ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ.Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΑ ΝΕΑ.

Οικονομικές Ειδήσεις

30 Οκτώβριος 2008
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ κ. Γιάννης Οικονόμου απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ» μετά το σημερινό δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με τίτλο Παρά το νόμο συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί. Σπίτι στο σφυρί για χρέος 1849 ευρώ». Taxheaven.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ.Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΑ ΝΕΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2008

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ κ. Γιάννης Οικονόμου απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ» μετά το σημερινό δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με τίτλο Παρά το νόμο συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί. Σπίτι στο σφυρί για χρέος 1849 ευρώ».


ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Κύριε Διευθυντά,

Αφού σας συγχαρώ για την επιλογή σας να αναδείξετε ως κεντρικό θέμα της εφημερίδας σας το συγκεκριμένο περιστατικό, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:


1. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει απαγορεύεται η κατάσχεση μοναδικής κατοικίας δανειολήπτη για χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια για 20.000 ευρώ, εφόσον i) ο δανειολήπτης προχωρήσει εντός 15 ημερών από την επίδοση επιταγών προς εκτέλεση σε ανακοπή, ii) δεν έχει εγγραφή με τη βούληση του οφειλέτη προσημείωση ή υποθήκη iii) ο δανειολήπτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.


2. Με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ο συγκεκριμένος δανειολήπτης εμπίπτει στις προϋποθέσεις της διάταξης κατά τα 2/3, δηλαδή:

i. ο δανειολήπτης βρίσκεται σε αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση

ii. δεν έγινε εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης.


Με βάση τα παραπάνω και λόγω του ότι ο συγκεκριμένος δανειολήπτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του μόνο και μόνο επειδή δεν έκανε την αίτηση ανακοπής, ζητήσαμε και πετύχαμε από την τράπεζα να σταματήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού.


Παράλληλα, ενημερωθήκαμε ότι αντίστοιχες διαδικασίες για τον συγκεκριμένο δανειολήπτη βρίσκονται σε εξέλιξη και με άλλες δύο τράπεζες από τις οποίες θα ζητήσουμε το ίδιο.


Η πρωτοβουλία μας αυτή εδράζεται σε τρεις λόγους:


i. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου δανειολήπτη

ii. Την πεποίθησή μας ότι δεν μπορούν για μικροποσά οι πολίτες να χάνουν τη μοναδική τους κατοικία.

iii. Το γεγονός ότι δεν μπορεί για μία παράλειψη του δανειολήπτη, που ενδεχομένως να οφείλεται και σε άγνοια ή αδυναμία, να ακυρώνεται το πνεύμα της διάταξης του νόμου.

θα ήθελα να πληροφορήσω τους δανειολήπτες ότι έχουν δικαιώματα, για τα οποία μπορούν να ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τη Γραμμή Καταναλωτή 1520 και τις ενώσεις καταναλωτών.


Με εκτίμηση,

Γιάννης Οικονόμου

Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή