Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τέσσερις στις δέκα σχεδιάζουν απολύσεις

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, το διάστημα από 14 έως 19 Νοεμβρίου σε δείγμα 630 επιχειρήσεων, περίπου 4 στις 10 σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης με απολύσεις

Τέσσερις στις δέκα σχεδιάζουν απολύσεις

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, το διάστημα από 14 έως 19 Νοεμβρίου σε δείγμα 630 επιχειρήσεων, περίπου 4 στις 10 σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης με απολύσεις

έχουν επηρεαστεί από την κρίση, ταυτόχρονα περίπου άλλες τόσες αντιμετωπίζουν μείωση των πωλήσεών τους και προβλήματα ρευστότητας.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΕΒΕΑ το διάστημα από 14 έως 19 Νοεμβρίου σε δείγμα 630 επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα ανέδειξε και ορισμένα άλλα ανησυχητικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά, όπως:

Περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης με απολύσεις.

Πάνω από 8 στις 10 πιστεύουν ότι τα 28 δισ. ευρώ δεν θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, αλλά από αυτά θα επωφεληθούν μόνο οι τράπεζες. Μάλιστα οι 9 στις 10 ζητούν να ληφθούν αυστηρά μέτρα ώστε να υποχρεωθούν οι τράπεζες να ενταχθούν το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου εκτιμά ότι το 2011 θα βγει η οικονομία από την κρίση, αφού το 56,7% αυτών πιστεύει ότι η κρίση θα διαρκέσει 2-3 έτη.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η διάρκεια της κρίσης δεν θα ξεπεράσει το ένα έτος, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό περίπου 15% που ανεβάζει τη διάρκειά της σε 4-5 ή και παραπάνω χρόνια.


Επιπτώσεις
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό επηρεασμού των επιχειρήσεων από την κρίση, μόλις το 7,6% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν τους έχει αγγίξει καθόλου. Το 17,5% θεωρεί ότι η κρίση έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιχείρησή του, το 44,4% αρκετά και το 30,3% λιγότερο.

Δηλαδή, περισσότερες από 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από την κρίση. Πάντως, περίπου το 48% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κρίση εκδηλώθηκε με λιγότερη ένταση στην Ελλάδα από ό,τι στο εξωτερικό και μόνο το 17,3% θεωρεί την κρίση εντονότερη στη χώρα μας.

Το 57,6% των επιχειρήσεων υφίστανται ήδη τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ το 55,2% βλέπει τις πωλήσεις να μειώνονται. Μάλιστα, έστω και μικρή μείωση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών αναφέρουν το 85% των επιχειρήσεων.

Το 36% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται ήδη τις συνέπειες της κρίσης στο κόστος του χρήματος και το 34% στα κέρδη.

Πολλές ανησυχίες προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων σκέφτεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης με απολύσεις: Το 19,1% των ερωτηθέντων απάντησε κατηγορηματικά «ναι», ενώ το 19,3% δήλωσε «μάλλον ναι». Μόνο το 38,4% ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να κάνει απολύσεις, ενώ «μάλλον όχι» απάντησε το 20%.


Ρευστότητα
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, περίπου το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα κρίνουν αρνητικά, ενώ θετικά τα αντιμετωπίζουν το 43%.

Η αγορά δέχθηκε με ανακούφιση το μέτρο για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ (το θεωρεί θετικό το 83% των ερωτηθέντων), ενώ οριακή θετική πλειοψηφία συγκεντρώνει το πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ: Το 50,1% κρίνει το μέτρο ως θετικό (αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος) και το 42% αρνητικό.

Ομως, μόνο ένας στους τρεις επιχειρηματίες θεωρούν ότι το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τη ζήτηση στην αγορά.

Πάνω από το 57% εκτιμά ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαίωσαν απολύτως τις εκτιμήσεις για το αρνητικό κλίμα σε βάρος των τραπεζών. Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό τις προθέσεις των τραπεζών.

Οι 8 στις 10 αποδίδουν στις τράπεζες προσπάθεια απλά να επωφεληθούν από το πρόγραμμα χωρίς διάθεση να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Τρεις ειδικοί επισημαίνουν


Ε. Ξανθάκης
Χρεοκοπημένη η ελληνική οικονομία

Η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς είναι μία χρεοκοπημένη οικονομία που έχει υπερδανειστεί και δανεί­ζεται όλο και περισσότερο, εκτι­μά ο κ. Ε. Ξανθάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δηλώνει προς την «Η» ότι η Ελλάδα, συν τοις άλλοις, διακρί­νεται και για το τεράστιο πρό­βλη­μα στο ισοζύγιο πληρωμών, και εκτιμά πως οι προοπτικές για την οικονομία είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες και θα χρειαστεί να παρέλθει χρόνος για να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Ν. Τραυλός
Ερχεται ύφεση στα Βαλκάνια

Ακραία περίπτωση χαρακτήρισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο καθηγητής του ALBA κ. Ν. Τραυλός, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «προχειρότητα και πανικό» για το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ. Φοβάται επιβράδυνση ή ύφεση στα Βαλκάνια, με επιπτώσεις και στην Ελλάδα, καθώς ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται έντονα τοπικά και εκεί υπάρχει φόβος ύφεσης και σκασίματος φούσκας στα ακίνητα. Τέλος, προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 0% -2,1% για το 2009.

Μ. Σιδηρόπουλος
Να στηριχθούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των αδύνατων ομάδων και μείωση φόρων στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ζήτησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Μ. Σιδηρόπουλος. Θεωρεί πιο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας τα δημόσια οικονομικά, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και το υψηλό δημόσιο χρέος που θα διογκωθεί λόγω ασφαλιστικού


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο