Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνεχίζεται η βουτιά της οικοδομής

Σε βαθιά κρίση φαίνεται να βρίσκεται η κτηματαγορά μετά τη νέα «βουτιά» κατά 19,2% που πραγματοποίησε τον μήνα Αύγουστο η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας, θέτοντας σε δυσχερή θέση όλους τους εμπλεκόμενους στην οικοδομή, από κατασκευαστές και εργαζομένους μέχρι και κτηματομεσίτες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνεχίζεται η βουτιά της οικοδομής

Σε βαθιά κρίση φαίνεται να βρίσκεται η κτηματαγορά μετά τη νέα «βουτιά» κατά 19,2% που πραγματοποίησε τον μήνα Αύγουστο η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας, θέτοντας σε δυσχερή θέση όλους τους εμπλεκόμενους στην οικοδομή, από κατασκευαστές και εργαζομένους μέχρι και κτηματομεσίτες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε βαθιά κρίση φαίνεται να βρίσκεται η κτηματαγορά μετά τη νέα «βουτιά» κατά 19,2% που πραγματοποίησε τον μήνα Αύγουστο η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας θέτοντας σε δυσχερή θέση όλους τους εμπλεκόμενους στην οικοδομή, από κατασκευαστές και εργαζομένους μέχρι και κτηματομεσίτες.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει, στο μερίδιο που της αναλογεί, και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία νιώθει για τα καλά τους τελευταίους μήνες στο «πετσί» της τις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι να μένουν σήμερα αδιάθετα, πάνω από 120.000 ακίνητα με ότι αυτό σημαίνει για τις προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο, ενώ πρόσφατα οι κατασκευαστές προχώρησαν σε διευκολύνσεις ως προς την αποπληρωμή των ακινήτων, με στόχο την τόνωση της αγοράς.


Η πτώση σε αριθμούς

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας κατά τον μήνα Αύγουστο 2008, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 3.262 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 954,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 4.041,7 χιλιάδες m3 όγκου έναντι 4.037 οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και αντιστοιχούσαν σε 1.347,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 5.133,7 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 19,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,2% στην επιφάνεια και κατά 21,3% στον όγκο.

Κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2008, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο τη χώρας, μείωση κατά 17,1% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 17,1% στην επιφάνεια και κατά 15,8%στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2007.

Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής ο οικοδομικός όγκος στο οκτάμηνο ανήλθε σε 10.674,2 χιλιάδες m3, έναντι 14.072,6 χιλιάδων m3, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007 (μείωση κατά 24,1%), ενώ στην υπόλοιπη χώρα την ίδια περίοδο ανήλθε σε 33.379,9 χιλιάδες m3 έναντι 38.224,5 χιλιάδων m3, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007 (μείωση κατά 12,7%).

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο