Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διευκρινίσεις για "γκρίζες ζώνες" του ΕΤΑΚ

Kαι νέα εγκύκλιο αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με τα αδιευκρίνιστα σημεία που αφορούν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), καθώς αυτά είναι περισσότερα από τη φορολόγηση της συνιδιοκτησίας κάτω το αφορολόγητο όριο.

Διευκρινίσεις για "γκρίζες ζώνες" του ΕΤΑΚ              

 Kαι νέα εγκύκλιο αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με τα αδιευκρίνιστα σημεία που αφορούν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), καθώς αυτά είναι περισσότερα από τη φορολόγηση της συνιδιοκτησίας κάτω το αφορολόγητο όριο.

Παρά τη λύση την οποία επέλεξε το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή για υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους συνιδιοκτήτες για να απαλλαγούν από το ΕΤΑΚ όταν η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη του αφορολογήτου ορίου, απομένουν ακόμη κάποιες «γκρίζες ζώνες», όπως είναι:

• Οι περιπτώσεις ψιλής κυριότητας και ενώ η διευθέτηση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών για τη συνιδιοκτησία δεν αναφέρει κάποια πρόβλεψη για τους έχοντες επικαρπία και ειδικά για τη δυνατότητα απαλλαγής με υπεύθυνη δήλωση.

• Οι ιδιοκτησίες επί κοινόχρηστων χώρων.

• Περιπτώσεις όπου ο σύζυγος έχει πλήρη κυριότητα σε δευτερεύουσα κατοικία και συνιδιοκτησία με τη σύζυγο σε κύρια κατοικία, εφόσον η αναλογούσα αξία στο ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι μικρότερη.

• Η ανάγκη για νέα εκκαθάριση στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας σε κύρια κατοικία αξίας άνω των 300.000 ευρώ, έτσι ώστε να υπολογιστεί η απαλλαγή κατΑ αναλογίαν και στους δύο συζύγους.

Παράλληλα, ενώ περίπου 1.000.000 συνιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να επισκεφτούν τις εφορίες προκειμένου να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για να απαλλαγούν από τον φόρο που εσφαλμένα υπολόγισε το υπουργείο Οικονομικών, λανθασμένα εκκαθαριστικά δεν λαμβάνουν μόνο όσοι απαλλάσσονται από το ΕΤΑΚ αλλά και όσοι υπάγονται στον νέο φόρο και, συγκεκριμένα, την εφορία τους θα πρέπει να επισκεφθούν ξανά:

– Oι φορολογούμενοι οι οποίοι μαζί με τη σύζυγό τους ή και τα ανήλικα τέκνα τους είναι συνιδιοκτήτες στην ακριβότερη κατοικία που διαθέτουν και έλαβαν εκκαθαριστικό σημείωμα για πληρωμή ΕΤΑΚ χωρίς να έχει γίνει ο επιμερισμός του αφορολόγητου ορίου των 300.000 ευρώ.

– Οι φορολογούμενοι που κατέχουν περισσότερα ακίνητα και πάνω στην ακριβότερη κατοικία υπάρχει συνιδιοκτησία με διαφορετικά εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή κυριότητα, επικαρπία, πλήρης κυριότητα κ.λπ.).

– Οι συνιδιοκτήτες μιας κατοικίας που η αξία της υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο. Για τις περιπτώσεις αυτές προκύπτει πληρωμή φόρου 0,1% στην αξία της κατοικίας που υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Επειδή όμως στα εκκαθαριστικά που εκδίδονται δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), προκύπτει η καταβολή μεγαλύτερου φόρου από αυτόν που αναλογεί.

– Oσοι είχαν λάθη ή παραλείψεις στο έντυπο Ε9, π.χ. δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένα το είδος του εμπράγματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία), δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένα το έτος γέννησης του επικαρπωτή, δεν έχει συμπληρωθεί ποσοστό συνιδιοκτησίας ή σε ορισμένα πεδία έχουν συμπληρωθεί δύο τιμές.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να διευθετηθεί και το τυπικό μέρος της διαγραφής του αναγραφόμενου στο εκκαθαριστικό ποσού φόρου με ειδική εγκύκλιο προς τις εφορίες.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο