Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γενναία μείωση επιτοκίων

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fed και να μειώσουν τα επιτόκιά τους τουλάχιστον κατά 0,5%, περιμένουν από τις δύο μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης σήμερα οι επενδυτές, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης.

Γενναία μείωση επιτοκίων

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fed και να μειώσουν τα επιτόκιά τους τουλάχιστον κατά 0,5%, περιμένουν από τις δύο μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης σήμερα οι επενδυτές, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν το μεσημέρι τις αποφάσεις τους για την πορεία της νομισματικής και αν η πλειοψηφία των αναλυτών έχει δίκιο, τότε θα μειώσουν τα βασικά τους επιτόκια στο 3,25% και 4% αντίστοιχα.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που εκτιμούν ότι η μείωση ίσως είναι μεγαλύτερη δεδομένου ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ενισχύουν την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές. Εξάλλου αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν προέβλεψε αναιμική ανάπτυξη – μόλις 0,1% - για την Ευρωζώνη του χρόνου (με αρκετές χώρες να εισέρχονται σε ύφεση) υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για την ευρύτερη οικονομία. Το γεγονός ότι μία απΆ τις χώρες που προβλέπεται να εισέλθει σε ύφεση είναι η Βρετανία (ήδη το ΑΕΠ γΆ τριμήνου μειώθηκε 0,5%) κάνει τους αναλυτές της HSBC και της Citigroup να θεωρούν πιθανή ακόμα και μείωση επιτοκίου 1% σήμερα απΆ την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Αν και η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ΅κόψειΆ πάνω από 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο, η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση είναι ασυνήθιστα ισχυρή», γράφει στην εβδομαδιαία  έκθεση του ο Michael Saunders της Citigroup

Οι εικασίες για μία τέτοια εξέλιξη εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει κατά 0,75% τα επιτόκια της, περισσότερο απΆ ότι αναμενόταν.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο προσπαθούν με μειώσεις επιτοκίων και ενέσεις ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα, να ενισχύσουν τις οικονομίες και να «ξεπαγώσουν» την αγορά χρήματος. Την προηγούμενη Τετάρτη η Federal Reserve αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 1%, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004. Μάλιστα ο Μπεν Μπερνάνκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες μειώσεις, πολλαπλασιάζοντας τις εκτιμήσεις για μηδενικά επιτόκια του χρόνου. Η HSBC πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Επίσης θεωρεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ θα έχει μειώσει τα επιτόκια στο 2,5% και η Τράπεζα της Αγγλίας στο 2%.

Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο