Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Αμειβόμενοι με μπλοκάκι - Λύση στο «παρά πέντε» στο πρόβλημα με τους Κ.Α.Δ.Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN


Όπως είναι γνωστό, κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2017 υπήρξε ένα ζήτημα αναφορικά με τον κωδικό 007 του εντύπου Ε3 (σ.σ. ο κωδικός αυτός αφορά τους αμειβόμενους με μπλοκάκι). Φέτος υπήρχε ένας νέος έλεγχος σχετικά με τον κωδικό αυτόν που δεν υπήρχε τα προηγούμενα έτη. Αν ο φορολογούμενος διέθετε Κ.Α.Δ. που δεν ενέπιπτε στα επαγγέλματα που αναφέρονται στην ΠΟΛ. 1047/2015 (πρώην ελευθέρια) ή διέθετε μεν έναν τέτοιο Κ.Α.Δ., αλλά είχε και κάποιον δευτερεύοντα κωδικό που δεν ενέπιπτε (π.χ. αφορούσε σε εμπορική δραστηριότητα), τότε το σύστημα του επέστρεφε ένα μήνυμα ότι δεν μπορούσε να υπαχθεί στις εν λόγω διατάξεις. Ουσιαστικά φαίνεται ότι φέτος το υπουργείο ακολούθησε όσα αναφέρονται στην ΠΟΛ. 1047/2015.

Λόγω αυτής της εξέλιξης πολλοί φορολογούμενοι που αμείβονταν με μπλοκάκι το 2017 έσπευσαν από καιρό στις Δ.Ο.Υ. για να διαγράψουν τους Κ.Α.Δ. εκείνους που δημιουργούσαν το πρόβλημα καταβάλλοντας μάλιστα και το σχετικό πρόστιμο του μητρώου για την εκπρόθεσμη μεταβολή (σ.σ. 102,40 ευρώ), προκειμένου να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος για τις εν λόγω αμοιβές τους (σ.σ. βλέπε και σχετικό άρθρο του κόμβου Αμειβόμενοι με «μπλοκάκι»: Βεβαίωση αμοιβών, Ε.Φ.Κ.Α. και Ε3).

Τώρα, μετά από όλα αυτά το υπ. Οικονομικών προφανώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των φορολογούμενων που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση, άλλαξε θέση του επί του εν λόγω θέματος και πλέον κατά την υποβολή του εντύπου Ε3 ελέγχεται μόνο η κύρια δραστηριότητα και όχι οι τυχόν δευτερεύουσες, όπως επίσης και ο Κ.Α.Δ. με τα μεγαλύτερα έσοδα. Επιπλέον προστέθηκαν και κάποιοι Κ.Α.Δ. επαγγελμάτων που προηγουμένως δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, παρόλο που ανήκαν στα λεγόμενα ελευθέρια επαγγέλματα (π.χ. συγγραφείς, κ.λπ.). 

Η νέα αυτή θετική εξέλιξη είναι σημαντική για όλους αυτούς τους φορολογούμενους που δεν μπορούσαν να υπαχθούν στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 —και δεν είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση— γιατί τώρα, αφενός μεν, θα αποφύγουν την ταλαιπωρία επίσκεψης στις Δ.Ο.Υ., αφετέρου δε, δεν θα καταβάλουν το πρόστιμο για τις αλλαγές στο μητρώο. Έστω και στο «παρά πέντε» είναι σημαντικό που οι άνθρωποι του υπ. Οικονομικών προχώρησαν σ΄ αυτή την αλλαγή γιατί θα αποσυμπιέσουν λίγο την κατάσταση και θα εξυπηρετηθούν όσοι δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους ακόμη. Το μόνο που απομένει είναι να δοθεί μία λύση και για όσους επιβαρύνθηκαν με πρόστιμο για τον ίδιο λόγο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αφού όπως αναφέραμε και ανωτέρω, αναγκάστηκαν να προβούν στη διαγραφή των Κ.Α.Δ. που δημιουργούσαν το πρόβλημα στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. ώστε να υποβάλουν τη δήλωσή τους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο