Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η ζωή είναι αυτό που βιώνουμε σε χρόνο ενεστώτα

10 Σεπτέμβριου 2018 Σχόλια
Το σχόλιο της Δευτέρας - Η ζωή είναι αυτό που βιώνουμε σε χρόνο ενεστώτα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

 

Ι. Πρόλογος

Ένας περίπατος δίπλα στη θάλασσα, ο καιρός σύμμαχος για λίγο ακόμη. Τα πόδια βυθίζονται στη χρυσαφένια άμμο. Το κύμα ερωτοτροπεί με τον ανεμοδαρμένο βράχο που υψώνεται εκεί στο βάθος, ποιος ξέρει άραγε από πότε. Κάποιες διάσπαρτες σκέψεις δημιουργούν μια ρεστία στα αυλάκια του μυαλού, ενώ ο μαΐστρος που φυσά σμιλεύει μια έκφραση ηρεμίας στο πρόσωπο. Η θαλασσινή αύρα τρυπώνει στα ρουθούνια του και το σώμα του πλημμυρίζει από ένα αίσθημα ευεξίας.

Βαδίζει στη δαντελένια ακρογιαλιά χωρίς σαφή προορισμό, απαλλαγμένος από το βρόχο των ανούσιων χρονοδιαγραμμάτων. Τα χνάρια πίσω του σβήνουν από το κύμα, είναι λες και δεν πέρασε ποτέ κανείς από κείνο το μέρος. Στην άλλη πλευρά του όρμου, σε ένα μικρό ύψωμα, τέσσερα πανύψηλα κυπαρίσσια στέκουν σαν φύλακες γύρω από το παλιό, ερημωμένο ξωκλήσι, θαρρείς το προστατεύουν. Το σχοινί της καμπάνας είναι δεμένο, ακόμη περιμένει ένα χέρι για να το τραβήξει και να ξεχυθούν στον αέρα οι χαρούμενες ή οι πένθιμες νότες.

Κοντοστάθηκε για λίγο και κοίταξε τριγύρω, ήταν μόνος. Έσκυψε και με βιαστικές κινήσεις ο δείκτης του δεξιού του χεριού σχημάτισε πάνω στην άμμο μια λέξη. Έξι γράμματα όσες και οι σανίδες με τις οποίες είχε φτιάξει κάποτε την πρόχειρη σχεδία για να ξανοιχτεί στο πέλαγος της ζωής. Προσπάθησε για μία ακόμη φορά να ισορροπήσει πάνω στα γράμματά της. Θυμήθηκε τον μικρό ναυτίλο και θέλησε να τη «γδάρει από το ιώτα ίσαμε με το πι» μα δεν πρόλαβε, γιατί μετά από λίγο το κύμα την εξαφάνισε, όπως έκανε άλλωστε προηγουμένως και με τα χνάρια του. Τα σχοινιά που κρατούσαν τη σχεδία λύθηκαν και οι έξι θαλασσοδαρμένες σανίδες σκόρπισαν στο νερό μετά από μια ριπή του ανέμου. Τώρα, συνεχίζει τον περίπατό του με πιο ήρεμο βηματισμό. Χωρίς να αμφιταλαντεύεται μέσα του για το αν τελικά έπραξε ή όχι το σωστό.

Η ζωή μαραζώνει στη φυλακή του «πρέπει» που χρόνια εμείς οι ίδιοι χτίζουμε. Η ζωή όμως είναι αυτό που βιώνουμε σε χρόνο ενεστώτα, ζωή σημαίνει να ζεις το τώρα, δεν είναι ούτε η σκέψη του αύριο, ούτε τα απολειφάδια του χθες — για όσα δεν κάναμε— που συχνά μας στοιχειώνουν. Ίσως για κάποιους δεν θα υπάρξει ποτέ αύριο ή για κάποιους άλλους το αύριο θα γίνει σήμερα και χθες δίχως να το καταλάβουν. Κάποια πράγματα στο διάβα μας συχνά μοιάζουν με βουνό μα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κόκκος άμμου.

¤

 

II. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ

Διαχρονικά, στη Δ.Ε.Θ. ακούγαμε διάφορες εξαγγελίες. Ξέρετε, το γνωστό θα, θα θα, θα. Βέβαια, από τη θεωρία και τις υποσχέσεις μέχρι την υλοποίηση όσων υπόσχονται οι πολιτικοί υπάρχει τεράστια απόσταση και συνήθως μένουν μόνο στο λόγια. Τα λόγια δεν κοστίζουν. Ο Πρωθυπουργός, εξήγγειλε μια δέσμη μέτρων και μειώσεων στη φορολογία και στον ΕΦΚΑ. Δείτε σχετικά [ Τη μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. ].

Πόσο θα ελαφρυνθούν οι ελ. επαγγελματίες από τη μείωση των εισφορών - Αναλυτικοί πίνακες [ Οι πίνακες παρατίθενται για να πάρουμε μια γεύση μόνο. Μέχρι να νομοθετηθούν όλα αυτά έχουμε δρόμο. Επίσης, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απόφαση του Σ.τ.Ε. αναφορικά με τη συνταγματικότητα του νόμου 4387/2016 ].

 

ΙΙΙ. Ηλεκτρονικά μισθωτήρια, airbnb κ.λπ.

Ένα από τα θέματα για τα οποία μας έχουν ζαλίσει γενικότερα είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Πίνακας υπόχρεων υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης (ΠΟΛ.1162/2018)

Διαθέσιμα video για τη λειτουργία των εφαρμογών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων από την ΑΑΔΕ

Συχνή ερώτηση: Όταν μισθώνεται ακίνητο μέσω ψηφιακών πλατφορμών, αφαιρούνται από το ακαθάριστο εισόδημα οι προμήθειες που καταβάλλονται στις πλατφόρμες αυτές; Για παράδειγμα, έστω ότι μισθώθηκε ένα ακίνητο μέσω airbnb για τρία βράδια με τιμή από 50 ευρώ τη βραδιά [χωρίς ταυτόχρονα ο εκμισθωτής να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια, κ.λπ.)]. Ο πελάτης χρεώθηκε με 150,00 (3 Χ 50,00), ενώ η προμήθεια της airbnb ήταν 5,58 ευρώ (150,00 Χ 3,72%). Το ακαθάριστο εισόδημα από πλευράς φορολογίας εισοδήματος για τον εκμισθωτή ποιο είναι;

Απάντηση: Η προμήθεια που κατέβαλε ο εκμισθωτής στην airbnb δεν αφαιρείται από το ακαθάριστο εισόδημα. Άρα ως ακαθάριστο εισόδημα θα δηλωθεί το ποσό των 150,00 ευρώ. Τα μόνα ποσά που εκπίπτουν από το εισόδημα αυτό είναι αυτά που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 [σ.σ. ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου].

 

¤

 

ΙV. Η εισφορά για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Έφτασε ο καιρός για την πληρωμή των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο [ δείτε σχετικά: ΕΦΚΑ: Εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ) ].

Για ποιους ασφαλισμένους δεν θα καταβληθούν τα είκοσι ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων

 

¤

V. Daily briefing...

Σύντομα κοντά σας.... Δεν θα γλυτώσετε έτσι εύκολα από μας!

 

¤

 

VI. Αλλαγές στα εργασιακά - προβλήματα με το ΕΡΓΑΝΗ

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα επίσπευσης ενεργειών ορθής λειτουργίας του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

 Είχαμε όμως και άλλες σημαντικές εξελίξεις. Για την πρακτική εφαρμογή όλων αυτών θα έχουμε σύντομα σχετική αρθρογραφία:

Ε. Αχτσιόγλου: «Η υπογραφή της επέκτασης των τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δείχνει ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μια θεωρητική ενέργεια»

Αριθμ. οικ. 46304/2607/2018 Κήρυξη γενικώς υποχρεωτικής της από 1.6.2017 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του Υπαλληλικού Προσωπικού των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού όλης της χώρας»

Αριθμ. οικ. 46306/2608/2018 Κήρυξη γενικώς υποχρεωτικής της από 21.11.2017 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του υπαλληλικού προσωπικού των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων όλης της χώρας

Αριθμ. οικ. 46307/2609/2018 Κήρυξη γενικώς υποχρεωτικής της από 19.4.2018 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (Δ.Ν.Ε.)»

Αριθμ. οικ. 46308/2610/2018 Κήρυξη γενικώς υποχρεωτικής της από 16.3.2016 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Τραπεζών Ο.Τ.Ο.Ε. για τα έτη 2016-2018

Υπογραφή της επέκτασης δύο τοπικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη

 

 Οι αξέχαστοι ηθοποιοί Β. Λογοθετίδης (αξεπέραστος) και Θ. Τζενεράλης σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από την ταινία Σάντα Τσικίτα (1953).

 


VII. Εξωδικαστικός

Εξωδικαστικός μηχανισμός - ΚΕΑΟ: Οδηγίες εφαρμογής άρθρου 61 ν. 4559/2018

 

¤

VIII.Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα και επανήλθαν στο προσκήνιο κάποια πιο πρόσφατα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

Η φορολόγηση των μερισμάτων από την Κύπρο [του Β. Μιχελινάκη]

Ε9: Η σημασία της στήλης 22 και η σωστή αναγραφή του οικοπέδου στο Ε9 όταν υπάρχουν κτίσματαου Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου]

(Upd) Καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου μερισμάτων 15% για το φορολογικό έτος 2017ης επιστημονικής ομάδας του κόμβου]

 

 ¤

IX. Αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

■ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: Δ.Ε.Δ.: Μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην αλλοδαπή σε φορολογούμενο με ατομική επιχείρηση στην Ελλάδα και συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα

Περίληψη

Η Δ.Ε.Δ. δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος ήταν φορολογικός κάτοικος Η.Π.Α. από το έτος 1999, ωστόσο το έτος 2011 προέβη σε έναρξη ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και η Δ.Ο.Υ. τον επανέφερε σε καθεστώς φορολογικού κατοίκου Ελλάδος. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τα προσκομιζόμενα συμφωνητικά μία εξειδικευμένη εταιρεία είχε αναλάβει τόσο την κατασκευή και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου όσο και την επίβλεψη της μετέπειτα λειτουργίας του και τη συντήρησή του. Στις περιπτώσεις που απαιτούνταν ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν από την εταιρεία συντήρησης του έργου, αυτές ενεργούνταν από την αδερφή του προσφεύγοντα βάσει του γενικού πληρεξουσίου.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι, ο εν λόγω φορολογούμενος εκτός από την έναρξη επαγγέλματος το 2011, στα επόμενα έτη προέβη σε αρκετές επιχειρηματικές κινήσεις αναφορικά με το φωτοβολταϊκό πάρκο (σ.σ. μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε Ε.Π.Ε., μετατροπή της Ε.Π.Ε. σε Α.Ε, ίδρυση άλλης μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε η οποία λύθηκε στη συνέχεια), ωστόσο για τις υποχρεώσεις των εταιριών αυτών απέναντι στο δημόσιο, αλλά και για όλες τις συναλλαγές, την εκπροσώπηση, κ.λπ. είχαν επιφορτιστεί για τις διεκπεραίωσή τους με γενικό πληρεξούσιο ο πατέρας του, η μητέρα του και η αδερφή του. Η συμμετοχή του προσφεύγοντα στις ανωτέρω εταιρείες περιορίστηκε στην ιδιότητα του απλού μέλους χωρίς να συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη διοίκηση της εταιρείας.

ΔΕΔ Αθήνας αρ. απόφ. 2743/2018 Προσαύξηση εσόδων λόγω αγορών από Κύπρο και Βουλγαρία, κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Η μη υποβολή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου του άρθρου 13 του ν. 2238/1994 δεν συμπαρασύρει σε δεκαπενταετή παραγραφή το δικαίωμα του Δημοσίου για έλεγχο

Δαπάνες συνεδρίων και εκδηλώσεων που αφορούν σε προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ, εκπίπτουν εφόσον το συνέδριο έχει την έγκριση του ΕΟΦ

ΔΕΔ Αθήνας αρ. απόφ. 417/2018 Μερική αποδοχή πρόστιμο ενδοομιλικών συναλλαγών σε αγορά παγίου λογιστική διαφορά αποτελεί η απόσβεση

 

¤

ΟΕΕ: Ανακοίνωση προς τους λογιστές-φοροτεχνικούς για την εγγραφή τους στο μητρώο του άρθρου 16 του ν. 4182/2013 και τη συμμετοχή τους στην κλήρωση του Ιανουαρίου 2019

Δασεργάτες: Καθορισμός προϋποθέσεων απόκτησης ιδιότητας και ταυτότητας - Έκδοση υπουργικών αποφάσεων

(Upd) Αίτηση επιστροφής ΦΠΑ από χώρες της ΕΕ: Νέα έκδοση εφαρμογής στην ΑΑΔΕ

Ποιες χώρες έχουν φόρο περιουσίας - Οι αλλαγές στους φόρους ακίνητης περιουσίας για το 2018 των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ: «Μεταξύ 2015-2016 η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα και τη μεγαλύτερη μείωση στις δαπάνες»

 

¤

ΧI. Οι προθεσμίες στη ζωή μας...

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Σεπτεμβρίου 2018

¤

 

ΧIΙ. Προσέξτε μήπως και βρεθείτε στο Ε9 με ακίνητα που δεν υπάρχουν...

Τελικά αν κάποιος θέλει να σου κάνει κακό θα βρει χίλιους τρόπους για να το πετύχει. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη και γιατί ο "δράστης" προέβη σ αυτή την ενέργεια, και για να είμαι ειλικρινής δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Απλά σαν γεγονός το καταγράφουμε. Τι συνέβη λοιπόν στην περίπτωση της εν λόγω φορολογούμενης; Κάποιος ή κάποια ή κάποιοι μπήκαν στην εφαρμογή του Ε9 και της προσέθεσαν ένα ανύπαρκτο ακίνητο με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. να της έρθει παραφουσκωμένο. Τελικά δικαιώθηκε από τη Δ.Ε.Δ., αλλά ψάχνει ακόμη να βρει ποιος κρύβεται πίσω από την ενέργεια αυτή.

Συμβαίνουν και αυτά. ΕΝΦΙΑ σε ακίνητο που δεν υπάρχει!

 ¤

ΧIΙΙ. Αποφάσεις για τους πυρόπληκτους

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 38/2018 Ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στις 23 & 24 Ιουλίου 2018 στις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 39/2018 Ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τη στήριξη των πληγέντων Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου

Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των πληγέντων Ασφαλισμένων Μισθωτών - Μη Μισθωτών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

 

 ¤

ΧΙV. Μικρά κατάστιχα

Ο φίλος Κ. Νιφορόπουλος μάς ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα». Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο με θέμα Κατά της Φορολογίας - Εξεγέρσεις και Αντιδράσεις.

 

ΧV. Επίλογος


Συχνά είμαστε κατηφείς γιατί μας ταλανίζουν διάφορα προβλήματα, οικονομικές δυσκολίες, θέματα της καθημερινότητας, ζητήματα στον επαγγελματικό στίβο κι άλλα πολλά. Συνήθως εστιάζουμε στα αρνητικά, μας πλημμυρίζει η ένταση και το άγχος και γενικότερα έχουμε κακή διάθεση που καθρεπτίζεται στο πρόσωπό μας. Αυτή την αρνητική διάθεση τη βλέπω κάποιες φορές στο είδωλό μου στον καθρέπτη ή στους ανθρώπους γύρω μου. Σε άλλους εντοπίζω μια έντονη μελαγχολία στο βλέμμα, ενώ τα ψυχοσωματικά νοσήματα πληθαίνουν καθημερινά. Όμως, λησμονούμε ότι έχουμε ήδη κάποια πράγματα στην ζωή μας που αρκούν για να μας κάνουν ευτυχισμένους. Ο Montesquieu έλεγε «Αν θέλαμε απλώς να ήμασταν ευτυχισμένοι θα ήταν εύκολο. Αλλά θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους. Και αυτό σχεδόν πάντα είναι δύσκολο, μιας και τους νομίζουμε πιο ευτυχισμένους απ' ότι είναι». Θεωρίες θα πουν κάποιοι ή τοποθετήσεις εκ του ασφαλούς κάποιοι άλλοι. Σεβαστές όλες οι απόψεις θα πω εγώ. Όμως, πέρα από αυτά, το ζητούμενο είναι να κατανοήσει ο καθένας ότι τα πράγματα που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους ίσως να υπάρχουν ήδη στη ζωή μας, αλλά εμείς δεν τους έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία ή τα θεωρούμε δεδομένα. Ας κλείσουμε για λίγο το βιβλίο της ζωής κι ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση. Όταν το ξανανοίξουμε και συνεχίσουμε πιστεύω ότι τελικά θα καταλάβουμε τι πρέπει να κυνηγήσουμε ή με τι θα είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι!

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης