Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

ΟΙΥΕ: Εργαζόμενοι και διαχείριση προσωπικών δεδομένων από τον εργοδότηΑθήνα, 29/8/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς
Σωματεία – Μέλη ΟΙΥΕ

Κοινοποίηση
Επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα


Θέμα: Εργαζόμενοι και διαχείριση προσωπικών δεδομένων από τον εργοδότη.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το τελευταίο διάστημα ενημερωθήκαμε από εργαζόμενους και σωματεία – μέλη μας ότι, πολλές επιχειρήσεις στους κλάδους που εκπροσωπούμε, ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν «δήλωση εμπιστευτικότητας» σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, την ευθύνη της οποίας έχει αποκλειστικά ο εργοδότης και σε καμία περίπτωση ο εργαζόμενος-μισθωτός.

Συγκεκριμένα και αφού τέθηκαν υπόψη μας διάφορες μορφές «δηλώσεων εμπιστευτικότητας» μετά από συνεργασία με τους νομικούς μας συμβούλους σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

• Το πρόβλημα νομιμότητας δεν εντοπίζεται τόσο στο περιεχόμενο της δήλωσης εμπιστευτικότητας, αλλά κυρίως στη διαδικασία υποβολής αυτής.

• Ενώ το περιεχόμενο είναι κατ' αρχήν τυπικά σύμφωνο με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό, η  διαδικασία της υπεύθυνης δήλωσης  εκ μέρους του εργαζόμενου,  στην ουσία μετακυλύει όλες τις υποχρεώσεις του εταιρικού υπεύθυνου επεξεργασίας στον εργαζόμενο και μετατρέπει τον ίδιο σε υπεύθυνο επεξεργασίας κατά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας και του Κανονισμού.

• Τονίζουμε ότι: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ.


• Από κανένα νομοθετικό κείμενο δεν προκύπτει υποχρέωση υποβολής δήλωσης εμπιστευτικότητας για τον εργαζόμενο και αυτός μπορεί να ελεγχθεί μόνο ως προς το πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων μεταγενέστερα (αν για παράδειγμα επεξεργαστεί προσωπικά δεδομένα συναδέλφων του για τον οποιονδήποτε λόγο).

• Ούτως ή άλλως η υποχρέωση εχεμύθειας προκύπτει άμεσα από τη σύμβαση εργασίας.

• Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τον μισθωτό – εργαζόμενο  να αναλαμβάνει τέτοια υποχρέωση και μάλιστα με  ρητή δήλωση.

• Σε πολλές περιπτώσεις, ο εργαζόμενος δεν χαρακτηρίζεται ρητά  ως υπεύθυνος επεξεργασίας στη δήλωση συγκατάθεσης, αλλά η τελευταία επί της ουσίας των μετατρέπει  σε τέτοιον κατά παράβαση και της κοινοτικής οδηγίας και της εργατικής νομοθεσίας.

Συμπερασματικά: ο εργαζόμενος μπορεί να λαμβάνει γνώση της εταιρικής διαδικασίας  διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων και να τηρεί τις σχετικές διαδικασίες, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει άμεσα ή έμμεσα να αναλαμβάνει υποχρέωση επεξεργασίας τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΥΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο