Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ε.Ε.: Νέο πακέτο ενίσχυσης 130 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα οικονομικό πακέτο ενίσχυσης ύψους 130 δισ. ευρώ, το οποίο και τα 27 κράτη- μέλη οφείλουν να συγχρηματοδοτήσουν σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel ONLINE.

Ε.Ε.: Νέο πακέτο ενίσχυσης 130 δισ. ευρώ

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα οικονομικό πακέτο ενίσχυσης ύψους 130 δισ. ευρώ, το οποίο και τα 27 κράτη- μέλη οφείλουν να συγχρηματοδοτήσουν σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel ONLINE.
 
Σε μία κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της ύφεσης, τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ πρέπει να κινητοποιήσουν το 1% της οικονομίας τους. Για τη χρηματοδότηση του πακέτου ενίσχυσης, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει ίδιους οικονομικούς πόρους, που προβλέπονταν να κατευθυνθούν σε άλλους τομείς. Τα κράτη- μέλη από την πλευρά τους θα χρηματοδοτήσουν το υπόλοιπο ποσό του πακέτου.

Η ΕΕ θα αποφασίσει για το οικονομικό πακέτο στις 26 Νοεμβρίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου για τις προτάσεις. Η παρέμβαση της ΕΕ οφείλεται στη ραγδαία μείωση των οικονομικών προβλέψεων για την Ευρώπη που αφορούν κυρίως στη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Μία τέτοια πρόταση δεν θα γινόταν δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τη Γερμανία, καθώς μέχρι στιγμής απέρριπτε όλα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Ακόμη και το πακέτο ενίσχυσης που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας, ήταν μικρότερο σχετικά με τα διεθνή οικονομικά πακέτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη από ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, μία συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να απαξιώσει τις επιμέρους δράσεις των κρατών- μελών.

Για παράδειγμα, αν μία χώρα μείωνε τους φόρους για να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είναι αβέβαιο, αν οι εγχώριοι παράγοντες θα επωφελούνταν από κάτι τέτοιο, καθώς ο καταναλωτής είναι εξίσου δυνατό να προτιμήσει τα εισαγόμενα προϊόντα. Πάντως, αν από εδώ και στο εξής τα κράτη- μέλη ακολουθήσουν μία κοινή οικονομική πολιτική, το ρίσκο αυτό είναι πολύ μικρότερο.

Γερμανική αντίδραση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ένα σχέδιο αναζωογόνησης της ανάπτυξης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Μίκαελ Γκος.

«Αυτό αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος αυτός. Για τη Γερμανία «αυτό σημαίνει ένα ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει να παρουσιάσει το σχέδιο της την προσεχή Τετάρτη.

«Είναι πρόωρο να συζητούμε για το μέγεθος και τον λεπτομερή προσανατολισμό του πακέτου αυτού, διότι η προπαρασκευαστική εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεν υπάρχει ακόμη οριστική πολιτική απόφαση για το μέγεθος της προσπάθειας και τους προσανατολισμούς», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γιοχάνες Λαϊτενμπεργκερ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο