Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ευρ. Επιτροπή: Η μη φορολόγηση ορισμένων κερδών της McDonald's στο Λουξεμβούργο δεν είναι παράνομη κρατική ενίσχυση

20 Σεπτέμβριου 2018 Σχόλια
Ευρ. Επιτροπή: Η μη φορολόγηση ορισμένων κερδών της McDonald's στο Λουξεμβούργο δεν είναι παράνομη κρατική ενίσχυση
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά



Δήλωση του Επιτρόπου Vestager σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής ότι η μη φορολόγηση ορισμένων κερδών της McDonald's στο Λουξεμβούργο δεν είναι παράνομη κρατική ενίσχυση

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ότι η μη φορολόγηση ορισμένων κερδών της McDonald στο Λουξεμβούργο δεν είναι παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η υπόθεση μας αφορούσε δύο φορολογικές αποφάσεις που χορήγησε το Λουξεμβούργο στην McDonald's το 2009. Αυτοί απαλλάσσονται από τη φορολογία στο Λουξεμβούργο όλα τα κέρδη franchise που λαμβάνει η McDonald's από τρίτους που εκμεταλλεύονται τα καταστήματα της McDonald's στην Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Στην πρώτη απόφαση, το Λουξεμβούργο υπέθεσε ψευδώς ότι τα κέρδη αυτά φορολογούνταν στις ΗΠΑ. Δεν ήταν. Με τη δεύτερη απόφαση, το Λουξεμβούργο έπαυσε στη συνέχεια να απαλλάξει την McDonald's να αποδείξει ότι τα έσοδα φορολογούνταν στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη αυτά δεν φορολογήθηκαν ούτε στο Λουξεμβούργο ούτε στις ΗΠΑ.

Η Επιτροπή διερεύνησε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, κατά πόσον αυτή η διπλή μη φορολόγηση οφείλεται στο γεγονός ότι το Λουξεμβούργο εφαρμόζει εσφαλμένα τις εθνικές της νομοθεσίες και τη συνθήκη διπλής φορολογίας Λουξεμβούργου-ΗΠΑ υπέρ της McDonald's. Οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ εμποδίζουν τα κράτη μέλη να παρέχουν αθέμιτα πλεονεκτήματα μόνο σε επιλεγμένες εταιρείες, μεταξύ άλλων μέσω παράνομων φορολογικών πλεονεκτημάτων.

Ωστόσο, η εμπεριστατωμένη έρευνα μας έδειξε ότι ο λόγος της διπλής μη φορολόγησης στην προκειμένη περίπτωση είναι μια αναντιστοιχία μεταξύ του φορολογικού νόμου του Λουξεμβούργου και των ΗΠΑ, και όχι μια ειδική μεταχείριση από το Λουξεμβούργο. Ως εκ τούτου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το Λουξεμβούργο δεν παρέβη τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.



Λεπτομέρειες για τη δομή της McDonald's

Πρώτον, επιτρέψτε μου να σας πω λίγα πράγματα για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.

Η περίπτωσή μας αφορά την McDonald's Europe Franchising, θυγατρική της McDonald's Corporation, με έδρα το Λουξεμβούργο. Αυτή η εταιρεία έχει επίσης υποκατάστημα στις ΗΠΑ.

Η McDonald's Europe Franchising είναι κάτοχος των δικαιωμάτων της μάρκας McDonald's και άλλων συγγενικών δικαιωμάτων. Αδειοδοτεί τα δικαιώματα αυτά σε τρίτους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα καταστήματα γρήγορης διανομής McDonald's και καταβάλλουν τέλη franchise στο Franchising της McDonald's Europe.

Τον Φεβρουάριο του 2009, η Franchising της McDonald's Europe επικοινώνησε με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου για να ζητήσει φορολογική απόφαση επιβεβαιώνοντας ότι τα κέρδη από τα δικαιώματά της δικαιόχρησης δεν φορολογούνται στο Λουξεμβούργο. Η McDonald's ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δικαιώματα αυτά αποδίδονται στο αμερικανικό υποκατάστημά της. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η σύμβαση διπλής φορολογίας Λουξεμβούργου - ΗΠΑ απαλλάσσει από το φόρο στο Λουξεμβούργο οποιοδήποτε εισόδημα μπορεί να φορολογείται στις ΗΠΑ, εάν η εταιρεία έχει φορολογητέα παρουσία εκεί, π.χ. μέσω υποκαταστήματος.

Τον Μάρτιο του 2009, οι αρχές του Λουξεμβούργου εξέδωσαν μια πρώτη φορολογική απόφαση που συμφωνούσε με την ερμηνεία της McDonald's για τη Συνθήκη Διπλής Φορολογίας. Ταυτόχρονα, ζήτησαν από την εταιρεία να αποδείξει ότι το εισόδημα του υποκαταστήματος των ΗΠΑ είχε δηλωθεί και θα μπορούσε πράγματι να φορολογηθεί στις ΗΠΑ.

Εντούτοις, έξι μήνες αργότερα, οι φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου εξέδωσαν μια δεύτερη φορολογική απόφαση που απέσυρε την απαίτηση αυτή για να προσκομίσει απόδειξη. Με άλλα λόγια, το Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε ότι το εισόδημα απαλλάσσεται από το φόρο και στο Λουξεμβούργο, μολονότι δεν φορολογείται στο υποκατάστημα των ΗΠΑ.

Η έρευνα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις

Μπορείτε να αναρωτηθείτε πώς το Λουξεμβούργο μπορεί να βασιστεί σε μια συνθήκη που αποβλέπει στην αποφυγή της διπλής φορολογίας για να υποστηρίξει τη διπλή μη φορολόγηση. Αναρωτηθήκαμε για το ίδιο ερώτημα και γι 'αυτό άνοιξα μια έρευνα κρατικών ενισχύσεων τον Δεκέμβριο του 2015.

Σκοπός των ερευνών αυτών είναι να δοθεί στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και στην ενδιαφερόμενη εταιρεία, καθώς και σε άλλα τρίτα μέρη, η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προκαταρκτικές ανησυχίες της Επιτροπής. Τότε τα αξιολογούμε προσεκτικά.

Η σύντομη περίληψη του συμπεράσματός μας στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Συνθήκη Διπλής Φορολογίας μεταξύ Λουξεμβούργου και ΗΠΑ εξηγεί τη φορολογική μεταχείριση του Λουξεμβούργου από την McDonald's. Το Λουξεμβούργο δεν εφάρμοσε εσφαλμένα τη Συνθήκη με επιλεκτικό τρόπο και, βάσει αυτής, δεν έπαψε να παραβαίνει τις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Η πιο περίπλοκη απάντηση ξεκινά με μια έννοια φορολογίας που ονομάζεται "μόνιμη εγκατάσταση". Εάν μια εταιρεία έχει "μόνιμη εγκατάσταση" σε μια συγκεκριμένη χώρα, αυτό σημαίνει ότι ασκεί τις δραστηριότητές της και έχει φορολογητέα παρουσία εκεί.

Η σύμβαση Λουξεμβούργου-ΗΠΑ για την διπλή φορολογία λέει ότι το Λουξεμβούργο δεν μπορεί να φορολογήσει τα κέρδη των εταιρειών, αν μπορεί να φορολογείται στις ΗΠΑ επειδή έχουν μόνιμη εγκατάσταση εκεί. Το Λουξεμβούργο μπορεί να υποθέσει ότι τα έσοδα αυτής της μόνιμης εγκατάστασης φορολογούνται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αν υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ, αξιολογείται διαφορετικά από τις ΗΠΑ και από τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με τους αντίστοιχους φορολογικούς τους κώδικες.

Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι το αμερικανικό υποκατάστημα της McDonald's Europe Franchising είναι μόνιμη εγκατάσταση βάσει του φορολογικού νόμου και έτσι δεν φορολόγησε τα κέρδη αυτού του κλάδου των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αρχές του Λουξεμβούργου θεώρησαν ότι το ίδιο υποκατάστημα των ΗΠΑ πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να είναι μόνιμη εγκατάσταση βάσει του φορολογικού νόμου του Λουξεμβούργου. Ως εκ τούτου, απαλλάσσει τα έσοδα αυτά από τη φορολογία του Λουξεμβούργου σύμφωνα με τη Συνθήκη Διπλής Φορολογίας.

Το αποτέλεσμα ήταν η διπλή μη φορολόγηση του εισοδήματος από το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν οφειλόταν σε καμία ειδική μεταχείριση που χορήγησε το Λουξεμβούργο στην McDonald's, το οποίο ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε η έρευνά μας βάσει των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Με άλλα λόγια, η φορολογική μεταχείριση του McDonald's από το Λουξεμβούργο δεν είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Ως συνήθως, θα δημοσιεύσουμε την μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασής μας, μόλις συμφωνήσουμε με το Λουξεμβούργο σχετικά με τα επαγγελματικά απόρρητα που πρέπει να αφαιρεθούν από αυτήν.

Νέοι κανόνες του Λουξεμβούργου

Φυσικά, το γεγονός παραμένει ότι η McDonald's δεν κατέβαλε φόρο στο Λουξεμβούργο για τα κέρδη αυτά - και αυτό δεν πρέπει να είναι από άποψη φορολογικής δικαιοσύνης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαιρετίζω θερμά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου λαμβάνει νομοθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα που προέκυψε στην περίπτωση αυτή και να αποφύγει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων, το Λουξεμβούργο θα ενισχύσει τα κριτήρια βάσει του φορολογικού του κώδικα για να ορίσει μια μόνιμη εγκατάσταση. Η πρόταση αυτή βρίσκεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου. Μόλις εγκριθεί, η νέα διάταξη θα απαιτήσει από τον φορολογούμενο, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παράσχει πιστοποιητικό διαμονής στην άλλη χώρα, εάν επιθυμεί να τύχει φορολογικής απαλλαγής στο Λουξεμβούργο. Αυτό θα ήταν απόδειξη ότι η άλλη χώρα αναγνωρίζει την ύπαρξη φορολογικής μόνιμης εγκατάστασης της εν λόγω εταιρείας. Αυτή η νέα διάταξη παρουσιάζεται στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου μαζί με άλλα μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας της ΕΕ για την αποφυγή των φόρων.

Τα τελευταία χρόνια, είδαμε διεθνή αποφασιστικότητα να ασχοληθούμε με το θέμα της φοροαποφυγής. Μέσω της κατάργησης των νομοθετικών κειμένων και την επεξεργασία των έργων του ΟΟΣΑ για τη διάβρωση της βάσης και τη μετατόπιση των κερδών.

Επίσης, εντός της ΕΕ, υπό την ευθύνη των συναδέλφων μου Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici, η Επιτροπή έχει επιδιώξει μια συνεκτική στρατηγική για δίκαιη φορολογία και μεγαλύτερη διαφάνεια. Και τα κράτη μέλη έχουν χρησιμοποιήσει τη δυναμική για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου φορολογίας εταιρειών, ώστε να είναι πιο δίκαιοι και αποτελεσματικότεροι.

Πρόοδος των υποθέσεων ανάκτησης

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής που απαιτούν από τα κράτη μέλη να ανακτούν τους μη καταβληθέντες φόρους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά οι εταιρείες συνεχίζουν να επωφελούνται από ένα παράνομο πλεονέκτημα.

Τον Μάιο, το Λουξεμβούργο ολοκλήρωσε την ανάκτηση περισσότερων από 280 εκατ. ευρώ από την Amazon, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ είναι τόκοι.

Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι η Ιρλανδία έχει ανακτήσει τώρα την πλήρη παράνομη βοήθεια από την Apple. Το τελικό ποσό που ανακτήθηκε είναι 14,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,2 δισ. ευρώ είναι τόκος. Τα χρήματα αυτά θα κρατηθούν σε λογαριασμό μεσεγγύησης, εν αναμονή του αποτελέσματος της συνεχιζόμενης προσφυγής της απόφασης της Επιτροπής ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμο της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ιρλανδίας για μη εφαρμογή της απόφασης.

Πρόκειται για σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών και για την επίτευξη του απώτερου στόχου μας να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μεγάλες ή οι μικρές επιχειρήσεις θα πληρώσουν το μερίδιό τους στο μέλλον.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης