Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εφορία: Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα

Το «Μεγάλο Αδερφό» στην ακίνητη περιουσία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου

Εφορία: Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα

Το «Μεγάλο Αδερφό» στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου.

Όλα τα ακίνητα και τα εμπράγματα  δικαιώματα (πλήρης, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σ΄ αυτά που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 περισσότεροι από  4 εκατομμύρια φορολογούμενοι μπαίνουν στο ηλεκτρονικό αρχείο της Εφορίας.

Το περιουσιολόγιο βρίσκεται στην τελικά φάση υλοποίησή του και τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι μελέτες για την on line σύνδεσή του με το Εθνικό Κτηματολόγιο.  

Σε πρώτη φάση η σύνδεση περιουσιολογίου και κτηματολογίου θα είναι μερική, εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτηματολόγιο θα αργήσει να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας, ενώ από την άλλη τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αφορούν μόνο δηλώσεις βάση των εντύπων Ε9.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η «γέφυρα» στα δύο συστήματα είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη τριετία το κτηματολόγιο θα έχει συνδεθεί με το περιουσιολόγιο.
Η on line σύνδεση των δύο συστημάτων σηματοδοτεί τη δημιουργία του «προφίλ» κάθε ακινήτου. Οποιαδήποτε αλλαγή στην περιουσία θα καταγράφεται αυτομάτως και από την άλλη οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε 24ωρη βάση σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών ή τη μεταβολή στοιχείων στην περιουσία τους.

Στο περιουσιολόγιο, καταγράφονται όλα τα ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων και η φορολογητέα αξία τους και όπως υπογραμμίζει αρμόδιο παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών με βάση αυτό:

Θα ελέγχονται όλες οι μεταβολές  στην περιουσιακή κατάσταση των  Ελλήνων  (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές).
Αυτοματοποιούνται μέσω του Taxis όλες οι μεταβολές των περιουσιακών δικαιωμάτων.
Κάθε πολίτης  θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα περιουσιακά δικαιώματα που κατέχει.
Θα προσδιορίζεται η  φορολογητέα αξία των ακινήτων (κατοικιών, οικοπέδων και  αγροτεμαχίων).
Θα αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στις συναλλαγές των πολιτών.
Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να αλλάζουν ορισμένα στοιχεία στα περιουσιακά τους δικαιώματα.
Οι πολίτες θα λαμβάνουν εύκολα μέσω του διαδικτύου και των Δ.Ο.Υ. τα πιστοποιείται που απαιτούνται για τις συναλλαγές τους (π.χ. πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων).
Διευκολύνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες σε ότι αφορά στα περιουσιακά δικαιώματα.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο