Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Εκδήλωση στο πλαίσιο των δράσεων των συνδικάτων στη ΔΕΘ - Παρουσίαση ευρημάτων μελέτηςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

07/09/2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΝΕ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη μελέτη με θέμα ¨Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας¨.

Η μελέτη, η οποία αναλύθηκε από τον Επιστημονικό Δ/ντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και Καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ Γιώργο Αργείτη, προσανατολίζεται στους ακόλουθους άξονες:

- Στην αποτύπωση του επιπέδου ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στη θέση της στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

- Στο σημαντικό ειδικό βάρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην εθνική οικονομία με 13,5% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα σε κρίσιμους τομείς παρουσιάζει υψηλότερη συμμετοχή: μεταποίηση 17,7%, πρωτογενής τομέας 19,4%, επενδύσεις 16,5%, εξαγωγές 16%, εξαγωγική επίδοση υψηλότερη από την Περιφέρεια Αττικής.

- Στη διάρθρωση και τη διαρθρωτική μεταβολή στην ΠΚΜ.

- Στο πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της ΠΚΜ και συγκεκριμένα τα νέα δεδομένα, τις ποιοτικές αλλαγές και τη χωρική και χρονική σύμπτωση των αλλαγών που ευνοούν την ανάπτυξή της.

- Στα βασικά χαρακτηριστικά του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, την Απασχόληση, την Ανεργία, τις Υποδομές και τους βασικούς άξονες κλαδικής ανάπτυξής της.

Κρίνεται ότι η απόδοση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι μακράν κατώτερη των δυνατοτήτων της, υπό την έννοια ότι διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. Οι υπό διαμόρφωση πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις στον χώρο των Βαλκανίων σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της εφοδιαστικής και της ενέργειας, διαφαίνεται ότι δημιουργούν για την ΠΚΜ προϋποθέσεις για την υπέρβαση ανασταλτικών παραγόντων του παρελθόντος. Με την αξιοποίηση των αναδυόμενων ευκαιριών εκτιμάται ότι η ΠΚΜ μπορεί να τεθεί σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία και να διαδραματίσει πιο αναβαθμισμένο ρόλο για την ίδια και την εθνική οικονομία σε σχέση με το παρελθόν.

Σας επισυνάπτεται η παρουσίαση της μελέτης από τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΝΕ Γιώργο Αργείτη ενώ ολόκληρη η μελέτη έχει ήδη αναρτηθεί στο site του ΙΝΕ www.inegsee.gr. Για να τη δείτε απευθείας πατήστε το ακόλουθο link: https://goo.gl/x88rfp


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο