Εξανεμίστηκαν 4,5 δισ. ευρώ από την περιουσία των Ταμείων

Εργατικά - Ασφαλιστικά

3 Νοέμβριος 2008
Οι απώλειες αφορούν αφενός τη μείωση της αξίας των επενδεδυμένων αποθεματικών σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και αφετέρου αυτές από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά και δομημένων ομολόγων Taxheaven.gr

Εξανεμίστηκαν 4,5 δισ. ευρώ από την περιουσία των Ταμείων

Οι απώλειες αφορούν αφενός τη μείωση της αξίας των επενδεδυμένων αποθεματικών σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και αφετέρου αυτές από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά και δομημένων ομολόγων

Τεράστιες απώλειες, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 4,5 δισ. ευρώ, καταγράφει η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που έχει επενδυθεί στη χρηματιστηριακή αγορά (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία) εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Οι απώλειες - έστω και λογιστικές - που καταγράφουν τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων αφορούν αφενός τη μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου των Ταμείων, δηλαδή των επενδεδυμένων αποθεματικών σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο περίπου κατά 3 δισ. ευρώ, αφετέρου τις απώλειες από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (απώλειες περίπου 25%), αλλά και των δομημένων ομολόγων ύψους 700 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν κατακρατήσει 20 Ταμεία.

Σύμφωνα με την ανάλυση των μετοχών που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή από το 2003, όπου ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ βρισκόταν στις 2.500 περίπου μονάδες, ως τα μέσα Οκτωβρίου 2008, καταγράφονται για πρώτη φορά λογιστικές απώλειες - ακόμη και στα λεγόμενα βαριά χαρτιά - που κυμαίνονται από 6% ως 66,5%. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο κατά το τελευταίο οκτάμηνο οι λογιστικές απώλειες των ίδιων μετοχών κυμαίνονται από 6,6% ως 81,1%.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα Ταμεία προτιμούν μετοχές τραπεζών και ΔΕΚΟ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα υποχωρούν συνεχώς. Για παράδειγμα, μέσα σε έναν χρόνο οι μετοχές της ΔΕΗ υποχώρησαν κατά 67%, του ΟΤΕ κατά 56%, της Εμπορικής κατά 54%, της Πειραιώς κατά 53%, της Alpha κατά 45% και της Εθνικής κατά 44%. Προς το παρόν οι απώλειες είναι στα «χαρτιά», καθώς τα Ταμεία δεν προχωρούν σε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ωστόσο το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ασφαλιστικοί φορείς που θα αναγκαστούν να πουλήσουν όσο-όσο κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία τους για να βρουν «ζεστό χρήμα».

Το ΙΚΑ εμφανίζει απώλειες περίπου 200 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ που είχε επενδύσει σε τίτλους και ομόλογα. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν και τα λεγόμενα πλούσια Ταμεία - π.χ. το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΣΑΥ κ.ά. - τα οποία έχουν και τις περισσότερες επενδύσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι λογιστικές απώλειες από τις μετοχές μέσα σε έναν χρόνο αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, τα 120 εκατ. ευρώ στο Επικουρικό του, το ΕΤΕΑΜ, τα 170 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ, τα 220 εκατ. ευρώ στο ΤΣΜΕΔΕ, τα 190 εκατ. ευρώ στο ΤΣΑΥ, τα 130 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ, τα 190 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Συντάξεων της Εθνικής και τα 90 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

* Τα δομημένα

Εκτός από τα τρία δομημένα ομόλογα που επαναγοράστηκαν από τις τράπεζες και επιστράφηκαν στα Ταμεία (ΤΑΕΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΠΕΑΘ και ΤΑΞΥ), οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί φορείς (20 Ταμεία) έχουν ακόμη στην κατοχή τους δομημένα ομόλογα τα οποία έχουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούν με τη μεταπώλησή τους, καθώς κανένας επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να τα αγοράσει. Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει σε τέσσερα δομημένα ομόλογα, εκ των οποίων τα τρία είναι εκδόσεις του Δημοσίου, το ένα τράπεζας και εμφανίζονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), η αποτίμησή τους αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 40% και 55% και έχουν αγοραστεί από τα Ταμεία στον άρτιο 100.

Τα συγκεκριμένα τρία ομόλογα του Δημοσίου εκδόθηκαν στις 6.7.2005 και αγοράστηκαν από τα εξής Ταμεία: Επικουρικό Ταμείο Χωροφυλακής (ΕΤΕΧ) 2 εκατ. ευρώ, Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών 6 εκατ. ευρώ, ΤΕΑΥΕΚ 4 εκατ. ευρώ, Ταμείο Πρόνοιας Ιπποδρομιών 3 εκατ. ευρώ, ΤΑΝΠΥ 10 εκατ. ευρώ, ΤΕΑΠΟΖΟ (Οινοποιίας-Ζύθου) 8 εκατ. ευρώ, ΤΕΑΥΕΤ 10 εκατ. ευρώ, Ταμείο Αρωγής ΟΤΕ 20 εκατ. ευρώ, ΤΕΑΠΟΚΑ 8 εκατ. ευρώ, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Βενζινοπωλών 4 εκατ. ευρώ, ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων 7,95 εκατ. ευρώ και ΤΣΑΥ 35 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή εγκλωβισμένα, αφού έχουν επενδύσει από το 10% ως το 63% της συνολικής περιουσίας τους σε δομημένα ομόλογα είναι 10 ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα εφόσον χρειαστεί να «σπάσουν» ομόλογα τέτοιας μορφής προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις.

Πηγή Το βήμα