Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματοςΤο ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και για την αύξηση των ελέγχων των ταμιακών ροών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 110 εκατομμύρια το χρόνο, προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, στην ΕΕ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ. Τα έσοδα που προέρχονται από αυτές τις δραστηριότητες αλλά και από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις και δράσεις.

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελεί ποινικό αδίκημα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο ο ορισμός του και οι ποινές διαφέρουν. Αυτές οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των κ-μ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες προκειμένου να σχεδιάσουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες που οι ποινές είναι λιγότερο αυστηρές. Οι νέοι κανόνες της ΕΕ κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, δημιουργούν κοινό ορισμό για το τι αποτελεί ποινικό αδίκημα στα κ-μ και ορίζουν κοινές ποινές. Η νομοθεσία αφορά επίσης εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

«Η καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται ισχυρή απάντηση. Τώρα, παρέχουμε στις αρμόδιες αρχές τα εργαλεία να στερήσουν από τους εγκληματίες το πιο σημαντικό για εκείνους πράγμα, τα χρήματά τους», δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ Ignazio CoIgnazio Corraorrao (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, Ιταλία).

Έλεγχος διαθέσιμων ρευστών

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν κανόνες για τον έλεγχο των διαθέσιμων ρευστών που μετακινούνται σε χώρες εκτός ΕΕ. Όλοι όσοι όταν ταξιδεύουν μεταφέρουν μαζί τους περισσότερα από 10.000 ευρώ, προς και από χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να το δηλώνουν.

Επίσης, οι νέοι κανόνες επεκτείνουν τον ορισμό των μετρητών σε προπληρωμένες κάρτες και σε εξαιρετικά ρευστά προϊόντα όπως ο χρυσός. Τα μετρητά που αποστέλλονται με φορτίο ή με παραλήπτη θα πρέπει επίσης να δηλώνονται. Οι κανόνες βελτιώνουν και τον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Οι κυρώσεις για τη μη δημοσιοποίηση των μετρητών εξαρτώνται από τα κράτη μέλη, αλλά πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο σωστοί άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στα σωστά δεδομένα», δήλωσε η εισηγήτρια και ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Mady Delvaux (Λουξεμβούργο).
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο