Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέος Πρόεδρος στο Νομικό Συμβούλιο του ΚράτουςΟ κ. Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος του Ν.Σ.Κ., προήχθη σε Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με το από 1-8-2018 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Γ΄ 882/7-8-2018).

Ο νέος Πρόεδρος του ΝΣΚ, γεννήθηκε στις Σέρρες το 1954, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Μετά από διαγωνισμό το 1963 έλαβε μια ετήσια υποτροφία που ανανεώθηκε για 10 χρόνια, προκειμένου να φοιτήσει ως περιφερειακός υπότροφος στο Κολλέγιο Αθηνών, από το οποίο και αποφοίτησε το 1973. Την ίδια χρονιά, εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε το 1978. Το 1979, μετά από εξετάσεις, έλαβε υποτροφία από το « Ίδρυμα Στασινόπουλου» για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και το 1980 πήρε το D.E.A στο Δημόσιο και Διοικητικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Το 1983, διορίστηκε ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το 1993 προάχθηκε σε Πάρεδρο, το 2006 σε Νομικό Σύμβουλο και το 2014 σε Αντιπρόεδρο ΝΣΚ. Από το 1983 έως το 1990, υπηρέτησε στα Γραφεία Νομικών Συμβούλων, στα Υπουργεία Δικαιοσύνης (1983-1989), Εργασίας (1983-1985) και Οικονομικών (1989-1990) Από το 1990 έως το 1994, υπηρέτησε στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, χειριζόμενος υποθέσεις αρμοδιότητας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου (υποθέσεις για το σκάνδαλο Κοσκωτά, για τις προβληματικές επιχειρήσεις, κλπ) και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ/ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο σε υποθέσεις προδικαστικών ερωτημάτων, με πιο σημαντική την υπόθεση της Κύπρου C-432/1992, ως μέλος ομάδας υπεράσπισης, όπου με την απόφαση του Δικαστηρίου απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα της Κύπρου στην ΕΕ, μέσω Τουρκίας, χωρίς τα απαιτούμενα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου.

Από το 1994 υπηρέτησε στο νεοσυσταθέν τότε Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΝΣΚ, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Στο Γραφείο αυτό, χειρίστηκε υποθέσεις του γεωργικού τομέα, κυρίως: α) ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ/ΔΕΕ) και του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΕΚ/ΓΔΕΕ), στο Λουξεμβούργο, β) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Οργάνου Συμφιλίωσης, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ακύρωση ή μείωση προστίμων επιβαλλομένων από την ΕΕ σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο εκκαθάρισης λογαριασμών FEOGA/ ΕΓΤΠΕ και ΕΓΤΑΑ.

Επίσης, συμμετείχε σε διμερείς συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεδριάσεις Διαχειριστικών Επιτροπών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των Κοινών Οργανώσεων Αγορών και σε ειδικές ομάδες και επιτροπές γεωργίας, εκπροσωπώντας και υποστηρίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Χειρίστηκε τέλος την υπόθεση της κατοχύρωσης της φέτας, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στο ΔΕΕ, με αντίδικους τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας (υποθέσεις C-465/02, C-466/02) και συνεταιριστικές οργανώσεις των χωρών αυτών (υποθέσεις Τ-397/02,Τ-370/02, Τ-391/02).

Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και την επιλογή του σε Πρόεδρο ΝΣΚ, προΐστατο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι αρμόδιο για την νομική υποστήριξη πλήθους υποθέσεων με ποικίλο περιεχόμενο, μεταξύ αυτών και υποθέσεων με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο και που αφορούν κυρίως σε εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων της περιόδου 1995-2010, με αντίστοιχες ποινικές και αστικές υποθέσεις καθώς και διεθνείς διαιτησίες, ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2015, προέδρευε στο Στ΄ Τμήμα του ΝΣΚ. Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής ή συντονιστής σε σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα εθνικού και ενωσιακού δικαίου και έχει διατελέσει μέλος ή πρόεδρος σε πλήθος επιτροπών και συμβουλίων νομοτεχνικών, πειθαρχικών και γνωμοδοτικών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο