Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το φεγγάρι προχώρησε στον ουρανό... Η ώρα πέρασε στο χρόνο ...

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το φεγγάρι προχώρησε στον ουρανό... Η ώρα πέρασε στο χρόνο ...
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 15 λεπτά


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Το σημερινό σχόλιο δεν θα είναι εύθυμο. Και δεν θα είναι εύθυμο γιατί δεν μπορεί να μην σε αγγίξουν όλες αυτές οι εικόνες που πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας την περασμένη εβδομάδα. Θλίψη, πόνος, οργή και ένα τεράστιο γιατί.  Ένα γιατί στο οποίο δεν θα μπορέσει να απαντήσει κανείς.

Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει δει η χώρα μας, μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό που μαύρισε την ψυχή μας, μόνο φωτεινό σημείο η αλληλεγγύη του απλού κόσμου που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και η οποία γεννά μια ελπίδα για το αύριο.
Ο λαός μας αποδεικνύει ότι είναι ικανός για το καλύτερο αλλά ταυτόχρονα και για το χειρότερο. Για το καλύτερο γιατί είμαστε ικανοί να θυσιαστούμε για τα παιδιά μας, γιατί σκεφτόμαστε το συνάνθρωπό μας και σπεύδουμε να δώσουμε ακόμη και από το υστέρημά μας για να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν γνωρίσαμε ποτέ, ανεξάρτητα από που προέρχονται ποιο είναι το χρώμα τους. Όλο αυτό το μεγαλείο της ψυχής μας όμως εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις συνήθως μετά από  καταστροφές.
Πριν από αυτές με την απίστευτη ελαφρότητα που μας διακρίνει, κλείνουμε δρόμους, μπαζώνουμε ρέματα, λαδώνουμε την πολεοδομία για να κτίσουμε αυθαίρετο μέσα στο δάσος,  στην συνέχεια το νομιμοποιούμε με την βοήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης και γενικά κάνουμε ότι ακριβώς θα εμπόδιζε κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα να μετατραπούν σε φονικές καταστροφές. 
Ταυτόχρονα επιλέγουμε να ψηφίσουμε  τους ικανότερους πολιτικούς, οι οποίοι με την σειρά τους διορίζουν πάντα τους καλύτερους και τους πιο κατάλληλους ανθρώπους στις  πιο νευραλγικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε με την σειρά τους αυτοί να μπορούν να εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο πώς οι "στρατηγοί" άνεμοι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ευθύνονται για κάθε καταστροφή.
Δεν μπορεί κανείς να μην δακρύσει στην σκέψη ότι χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές, τόσες αθώες ψυχές, τόσα μικρά παιδάκια. Καλό παράδεισο ψυχούλες μου αφού εκεί θα πάτε σίγουρα, την κόλαση της ζήσατε εδώ πριν μερικές ημέρες....



Εκτός από την άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των Ελλήνων, τις ευχές και τις προσευχές τους έστειλαν και οι πολιτικοί ορισμένων χωρών καθώς και πολλοί επιφανείς πολίτες του κόσμου αυτού. Μην ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτούς ήταν και όλοι όσοι με τις αποφάσεις τους τα τελευταία 8 χρόνια μας υποχρέωσαν να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φόρων, ιδιωτικοποιήσεις δημόσια περιουσίας και άλλες παρόμοιες τέτοιου είδους παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν στο μέλλον τις υποδομές του κράτους και θα κάνουν πιο σύγχρονη και αποτελεσματική την δημόσια διοίκηση.....

Όσο για την παράταση των δηλώσεων τι να πει κανείς. Σώθηκαν τα δημοσιονομικά του κράτους με το να δώσει το Υπ.Οικονομικών παράταση μόνο για δύο εργάσιμες ημέρες. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η παράταση είχαν υποβληθεί ήδη 5,8 εκατομμύρια δηλώσεις.  Αυτό σημαίνει ότι το 99% των εσόδων ήταν ήδη εξασφαλισμένο μέσω των ήδη προγραμματισμένων τριών δόσεων. Εάν μας πείσει η Υφυπουργός ότι 300.000 δηλώσεις θα επηρέαζαν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του κράτους τότε να κάτσει στην θέση της. Εάν δεν μπορεί (που δεν μπορεί) καλύτερα να παραιτηθεί. Η μάλλον όχι..., καλύτερα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που είναι και της μόδας.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έγιναν προσπάθειες για μεγαλύτερη παράταση μετά την τραγωδία και η Υφυπουργός ενημερώθηκε πλήρως ότι υπάρχουν περιπτώσεις λογιστών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Είτε γιατί είχαν κάποιον δικό τους άνθρωπο είτε γιατί καταστράφηκε το σπίτι τους είτε για πολλούς άλλους λόγους που είναι ευνόητοι και δεν χρειάζεται να τους απαριθμήσω. 
Η υφυπουργός αφού ενημερώθηκε βρήκε αυτή τη λύση:  [Κ.Κόλλιας: «Με απλή βεβαίωση οι πελάτες των λογιστών που έχουν πληγεί από την φονική πυρκαγιά, ανεξαρτήτως Δ.Ο.Υ, θα μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις»].



Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια για κανέναν. Πολύ περισσότερο όμως δεν θα είναι για τους συμπολίτες μας που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα με αυτόν το τρόπο, αλλά και για όσους έμειναν πίσω και είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται.
Τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα απαλύνουν τον πόνο των πληγέντων είναι αρκετά :

 

⥢⥤

 Φορολογικές δηλώσεις

 

 Σημαντικά θέματα επισημάνσεις ή αλλιώς S.Ο.S.....

 

Οι αμοιβές Δ.Σ. από τα κέρδη ανωνύμων εταιριών υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές


Οι αμοιβές των μελών Δ.Σ. των Ανωνύμων Εταιρειών από τα κέρδη της εταιρείας, καταβάλλονται σε αυτά αποκλειστικά λόγω της συμμετοχής τους στο Δ.Σ., ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που παρέχουν στην εταιρεία, και ανεξάρτητα της συμμετοχής τους ή μη στο εταιρικό κεφάλαιο. Συνεπώς, οι αμοιβές αυτές, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βάσει της φορολογικής νομοθεσίας χαρακτηρίζονται ως μερίσματα, συνυπολογίζονται με τις λοιπές αμοιβές που λαμβάνουν τα ανωτέρω πρόσωπα για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 38 παράγραφος 3 περίπτωση δ' του ν. 4387/2016 (σ.σ. τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών για τις εν λόγω αμοιβές ανέρχονται σε 12,72% για τον ασφαλισμένο και σε 21.38% για τον εργοδότη, ήτοι σε συνολικό ποσοστό 34,10%, βλ. σχετ. υπ. Εργασίας Φ. 10043/44043/55/ 2018).


Τα όρια υποχρεωτικού ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές για το 2018

Οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 1-1-2018 έως 31- 12-2018 υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο εφόσον πληρούν τα κριτήρια της ως άνω Υποπαραγράφου Α1, ήτοι εφόσον συντάσσονται από οντότητες οι οποίες για το 2018 εντάσσονται στην κατηγορία των μεσαίων ή μεγάλων οντοτήτων βάσει των κριτηρίων του άρθρου 2 του ν. 4308/2014. Συνεπώς, οντότητες οι οποίες το 2018 θεωρούνται μικρές ή πολύ μικρές δεν υποχρεούνται να εκλέξουν τακτικούς ελεγκτές για τη χρήση του 2018. Σημειώνεται ότι οι μικρές οντότητες έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ορκωτούς ελεγκτές για τη χρήση 2018 προαιρετικά.

 

Οντότητα κατά την χρήση 2018

Υπαγωγή σε έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές

Πολύ μικρή

Όχι

Μικρή

Όχι (Ναι προαιρετικά.)

Μεσαία

Ναι

Μεγάλη

Ναι


 
Τεχνικοί ασφαλείας (Τ.Α.) - Ηλεκτρονική βάση καταχώρισης δεδομένων τεχνικών ασφαλείας (η.β.) - Ανάθεση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας

 

- Η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων Τ.Α. (άρθρο 7 της Υ.Α.) εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε κάθε νέα ανάθεση καθηκόντων Τ.Α. από 1.7.2018, ενώ από 1.4.2018 έως 30.6.2018 κάθε νέα ανάθεση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας από εργοδότες που έχουν υποχρέωση να απασχολούν τεχνικό ασφαλείας πραγματοποιείται, εναλλακτικά, είτε με τήρηση της διαδικασίας ανάθεσης την οποία προβλέπει η Υ.Α. (άρθρο 7 αυτής) είτε με επιτόπια υποβολή των εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ. Όσες όμως αναθέσεις καθηκόντων τεχνικών ασφαλείας θα έχουν υποβληθεί εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ (από οποτεδήποτε στο παρελθόν) έως 30.6.2018, θα λήξουν αυτοδικαίως την 1.4.2019 και ώρα 13:00. Συνεπώς έως τότε (1.4.2019 και ώρα 13:00) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας όπως αυτή ορίζεται στην Υ.Α. (άρθρο 7 της Υ.Α.).

Για τους τεχνικούς ασφαλείας δείτε και παρακάτω στα εργατικά - ασφαλιστικά θέματα

 


Χωρίς υπογραφή λογιστή οι δηλώσεις των μη κερδοσκοπικών με απλογραφικά και με εισόδημα έως 50.000 ευρώ  (ΠΟΛ.1139/2018)

Από το φορολογικό έτος 2017 και μετά, είναι υποχρεωτική η υπογραφή των δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 μόνο όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία

Πριν την προσθήκη του ως άνω εδαφίου, η υπογραφή λογιστή ήταν υποχρεωτική για τις δηλώσεις όλων των μη κερδοσκοπικών οντοτήτων ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

 


Αγροτικές εργασίες και αλιεία: Τήρηση Βιβλίου Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου προσωπικού - [Η απόφαση :  οικ. 39391/838/2018]

Κάθε εργοδότης, που απασχολεί:

α) αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών του ν. 4251/2014 (Α' 80), που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α' 85)

β) μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι προσκαλούνται, σύμφωνα με το ν. 4251/2014 (Α' 80), με σκοπό την απασχόλησή τους, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε αγροτικές εργασίες και οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α'85), υποχρεούται να τηρεί «Βιβλίο Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» (Βιβλίο).

 

⥢⥤

 Briefing εβδομάδας

Το briefing της ημέρας - Ανασκόπηση δηλώσεων - Ασφαλιστικές ειφορές - κ.ά. (27.07.2018)

 

 ⥢⥤


 Σημαντικές  αποφάσεις  που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβομάδα

 

Δήλωση με επιφύλαξη και «μπλοκάκι»: Εφαρμογή των διατάξεων της περ. στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ

Φορολογούμενοι που αποκτούν εισόδημα από κύρια ή δευτερεύουσα επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει την εμπορική ιδιότητα δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει με επιφύλαξη ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εξαιτίας του ότι η σχετική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων αυτών φορολογικού έτους 2017 δεν τους επέτρεπε να συμπληρώσουν τους κωδικούς 307-308, οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που καλύπτουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ., αφού συνεκτιμήσει τα προσκομισθέντα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρονται στην παρούσα, στο ΔΕΑΦ 1112676 ΕΞ 2018 έγγραφο καθώς και στις ΠΟΛ.1047/12.2.2015 και ΠΟΛ.1120/25.4.2014 εγκυκλίους, θα αποφανθεί αν συντρέχει περίπτωση υπαγωγής των αμοιβών που εισπράττουν τα παραπάνω πρόσωπα στην περ. στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Τέλος, στις περιπτώσεις φορολογουμένων που σύμφωνα με τα παραπάνω δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, αλλά παρόλα αυτά έχουν υποβάλει με επιφύλαξη τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 και η αρμόδια ΔΟΥ δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς τους περί ένταξής τους στις διατάξεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, δύναται να επανέλθουν υποβάλλοντας σχετική τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και τόκους.
Φορολογούμενοι που εμπίπτουν στις περιπτώσεις που αναφέρονται και για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και τόκους εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής δήλωσης.

Η απόφαση ΔΕΑΦ 1115232 ΕΞ 2018


Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων του ΚΦΕ

Με την ΠΟΛ 1145/2018 παρέχονται οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των άρθρων 71Α, 71Β και 71 Γ του ν.4172/2013 περί φορολογικών κινήτρων, όπως αυτά προστέθηκαν με το άρθρο 353 του ν.4512/2018, καθώς και των άρθρων 27 και 354 του ίδιου νόμου, σχετικά με την απαλλαγή του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από κάθε άμεσο φόρο και την τροποποίηση λοιπών διατάξεων που αφορούν σε φορολογικά κίνητρα, αντίστοιχα.

Η απόφαση ΠΟΛ.1145/2018


Προσθήκη νέων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας

Προστέθηκαν νέοι ΚΑΔ :  55.90.14 Υπηρεσίες παροχής καταλύματος σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου.
55.90.14.01 Υπηρεσίες παροχής καταλύματος με παροχή εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου.
55.90.14.02 Υπηρεσίες παροχής καταλύματος χωρίς παροχή εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου.

Η απόφαση  ΠΟΛ.1134/2018


Πως θα γίνει η εφαρμογή του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο» (Μ.Ι.) - Όλες οι λεπτομέρειες

Η απόφαση :Κ.Υ.Α. αριθμ. 2475/2018
 


Έλεγχος στοιχείων που αποδεικνύουν τη νόμιμη παραμονή στη χώρα αλλοδαπών πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους στο Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ - ΠΟΛ 1140/2018

Η απόφαση ΠΟΛ.1140/2018


Φωτορεπόρτερ - φωτοειδησεογράφοι: Υπαγωγή στις διατάξεις της περ. στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ

Τα εισοδήματα που αποκτούν οι φωτορεπόρτερ που εντάσσονται στον ως άνω Κ.Α.Δ. φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ’ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 εφόσον βέβαια συγκεντρώνουν όλες τις άλλες προϋποθέσεις που ορίζονται ρητά στο νόμο. Τέλος, επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών από τη δημοσίευση της παρούσας, στην καταβολή αμοιβών παρακρατείται φόρος με συντελεστή 20% κατά τις διατάξεις της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 και την ΠΟΛ.1120/25.4.2014 εγκύκλιο.

Η απόφαση ΔΕΑΦ 1112676 ΕΞ 2018


Αντιμετώπιση προβλημάτων σε αναπηρικά οχήματα που εμφανίστηκαν αυτόματα στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων ως απαλλασσόμενα και από τέλη κυκλοφορίας, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί σχετική απόφαση Προϊσταμένου ΔΟΥ για την χορήγηση της συγκεκριμένης απαλλαγής

Η απόφαση  ΠΟΛ.1142/2018 


Ενδικοφανείς προσφυγές: Υποβολή και εξέταση ενώπιον της ΔΕΔ Θεσσαλονίκης λόγω ανακαθορισμού της αρμοδιότητάς της

Η απόφαση :ΠΟΛ.1144/2018
 


Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών με αλλοδαπές δικαιοδοσίες

Η απόφαση  ΔΟΣ Γ 1103153 ΕΞ 2018


Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις) από την 26.06.2018 στο Δήμο Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις καταστροφικές πλημμύρες) στο Δήμο Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Οι αποφάσεις   ΠΟΛ.1132/2018 και ΠΟΛ.1135/2018


 



⥢⥤

 Εργατικά Ασφαλιστικά 


Διευκρινίσεις Υπ. Εργασίας για τις σύνταξεις λόγω θανάτου

Η απόφαση  Φ.11221/493/5/2018


Ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής - νοσοκομειακής περίθαλψης ασφαλισμένων Ε.Τ.Α.Σ. και Τ.Ε.Α.Σ.


Η απόφαση :
Δ.ΑΣΦ. 770/934585/ 2018
 


►  Εγκύκλιος 33 ΕΦΚΑ - Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε δικαιούχους, εργοδότες και μισθωτούς ασφαλισμένους

Η απόφαση  Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 33/2018


Καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για εξαγορά του οφειλόμενου χρόνου πρόσθετης ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών τ. ΟΓΑ


Η απόφαση :
Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 32/2018
 


 Η εγκύκλιος . 32921/2175/2018 προβλέπει ότι οι οργανώσεις των εργοδοτών, που μετά από κλαδικές διαπραγματεύσεις, υπογράψουν με τους εργαζόμενούς τους συλλογική σύμβαση εργασίας, μπορούν να υποβάλουν το μητρώο των μελών τους (δηλαδή των εργοδοτικών επιχειρήσεων), με βάση το οποίο το Υπουργείο Εργασίας μπορεί να εντοπίσει την ακριβή αριθμό των εργαζομένων σε αυτές και κατά συνέπεια το ποσοστό που οι εργαζόμενοι αυτοί αντιπροσωπεύουν σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αν το ποσοστό αυτό είναι 51%, τότε η Υπουργός Εργασίας μπορεί να επεκτείνει αυτήν τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να την κηρύξει γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζομένους του κλάδου ή επαγγέλματος. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίζει τη δυνατότητα εφαρμογής της αρχής της επεκτασιμότητας, καθώς οι εργοδότες που υπογράφουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας έχουν κάθε συμφέρον να επεκταθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν, προκειμένου να δεσμευθούν και οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του κλάδου. Άρα έχουν κάθε συμφέρον να υποβάλουν το μητρώο των μελών τους, διότι αν δεν το κάνουν τότε οι ίδιες θα δεσμεύονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά δεν θα δεσμεύονται οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Αν δεν το κάνουν λοιπόν θα επιτρέψουν στις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος από τις ίδιες. Άρα θα το κάνουν, γιατί έχουν κάθε συμφέρον να επεκτείνεται η συλλογική σύμβαση που έχουν υπογράψει και από την οποία ήδη οι ίδιες δεσμεύονται.


Η απόφαση :
572/2018 Σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
 


Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων από το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ


 

 

 

Τεχνικοί ασφαλείας

Αριθμ. πρωτ.: 41366/1888/2018 - Εφαρμογή για το έτος 2018 της υπουργικής απόφασης 39278/1823/25.7.2018 "Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β' και Γ' κατηγορίας" (ΦΕΚ B'3001), ΑΔΑ: ΩΚ39465Θ1Ω-1Β4

Υπ. Εργασίας: Ανακοίνωση μ,ε διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο  39278/1823/2018  για προγράμματα επιμόρφωσης Τεχνικών Ασφάλειας

39278/1823/2018 Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β' και Γ' κατηγορίας

Οδηγίες καταχώρησης περιοδικών επισκέψεων στην αναγγελία Τεχνικού Ασφαλείας


 

⥢⥤

 Αποφάσεις Σ.ΛΟ.Τ.

 

Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 617 ΕΞ 10.7.2018 Εξόφληση οφειλής προς μέλος ΔΣ, σε είδος

Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1005 ΕΞ 17.7.2018 Ένταξη Οντότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4308/2014

Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1092 ΕΞ 17.7.2018 Αναγκαστικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί

 

 

⥢⥤

 Λοιπά θέματα εβδομάδος

ΕΛΤΕ: Συνεχής εκπαίδευση Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

(Upd) Εγχειρίδιο ερωτήσεων - απαντήσεων από την ΑΑΔΕ σε φορολογικά θέματα (Ιούλιος 2018)

Αυστηρές ποινές και αυτεπάγγελτη δίωξη όσων επιτίθενται σε εφοριακούς υπαλλήλους και νομική κάλυψη των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ

 

⥢⥤

 Αποφάσεις Σ.τ.Ε

 

ΣτΕ 1440/2018 - Η αξίωση του φορολογουμένου για επιστροφή φόρου εισοδήματος, που έχει καταβάλει βάσει δήλωσής του ο φορολογούμενος, προϋποθέτει την αντίστοιχη ανάκληση της δήλωσης. Η ανάκληση αυτή μπορεί να γίνει είτε εντός του οικονομικού έτους κατά το οποίο υποβλήθηκε η δήλωση είτε και μεταγενεστέρως, μέχρις, όμως, του χρόνου εντός του οποίου είναι δυνατή η βεβαίωση του φόρου από τη φορολογική αρχή, δηλαδή εντός του πενταετούς χρόνου παραγραφής της σχετικής φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου, εκτός αν οριστικοποιηθεί εν τω μεταξύ η φορολογική εγγραφή

ΣτΕ 1143/2018: Νομοθετικό τεκμήριο υπερτιμολόγησης της αγοράς αγαθών ή υπηρεσιών από εξωχώριες εταιρείες (ν. 3091/2002) - Ερμηνεία του ως μαχητού

 

⥢⥤


Φορολογικές Υποχρεώσεις

Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδας είναι πολλές.
- Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, εκτός φυσικά των προσώπων που είναι στην αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας.
- Αύριο 31.7.2017 είναι η καταληκτική προθεσμία για ένα σωρό υποχρεώσεις όπως συμβαίνει πάντα στο τέλος κάθε μήνα. Μπορείτε να τις δείτε όλες στο ημερολόγιο του κόμβου εδώ



Επίλογος.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους. Το σχόλιο της Δευτέρας θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο.

"Υπάρχει κάτι που είναι εξίσου αναπόφευκτο με το θάνατο. Και αυτό είναι η ζωή."







Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης