Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε.Ε.: Νέο πακέτο ενίσχυσης 130 δισ. ευρώ

20 Νοέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα οικονομικό πακέτο ενίσχυσης ύψους 130 δισ. ευρώ, το οποίο και τα 27 κράτη- μέλη οφείλουν να συγχρηματοδοτήσουν σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel ONLINE.
Ε.Ε.: Νέο πακέτο ενίσχυσης 130 δισ. ευρώ

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα οικονομικό πακέτο ενίσχυσης ύψους 130 δισ. ευρώ, το οποίο και τα 27 κράτη- μέλη οφείλουν να συγχρηματοδοτήσουν σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel ONLINE.
 
Σε μία κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της ύφεσης, τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ πρέπει να κινητοποιήσουν το 1% της οικονομίας τους. Για τη χρηματοδότηση του πακέτου ενίσχυσης, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει ίδιους οικονομικούς πόρους, που προβλέπονταν να κατευθυνθούν σε άλλους τομείς. Τα κράτη- μέλη από την πλευρά τους θα χρηματοδοτήσουν το υπόλοιπο ποσό του πακέτου.

Η ΕΕ θα αποφασίσει για το οικονομικό πακέτο στις 26 Νοεμβρίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου για τις προτάσεις. Η παρέμβαση της ΕΕ οφείλεται στη ραγδαία μείωση των οικονομικών προβλέψεων για την Ευρώπη που αφορούν κυρίως στη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Μία τέτοια πρόταση δεν θα γινόταν δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τη Γερμανία, καθώς μέχρι στιγμής απέρριπτε όλα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Ακόμη και το πακέτο ενίσχυσης που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας, ήταν μικρότερο σχετικά με τα διεθνή οικονομικά πακέτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη από ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, μία συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να απαξιώσει τις επιμέρους δράσεις των κρατών- μελών.

Για παράδειγμα, αν μία χώρα μείωνε τους φόρους για να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είναι αβέβαιο, αν οι εγχώριοι παράγοντες θα επωφελούνταν από κάτι τέτοιο, καθώς ο καταναλωτής είναι εξίσου δυνατό να προτιμήσει τα εισαγόμενα προϊόντα. Πάντως, αν από εδώ και στο εξής τα κράτη- μέλη ακολουθήσουν μία κοινή οικονομική πολιτική, το ρίσκο αυτό είναι πολύ μικρότερο.

Γερμανική αντίδραση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ένα σχέδιο αναζωογόνησης της ανάπτυξης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Μίκαελ Γκος.

«Αυτό αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος αυτός. Για τη Γερμανία «αυτό σημαίνει ένα ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει να παρουσιάσει το σχέδιο της την προσεχή Τετάρτη.

«Είναι πρόωρο να συζητούμε για το μέγεθος και τον λεπτομερή προσανατολισμό του πακέτου αυτού, διότι η προπαρασκευαστική εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεν υπάρχει ακόμη οριστική πολιτική απόφαση για το μέγεθος της προσπάθειας και τους προσανατολισμούς», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γιοχάνες Λαϊτενμπεργκερ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

www.kathimerini.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης