Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Δήλωση Γ.Γ. Ε.Ε.Α.: «Απόλυτο δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή ασφάλισης για τους μικρομεσαίους»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ       
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ        
ΕΔΡΑ: Πανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79
Τηλ:(+30) 210-3380200 Fax:(+30) 210-3380219          
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Γούναρη 227, Άνω Γλυφάδα 16674
Τηλ.: 210-9609961 Fax: 210-9609964        
______________        
THE HELLENIC REPUBLIC        
ATHENS’ CHAMBER OF TRADESMEN        
HEAD OFFICE: 44 Panepistimiou st. & Har. Trikoupi, Athens 10679
Tel:(+30) 210-3380200 Fax:(+30) 210-3380219            
BRANCH: 227, Gounari st Ano Glyfada 166 74
Τel: 210-9609961 Fax: 210-9609964             
www.eea.gr  [email protected]

Αθήνα, 11. 07. 2018


Θέμα: Δήλωση Γ.Γ. Ε.Ε.Α.: «Απόλυτο δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή ασφάλισης για τους μικρομεσαίους»Η μικρή επιχείρηση, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, ακροβατώντας ανάμεσα στα όρια της οικονομικής επιβίωσης και της προσπάθειας για ανάπτυξη, αναζητά και υλοποιεί, όλο και περισσότερο, μέτρα προστασίας της επιχείρησής του από απρόοπτους οικονομικούς κινδύνους μέσω ασφαλιστικών καλύψεων.

Άλλωστε, με δυσάρεστο τρόπο, η επικαιρότητα του τελευταίου τριμήνου απέδειξε ότι, όπου αυτή η προστασία είναι ελλιπής, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για μία επιχείρηση.

 Πολύ συχνά η προστασία αυτή των στοιχείων συνδυάζεται υποχρεωτικά με την ανάγκη μιας επιχείρησης για χρηματοδότηση ή συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία, ιδιαίτερα λόγω των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα, παρέχουν και υπηρεσίες ασφάλισης, έχοντας αναγάγει αυτή τη δραστηριότητα σε σημαντικό τομέα των εργασιών τους.

 Παρότι η παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών είναι αλλά και οφείλει να παρουσιάζεται ξεκάθαρα ως μια απολύτως διακριτή δραστηριότητα σε σχέση με τη διάθεση των τραπεζικών υπηρεσιών, ακόμη και στις περιπτώσεις που συμβατικά απαιτείται, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να υπονοείται ως υποχρεωτική η προτεινόμενη επιλογή, από τα τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικής εταιρίας και κάλυψης.  Ακόμη, δε, περισσότερο να αναγνωρίζεται ως θετικό στοιχείο στη συναλλαγή του επιχειρηματία - επαγγελματία με την τράπεζα, κατά τη διερεύνηση της έγκρισης άλλων τραπεζικών υπηρεσιών, η σύναψη ακόμη και προσωπικών ασφαλίσεων μέσω του τραπεζικού ιδρύματος.

 Η εγκύκλιος 462/14=5-2013 της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ξεκάθαρα, ότι στις περιπτώσεις που απαιτείται υποχρεωτικά η ασφάλιση για την απόκτηση τραπεζικής υπηρεσίας, η επιλογή της ασφαλιστικής εταιρίας, του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και των καλύψεων αποτελεί απόλυτο δικαίωμα του επιχειρηματία – επαγγελματία.  

Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση τόσο στα οικονομικά της μικρομεσαίας επιχείρησης, αφού της στερείται, έμμεσα, η δυνατότητα αναζήτησης του οικονομικότερου πακέτου καλύψεων όσο και στο εύρος της ασφαλιστικής κάλυψης, που είναι τόσο πολύτιμη τη στιγμή της επέλευσης του κινδύνου. Η έλλειψη εξειδικευμένης συμβουλής και επιλογών δεν βοηθά τον επιχειρηματία - επαγγελματία να αναζητήσει την απαιτητή ισορροπία κόστους – καλύψεων.

Η εκ νέου αυξανόμενη εμφάνιση αναφορών επαγγελματιών και επιχειρηματιών προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για πρακτικές που εντάσσονται στο προαναφερόμενο πλαίσιο, μας οδηγεί για άλλη μια φορά να τονίσουμε όχι μόνο το δικαίωμά τους για ελεύθερη επιλογή ασφάλισης, όπου απαιτείται από τις συμβάσεις των τραπεζικών προϊόντων, αλλά και την αξία της αναλυτικής διερεύνησης -για κάθε είδος ασφάλισης- όλων των διαθέσιμων επιλογών με επίκεντρο την πληρότητα της ασφαλιστικής παροχής με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο.

 
Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Δημήτρης Γαβαλάκης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο