Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλάζει ο νόμος για τα πανωτόκια

Όπως δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, η όποια στήριξη προς τους δανειολήπτες δεν θα ληφθεί από την κυβέρνησης, αλλά από τις ίδιες τις τράπεζες. Το πρώτο δείγμα γραφής το έδωσε η Εθνική Τράπεζα και ακολουθούν και άλλες εμπορικές τράπεζες.

Αλλάζει ο νόμος για τα πανωτόκια

Ευνοούνται δανειολήπτες η οφειλή των οποίων δεν υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο, ξεχωριστά για κάθε δάνειο

Όπως δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, η όποια στήριξη προς τους δανειολήπτες δεν θα ληφθεί από την κυβέρνησης, αλλά από τις ίδιες τις τράπεζες. Το πρώτο δείγμα γραφής το έδωσε η Εθνική Τράπεζα και ακολουθούν και άλλες εμπορικές τράπεζες.

¶λλωστε, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας σημείωνε πως «δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε για τη στήριξη των εχόντων ανάγκη δανειοληπτών, αφού έχουμε εργαλεία να στρέψουμε τις ίδιες τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή», υπονοώντας πως μέσα από το πρόγραμμα -στο οποίο θα ενταχθούν οι τράπεζες- θα υπάρχει τρόπος και ελέγχου (μέλος του Δημοσίου στο Δ.Σ. των τραπεζών) αλλά και πίεσης προς τις τράπεζες να αποφύγουν τις ακρότητες και να στηρίξουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία αυτούς που πραγματικά θα αδυνατούν να πληρώσουν.

Χθες, μάλιστα, κατατέθηκε τροπολογία η οποία αφορά τον νόμο 3259/2004 για τα πανωτόκια, με την οποία διευκρινίζεται πως δικαίωμα να περιληφθούν στον νόμο (δεν μπορεί οι τόκοι να υπερβαίνουν το τριπλάσιο του κεφαλαίου) έχουν όλοι οι δανειολήπτες των οποίων η συνολική οφειλή δεν υπερβαίνει τα 2.201.000 ευρώ ή 400.000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο, όχι σωρευτικά αλλά ξεχωριστά για κάθε δάνειο.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει τα εξής: «Η αληθής έννοια του παραπάνω εδαφίου είναι ότι σε περίπτωση περισσότερων συμβάσεων δανείων ή πιστώσεων λαμβάνεται υπόψη το ληφθέν κεφάλαιο του κάθε δανείου ή πίστωση χωριστά και ότι τα τιθέμενα ως άνω όρια του αρχικού κεφαλαίου των 400.000 ευρώ και της οφειλής των 2.201.000 ευρώ, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 31η.10.1999, λαμβάνονται υπόψη διαζευκτικά και όχι σωρευτικά».

Μάλιστα, στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι «οι οφειλέτες ή εγγυητές που αποκλείστηκαν από την υπαγωγή τους στον νόμο διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την υπαγωγή των οφειλών τους στις ρυθμίσεις του νόμου, με αίτησή τους την οποία θα πρέπει να υποβάλουν στα πιστωτικά ιδρύματα εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου».


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο