Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχολιασμός της ΠΟΦΕΕ για τις αποκαλύψεις περί απάτης από «ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ»

20 Αύγουστου 2018 Σχόλια
Σχολιασμός της ΠΟΦΕΕ για τις αποκαλύψεις περί απάτης από «ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά



Αθήνα, 20 Αυγούστου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για τις αποκαλύψεις περί απάτης από «ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ»

Την άμεση διαλεύκανση και την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες που σχετίζονται με τις τροποποιητικές δηλώσεις, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.).

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σε συνεργασία με τις Ενώσεις της, εξέτασε με προσοχή τις δηλώσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κ. Γιώργου Πιτσιλή, σχετικά με φορολογικές δηλώσεις, από τις οποίες προέκυπταν καταβολές φόρων, και τροποποιητικών δηλώσεων που έρχονταν στη συνέχεια και στις οποίες δηλώνονταν ποσά στον κωδικό δωρεών για το δημόσιο χρέος και δημιουργούσαν δικαίωμα επιστροφής φόρου.



Ο κ. Διοικητής έχοντας - προφανώς - αποδεικτικά στοιχεία, που εντόπισαν «οι υπηρεσίες εδώ και 2 μήνες και η αντίδραση ήταν άμεση», δεν έμεινε στη γενική αποκάλυψη, αλλά προσδιόρισε ότι: «δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι να μην γνώριζαν ότι είχε συμβεί αυτό. Δηλαδή ο λογιστής να είχε χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του φορολογούμενου και να είχε κάνει τροποποιητική δήλωση εν αγνοία του. Και το λέω αυτό γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δηλώθηκαν δεν είναι των φορολογουμένων, είναι συγκεκριμένων λογιστών».

Μάλιστα, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με την αφορμή αυτή επαναφέρει για μία ακόμη φορά το μείζον και ανεκπλήρωτο ακόμη αίτημα της για την δημιουργία Ν.Π.Δ.Δ., με Μέλη όλους τους Λογιστές - Φοροτεχνικούς που ασκούν νόμιμα το Επάγγελμα και καλεί την Πολιτεία και το Υπουργείο Οικονομικών να δώσουν την δυνατότητα στην μοναδική Δευτεροβάθμια Ομοιοεπαγγελματική Συνδικαλιστική Οργάνωση των Λογιστών-Φοροτεχνικών να κατοχυρώσει τα δικαιώματα, τις ευθύνες και τον έλεγχο σε έναν Κλάδο, στον οποίο δυστυχώς οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τον πειθαρχικό έλεγχο, δεν έχουν προχωρήσει ποτέ στην συγκρότηση των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων, πέρα από την εκλογή τους.

Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., δηλώνει κατηγορηματικά και απερίφραστα:

• Ότι ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ χωρίς περιορισμούς τέτοιες έκνομες ενέργειες που φέρεται να έκαναν «συγκεκριμένοι λογιστές» και τις χαρακτηρίζει εκτός από πράξεις κολάσιμης παραβατικότητας αλλά και ως πράξεις προσβολής της νόμιμης άσκησης του Επαγγέλματος του Λογιστή - Φοροτεχνικού αλλά και της Άδειας που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία.

• Εφόσον Λογιστές - Φοροτεχνικοί ως άμεσοι αυτουργοί ή ως συνεργοί φορολογουμένων διέπραξαν τις εν λόγω πράξεις, τότε ασφαλώς και παραβίασαν και δεν διαφύλαξαν την (ηθικού, ποινικού και δημοσίου συμφέροντος περιεχομένου) διάταξη που προβλέπει το άρθρο 38 του Ν. 2873/2000, και ορίζει αδιαπραγμάτευτα ότι ο «Λογιστής - Φοροτεχνικός οφείλει να μεταφέρει ορθά τα δεδομένα των στοιχείων και βιβλίων στις δηλώσεις των φορολογούμενων».

• Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. δυστυχώς δεν ασκεί εποπτεία στο Επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), στο οποίο έχει δοθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση της χορήγησης και εποπτείας των Αδειών ασκήσεως του Επαγγέλματος του Λογιστή - Φοροτεχνικού.

• Καλούμε συνεπώς τη Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. και τα πειθαρχικά όργανα αυτού (από μόνη της η καταγγελία του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δημιουργεί την υποχρέωση άμεσης και αυτεπάγγελτης παρέμβασης του Ο.Ε.Ε.), να ενεργήσει τα δέοντα και να διαγνώσει σε συνεργασία με την Α.Α.Δ.Ε., τις πράξεις και παραλείψεις των συγκεκριμένων (των οποίων τα στοιχεία η Α.Α.Δ.Ε. υποχρεούται να δώσει τουλάχιστον στον εποπτεύοντα φορέα που είναι το Ο.Ε.Ε. γιατί αλλιώς η ανωνυμία μας βαρύνει όλους), που απερίφραστα δηλώνουμε ότι δεν πρέπει πλέον να ανήκουν στον Κλάδο των υπευθύνων Λογιστών – Φοροτεχνικών που τιμούν με υπευθυνότητα και πολύ προσπάθεια το Λειτούργημα που ασκούν.

• Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να θέσει και κυρίως να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, από το ποιο απλό που αφορά την δυνατότητα του καθενός να μπορεί να κάνει έναρξη δραστηριότητας ως Λογιστής - Φοροτεχνικός χωρίς την κατάθεση κάποιων δικαιολογητικών έως τον τρόπο που ασκείται ο αυτονόητος και επιβαλλόμενος πειθαρχικός έλεγχος σε όποιους κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων και της εμπιστοσύνης των πελατών τους. Το Λειτούργημα που ασκούμε απαιτεί ο Κλάδος να έχει την δυνατότητα «αυτοκάθαρσης» μέσα σε νομοθετικά πλαίσια που θα εισηγηθεί ο ίδιος και θα κατοχυρώσει νομοθετικά η Πολιτεία.

• Η ανάγκη διαφάνειας και αυτοελέγχου στον Κλάδο μας, δημιουργούν το αναγκαίο πλαίσιο κατοχύρωσης και λειτουργίας του Επαγγέλματος μας και προς την κατεύθυνση αυτή, καλούμε την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να ξεκινήσουν την διαδικασία για την μετατροπή της ήδη υπάρχουσας δομής της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και του υπόλοιπου Κλάδου σε ένα σύγχρονο Ν.Π.Δ.Δ. με ενσωμάτωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αλλά και ενός επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας, με Μέλη όλους τους Συναδέλφους που ασκούν νόμιμα το Επάγγελμα, διότι λόγοι προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, της ανεξαρτησίας των Λογιστών - Φοροτεχνικών και της εύρυθμης λειτουργίας του Επαγγέλματος-Λειτουργήματος του Λογιστή - Φοροτεχνικού επιβάλλουν την μετατροπή μας σε Ν.Π.Δ.Δ. όσο ποτέ άλλοτε.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης