Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γιώργος Χριστόπουλος: Φορολογικές δηλώσεις 2018, από τους Λ/Φ το μεγαλύτερο μέρος

13 Αύγουστου 2018 Σχόλια
Γιώργος Χριστόπουλος: Φορολογικές δηλώσεις 2018, από τους Λ/Φ το μεγαλύτερο μέρος
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 12 λεπτά


Γιώργος Χριστόπουλος: Φορολογικές δηλώσεις 2018, από τους Λ/Φ το μεγαλύτερο μέρος.

 

- Σχεδόν ένας  στους  δύο  πληρώνουν.

- Η υπερφορολόγηση συρρίκνωσε τα εισοδήματα

- Πενταπλασιάστηκαν οι φόροι ακινήτων στην κρίση

- Η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας

- Απέχουμε μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα??.

 

Του Γιώργου Χριστόπουλου φοροτεχνικού - οικονομολόγου, εκπροσώπου τύπου της ΠΟΦΕΕ, επιστημονικού συμβούλου της ΕΦΕΕΑ. ([email protected])


Με την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουλίου 2018, έπεσε η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων 2018, με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ να καταγράφουν, ότι υποβλήθηκαν και εκκαθαρίστηκαν 6.195.980 δηλώσεις.

Μέσω Λογιστών – Φοροτεχνικών το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων:

Το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων (παρά τις γνωστές δυσκολίες που ανέδειξε ο κλάδος, η ΠΟΦΕΕ και μεγάλος αριθμός Συλλόγων καθ΄ όλη  την περίοδο και βέβαια δεν απέφυγε να αναγνωρίσει και η ΑΑΔΕ. (Βλ. σχ. δήλωση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή στις 20 Ιουνίου «παρακολουθώ και γνωρίζω τις δυσκολίες με τις φορολογικές δηλώσεις που παρατηρούνται κατά την υποβολή στα συστήματα του taxisnet»), υποβλήθηκε  και φέτος (το 2018), από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικούς, με εντολή και για λογαριασμό των νοικοκυριών, των μισθωτών και συνταξιούχων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εταιρειών, οι οποίοι έδειξαν, - κόντρα στις δυσκολίες - τον επαγγελματισμό τους για μία ακόμη χρονιά.

Αν υπήρχε ξεκάθαρο χρονικό διάστημα και λειτουργούσαν όλα άψογα…

Και επειδή το κείμενο αυτό δεν στρογγυλεύει γωνίες στα κακώς κείμενα της όλης υπόθεσης των δηλώσεων και των ευθυνών της Φορολογικής Διοίκησης, θα επικαλεστώ εδώ μία περικοπή από το πρόσφατο άρθρο του καλού φίλου και έγκριτου συναδέλφου Κώστα Γραβιά που με την ασίγαστη προσήλωση στα δίκαια του κλάδου, βάζει στην πέννα του τον καθαρό και ανυπόκριτο λόγο του:

«Αν υπήρχε ξεκάθαρο χρονικό διάστημα, αν είχαν ετοιμαστεί όλα έγκαιρα και λειτουργούσαν άψογα, χωρίς προβλήματα και επιπροσθέτως αν δίνονταν ένα επαρκές χρονικό διάστημα, και οι οδηγίες ή οι εγκύκλιοι είχαν κοινοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου, τότε κανείς από μας δεν θα φώναζε, ούτε θα ζητούσε παρατάσεις, αλλά ούτε θα είχε δικαιολογίες. Αυτοί που δεν έδωσαν την παράταση έχουν αναλογιστεί ότι δεν έκαναν αυτά που όφειλαν; Έχουν συναίσθηση ότι οι εφαρμογές δεν λειτουργούσαν σωστά και έπρεπε να βρουν λύσεις; Μα, τι λέω, ματαιοπονώ…». 

Βλέποντας όμως το ποτήρι μισογεμάτο, δεν παραλείπω να προσθέσω εδώ ενδεικτικά μια πρόσφατη ανάρτηση του εκλεκτού συναδέλφου Σωτήρη Τσιλιγιάννη στο f.b.  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ .
…..Πάει και τούτη η χρονιά, από τις πιο δύσκολες θεωρώ.
Βγάλαμε φόρους, πρόστιμα, συμβάλαμε στο μάντρωμα των πολιτών, στο μάντρωμα της κοινωνίας, στη φτωχοποίηση όλων, και στη δημιουργία ενός επιδοματικού κράτους, χωρίς προοπτικές ανάπτυξης. Τούτες οι λέξεις σκοπό έχουν να μας προβληματίσουν τόσο σαν άτομα, σαν επαγγελματίες και σαν κλάδο... (σημειώνει με την υπογραφή …. Ένας παλαίμαχος του κλάδου.... δηλαδή ο Σωτήρης)

 

Το επάγγελμα του κλάδου των Λ/Φ, χαίρει του σεβασμού και υπόληψης που του ταιριάζει? 

ΔΕΝ θα επαναλάβω τον γνωστό προβληματισμό μου και προσωπικά αλλά και συλλογικά μέσω της ΠΟΦΕΕ και της ΕΦΕΕΑ, με τις ανυποχώρητες θέσεις που εκφράζουν τον κλάδο των Λογιστών -Φοροτεχνικών, όπως τις έχουμε με κάθε ευκαιρία αναδείξει.

(βλ. άρθρα μας "που πάει το επάγγελμα του Λογιστή- Φοροτεχνικού").

Ωστόσο η παραπάνω διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων υποβλήθηκε από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικούς, δεν είναι απλά μετρήσιμη ποσοτικά. Έχει να κάνει με την αξιοπιστία, την εξειδίκευση  και την επιστημονική αναβάθμιση του κλάδου, καθώς όλο και περισσότερο το επάγγελμα του Λ/Φ, χαίρει του σεβασμού και υπόληψης που του ταιριάζει,  όχι μόνο γιατί ο φορολογούμενος πολίτης και η επιχείρηση του εμπιστεύεται τα φορολογικά του ευαίσθητα δεδομένα, αλλά και διότι το επάγγελμα του Λ/Φ,  ανήκει στην πρώτη γραμμή της κατηγορίας των επαγγελμάτων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Όταν θα δημοσιοποιηθούν (οφείλει η ΑΑΔΕ και το ΟΕΕ να μας πουν σε τι ποσοστό ανήλθαν οι υποβληθείσες φέτος  δηλώσεις (Ε1, Ε3 και Ν)  από τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς), σίγουρα η  Φορολογική Διοίκηση θα εκφράσει την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα της παρέμβασης στην πολ. 1072/16.4.2018 για την υπογραφή των δηλώσεων από λογιστή – φοροτεχνικό.

(Βλ. «Παρατηρήσεις και προτάσεις επί του ανασχεδιαζόμενου εντύπου Ε3», της ΕΦΕΕΑ (15.12.2017), προς  την Α.Α.Δ.Ε., με ζητούμενο «να ξεκαθαρισθεί πότε τη δήλωση την υποβάλει εντελώς προσωπικά ο επιχειρηματίας και πότε ο εξουσιοδοτημένος Λ/Φ»).

Δεν προκαταλαμβάνω τις προθέσεις του κου Διοικητή, αλλά θεωρώ ότι θα συνοδεύσει τον φετινό απολογισμό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος  2017, με την ευαρέσκεια της ΑΑΔΕ προς τον κλάδο, για να επιβεβαιώσει γνωστές και ειπωμένες θέσεις (βλ. Γιώργος Πιτσιλής κατά το χαιρετισμό του στις εργασίες της Φορολογικής Διημερίδας της  ΕΦΕΕΑ, και  «οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί είναι «επιχειρησιακοί σύμμαχοι» της ΑΑΔΕ».

Αντίστοιχη δήλωση με αποδέκτες όχι μόνο τον κλάδο, αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα , είδαμε τον Ιούνιο σε εκδήλωση της ΕΦΕΕΑ: «Ο λογιστής στη νέα εποχή θα είναι περισσότερο σύμβουλος και λιγότερο γραφέας».

 

Να θυμηθούμε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη (σημαντικά πράττων για τον κλάδο) ?

«Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι οι λογιστές είναι οι άμισθοι συνεργάτες του υπ. Οικονομικών διότι έχουν αναλάβει ένα πολύ βαρύ έργο μετά την μετακίνηση αρμοδιοτήτων από τις φορολογικές υπηρεσίες στα λογιστικά γραφεία. Πολλές φορές αυτές οι υπηρεσίες έχουν μετακινηθεί χωρίς να υπάρχει και η αντίστοιχη αύξηση στις αμοιβές τους. Έχουμε μια διαρκή συνεργασία με τους λογιστές και τους φορείς τους και νομίζω ότι αυτό το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές.»

 

Τα στοιχεία των φετινών δηλώσεων:

Από τις 6.195.980 δηλώσεις:

-  το 46,58% είναι μηδενικές,

-  το 12,61% πιστωτικές και

-  το 40,81% χρεωστικές.

Όσοι έχουν λαμβάνειν από την εφορία ανέρχονται σε 781.592 φορολογούμενοι για τους οποίος ο μέσος όρος επιστροφής φτάνει στα 459,59 ευρώ

Οι χρεωστικές δηλώσεις είναι 2.528.401 και πληρώνουν 3.328.978.973 ευρώ με μέσο συμπληρωματικό φόρο 1.316,63 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πώς ο φόρος εισοδήματος  θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις (31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου)  

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι:

- η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα/οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία είναι έως 16-8-2018

- για τους πληγέντες από την Πυρκαγιά παρατείνεται μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2018 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας.

- για τους πληγέντες από την Πυρκαγιά παρατείνεται μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2018 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας. (περισσότερα βλ. το άρθρο 6 Π.Ν.Π της 26-7-2018)

- Περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31/12/2018 :

Στις περιπτώσεις:

-  θανάτου του φορολογούμενου ή

-  σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, (σχ. βλ. πολ. 1068/17.4.2018,

Παράδειγμα: εάν ένας φορολογούμενος απεβίωσε στις 25/6/2017 η δήλωση, με τα εισοδήματα του από 01/01/2017 έως 25/06/2017, θα μπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόμους του μέχρι και τις 31/12/2018.

Επίσης αν ένας φορολογούμενος μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό μέσα στο 2017 με τη διαδικασία που ορίζεται στην ΠΟΛ. 1201/2017 (αίτηση μέχρι 10-3-2018 κλπ και εφόσον εγκριθεί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά), μπορεί να υποβάλλει τη   φορολογική του δήλωση μέχρι 31/12/2018.

 

Περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα (σχ. βλ. την πολ. 1068/12.4.2018):

- Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. έως 31/12/2018. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγυτέρων συγγενών, προσκομίζοντας τα  απαραίτητα δικαιολογητικά.

- Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά  μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αμοιβών  ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, αυτές παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους  μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην Δ.Ο.Υ εκτός των δηλώσεων που αφορούν αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις, οι οποίες για το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

- Στην περίπτωση ανείσπρακτων αποδοχών, ο μισθωτός φορολογούμενος που διαθέτει  βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη του από την οποία δεν προκύπτει ο διαχωρισμός του εισοδήματος από ανείσπρακτες αποδοχές στα έτη που ανάγονται, δύναται να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις αποκλειστικά χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. για τη φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων κατ’ έτος, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το οποίο θα αποδεικνύει τον διαχωρισμό των αποδοχών στα έτη που αφορούν, όπως βεβαίωση από πιστοποιημένο λογιστή-φοροτεχνικό βάσει αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (Α.Π.Δ.) του ασφαλιστικού φορέα, κ.λπ. ή παλαιότερες βεβαιώσεις αποδοχών από τις οποίες προκύπτει το ύψος των αποδοχών που είχαν καταστεί ανείσπρακτες, δικαστική απόφαση, κ.α. 

- για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό, δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι. Οι δηλώσεις αυτές  υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου γίνεται όπως και των λοιπών δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους. (σημ. οι αγροτικές επιδοτήσεις που αφορούν στα έτη 2016 και προηγούμενα φορολογούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα στο έτος που ανάγονται (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 εγκύκλιος). 

- Στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυούχο, προσωρινό διαχειριστή, σύνδικο πτώχευσης, ή δικαστικό εκκαθαριστή, η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα. (σημ. συμπληρώνεται ο κωδ. 329 του πίνακα 2)

Προσοχή:Σε περίπτωση διορισμού δικαστικού εκκαθαριστή κληρονομιάς, ο δικαστικός εκκαθαριστής έχει υποχρέωση να υποβάλει και τις σχετικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία θανάτου (στον ΑΦΜ του αποβιώσαντος). Για τα εισοδήματα της κληρονομιάς που αποκτώνται μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου, ο δικαστικός εκκαθαριστής υποβάλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τη δήλωση στον ΑΦΜ του κληρονόμου, ενώ παραμένει η υποχρέωση του κληρονόμου να υποβάλλει (με ηλεκτρονική υποβολή) δήλωση για τα μη κληρονομιαία εισοδήματά του.

- Οι φορολογούμενοι που δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ των εξαρτώμενων μελών τους, υποβάλλουν τις δηλώσεις τους χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. 

- Οι τροποποιητικές δηλώσεις εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., εφόσον οι αρχικές δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί από τις Δ.Ο.Υ.

- Επίσης, οι τροποποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών, υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. (Για το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής υποβάλλονται ηλεκτρονικά)

Στατιστικά στοιχεία εκκαθαρισμένων δηλώσεων.

 

Πηγή: ΑΑΔΕ

«Η υπερφορολόγηση συρρίκνωσε τα εισοδήματα»:

Από τα παραπάνω στοιχεία δεν γνωρίζουμε το ύψος των εισοδημάτων που δήλωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για το 2017. Ωστόσο από τα δημοσιευμένα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2016 και 2015, προκύπτει ότι μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016, έναντι του 2015.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

- Τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα του 2016 ανήλθαν σε 72,5 δισ. ευρώ από 75,01 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ.

- Οι Μισθωτοί και συνταξιούχοι, το 2016 δήλωσαν 57,86 δισ. ευρώ, έναντι 58,75 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μειωμένα κατά 890 εκατ. ευρώ. Και βέβαια το ποσό αυτό δείχνει μια πραγματική μείωση του εισοδήματος, καθώς προέρχεται από την κατ’ εξοχήν κατηγορία που δεν φοροδιαφεύγει.

- Οι Ελεύθεροι επαγγελματίες, το 2016 δήλωσαν 3,78 δισ. ευρώ έναντι 4,67 δισ. το 2015, δηλαδή μειωμένα 900 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 18,9%.

- Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της «καθημερινής» στις 4.11.2017,

«η υπερφορολόγηση συρρίκνωσε τα εισοδήματα, καθώς οι επαγγελματίες «προσάρμοσαν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα για να αποφύγουν φόρους και εισφορές, αφού οι τελευταίες συνδέονται πλέον με το ύψος του εισοδήματός τους.

Σημειώνεται ότι 57.764 ελεύθεροι επαγγελματίες είτε έκλεισαν τα βιβλία τους είτε αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής είτε μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα είναι πως με τις φετινές δηλώσεις τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαμόρφωσαν μια χαμηλή βάση εισοδήματος, που θα επηρεάσει τα έσοδα και τα δημοσιονομικά μεγέθη και των επόμενων ετών».

- Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν συνολικά για το 2016 ποσό εισοδήματος 5,962 δισ. ευρώ προερχόμενο από ενοίκια, ενώ για το 2015 είχαν δηλώσει 6,083 δισ. ευρώ από την ίδια πηγή.

- Το εισόδημά τους μειώθηκε δηλαδή κατά 121 εκατ. ευρώ.

- Οι φόροι από το 2010 μέχρι και το 2016 αυξήθηκαν κατά άνω του 500% ενώ την ίδια στιγμή τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 32,8%.

Συγκεκριμένα:

Πενταπλασιάστηκαν οι φόροι στην κρίση

Στα χρόνια της κρίσης οι φόροι στα ακίνητα εκτοξεύτηκαν και συγκεκριμένα από τα 487 εκατ. που εισέπραττε το κράτος το 2010 ανήλθαν στα 2,65 δισ. ευρώ.

Παρακάτω παρατίθενται στοιχεία με βάση τους προϋπολογισμούς κάθε έτους.

• Το 2010 το Δημόσιο εισέπραξε

-  από τη φορολόγηση των ακινήτων 487 εκατ.,

- ενώ το δηλούμενο εισόδημα από ακίνητα ανερχόταν στα 8,87 δισ. ευρώ.

• Το 2011 το Δημόσιο εισέπραξε

-  από τη φορολόγηση των ακινήτων 1,17 δισ

-  ενώ το δηλούμενο εισόδημα τα 7,98 δισ. ευρώ (1.584.059 φορολογούμενοι είχαν εισοδήματα από ακίνητα).

• Το 2012 το Δημόσιο εισέπραξε

-  από τη φορολόγηση των ακινήτων 2,75 δισ

-  ενώ το δηλούμενο εισόδημα τα 6,8 δισ. ευρώ

  • Το 2013 το Δημόσιο εισέπραξε

-  από τη φορολόγηση των ακινήτων 2,991 δισ

-  ενώ το δηλούμενο εισόδημα τα 6,22 δισ. ευρώ

• Το 2014

-  οι φόροι των ακινήτων έσπασαν το φράγμα των 3 δισ. και συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 3,474 δισ.,

-  με το δηλούμενο εισόδημα να περιορίζεται στα 6,08 δισ. ευρώ.

• Το 2015

-  οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,18 δισ.,

-  με το δηλούμενο εισόδημα να υποχωρεί στα 6 δισ. ευρώ.

• Το 2016

-  οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,53 δισ.,

-  με το δηλούμενο εισόδημα από ακίνητα να περιορίζεται στα 5,96 δισ. ευρώ.


Η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας:

Στις 20 Αυγούστου 2018, λιγότερο από μια εβδομάδα, η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο και τελευταίο πακέτο διάσωσης, και το μέγα ερώτημα παραμένει:

Απέχουμε μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα??.

Γιατί ενώ η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, ωστόσο αναμένεται να κινηθεί με χαμηλούς ρυθμούς. Οι επενδύσεις παραμένουν υποτονικές, η υψηλή φορολογία συνεχίζει να «πνίγει» την επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα.

Και στον αντίποδα όλων αυτών η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει υπερβολικά φιλόδοξους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: δεν πρέπει να σταλούν τα λάθος μηνύματα προς το εξωτερικό

Την άποψη πως δεν πρέπει να σταλούν τα λάθος μηνύματα προς το εξωτερικό μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στην έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 το Γραφείο επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να εφαρμοσθεί υπεύθυνη οικονομική πολιτική.

Ο επικεφαλής του γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης τονίζει ότι μετά την έξοδο η Ελλάδα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και έχει ιδιαίτερη σημασία να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς τις αγορές οι οποίες θα αξιολογούν συνεχώς την Ελλάδα και να μην επικρατήσουν τυχόν πολιτικές πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής.

([email protected])

.. Εύχομαι καλή ξεκούραση και καλές διακοπές. Έστω και λίγες μέρες τις χρειαζόμαστε.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης