Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ - Μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση


Ο Πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το δικό του μείγμα οικονομικής πολιτικής στην Δ.Ε.Θ. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο κος Μητσοτάκης έθεσε έξι στόχους για την αναγέννηση, όπως είπε, της χώρας.

«Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης που έχουμε όλοι μας προς τους πιο αδύναμους.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους.
Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.

Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.
Μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις όμως αυτήν τη φορά.
Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες, με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από τον κρατικοδίαιτο τον σάπιο καπιταλισμό .

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.
Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες.
Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία, με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Στόχος τέταρτος: Μια παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία και αυτό σημαίνει ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού, σημαίνει σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Σημαίνει με απλά λόγια αξιολόγηση παντού.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει, αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της και πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας και όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Για τη φορολογία και το ασφαλιστικό τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ.:

Φορολογία εισοδήματος

- Μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
- Σταδιακή κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος έως το 2021
- Παροχή έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την λειτουργική, αισθητική, και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.


ΦΠΑ

- Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%  και μείωση τελικά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια


Φορολογία νομικών προσώπων

- Μείωση εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί από το 40% (εταιρικός φόρος  + φόρος μερισμάτων) που βρίσκεται σήμερα στο 24%. 
- Επιπλέον φορολογικά κίνητρα.


ΕΝΦΙΑ

- Στα επόμενα δύο χρόνια υλοποιούμε την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Η μείωση θα γίνει με δίκαιο τρόπο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

Ασφαλιστικό

Ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας.

Οι εισφορές θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας από το 20% στο 15%. Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Η υποχρεωτική εισφορά 7% θα διατηρηθεί. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον λογαριασμό του ασφαλισμένου και  ίδιος θα επιλέγει εάν τα λεφτά του λογαριασμού θα πηγαίνουν σε δημόσια ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

Capital controls

Πλήρης κατάργηση.


Δείτε το τμήμα της ομιλίας του με τις εξαγγελίες:
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο