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) και για φέτος στα επίπεδα του 3,2% (από 3,4%).

«Εθνική υπόθεση η οικονομία»

«Η οικονομία αναδεικνύεται σε μείζονα εθνική υπόθεση. Η πρόκληση είναι για όλους. Είναι πρόκληση για την κυβέρνηση, αλλά αφορά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Αφορά το παρόν και το μέλλον μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το διακύβευμα σήμερα είναι η υπευθυνότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης.

Η σύγκρουση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα είναι εκείνο που θα κρίνει τις επιλογές της κοινωνίας, επεσήμανε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι χρήσιμος δεν είναι εκείνος που τάζει, αλλά εκείνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το εκρηκτικό τοπίο της κρίσης. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ακοστολόγητες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις, για δημαγωγία, εμπαιγμό της κοινής γνώμης και αμετροέπεια.

Αναφερόμενος, στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ανέφερε ότι είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα. Οι εξελίξεις, η ένταση και η διάρκεια της κρίσης δεν μπορούν να προβλεφθούν, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Τόνισε ότι καθώς η ύφεση περνά το κατώφλι της Ευρωζώνης, η οικονομία αναδεικνύεται σε μείζονα εθνική υπόθεση που αφορά την κυβέρνηση, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, το δε σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει πέντε άξονες:

1. Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων.

2.Στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

3.Θωράκιση της απασχόλησης.

4.Ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας και

5.Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο