Ειδήσεις Ανακοινώσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου

Παρέμβαση του ΟΕΕ για τους οικονομολόγους του Δημοσίου Τομέα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 214 1800, fax 213 214 1874
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2018
Αρ. Πρωτ.: Φ/1/5382

Προς:
Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη

Κοινοποίηση:
Πίνακα Αποδεκτών

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών από πτυχιούχους οικονομικών σχολών, με παρέμβαση του προς την Πολιτεία το έτος 2003, πέτυχε να προβλεφθεί κλάδος αμιγώς λογιστικός ή οικονομικός, με προσόντα διορισμού πτυχία ή διπλώματα οικονομικών μόνο σπουδών.

Ο κλάδος ΠΕ Οικονομικού, παρά το ότι είχε προβλεφθεί με το ΠΔ 347/2003 (τροποποίηση του άρθρου 4), δεν έχει ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση των νέων οργανισμών στα Υπουργεία.

Ήδη στις Προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων ευθύνης διαπιστώνουμε, ότι στις θέσεις που έχουν βασικό αντικείμενο εργασίας στον οικονομικό τομέα, προβλέπεται η τοποθέτηση προϊσταμένων όλων των Κλάδων της ΠΕ κατηγορίας.

Ο οικονομολόγος στο δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στα Οικονομικά Υπουργεία, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία μπορεί να συμβάλλει στην ορθή διαχείριση των οικονομικών θεμάτων, στην κατάλληλη αποτύπωση των εσόδων και των δαπανών, στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, στη διαφανή διαχείριση των δημοσίων πόρων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την τοποθέτηση πτυχιούχων μη οικονομικών σπουδών σε θέσεις ευθύνης οικονομικού αντικειμένου και επικίνδυνη για το Δημόσιο Συμφέρον και ως εκ τούτου ζητούμε, ως ελάχιστη διορθωτική ενέργεια, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων να προκρίνονται οι έχοντες βασικό πτυχίο σε οικονομικές σπουδές, για την κατάληψη των θέσεων.

Η βαθμολόγηση των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) με 250 μόρια κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης για θέσεις ευθύνης, έναντι 150 μορίων των κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου και 300 μορίων των κατόχων διδακτορικού τίτλου, θεωρούμε ότι είναι άνιση, άδικη και υποβαθμίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση των δομών των Υπουργείων και των ΝΠΔΔ με τη νέα οργανωτική δομή και στελέχωση των υπηρεσιών τους, στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές στρεβλώσεις του συστήματος, που θα οδηγήσουν σε αδράνεια της Δημόσιας Διοίκησης, προτείνουμε :

1. Τροποποίηση των Οργανισμών στην κατεύθυνση της διάκρισης των θέσεων από ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, σε ΠΕ Οικονομικού και ΠΕ Διοικητικού, ώστε οι θέσεις ευθύνης σε εργασίες με οικονομικό αντικείμενο να αποδίδονται σε σχετικούς επιστήμονες. Αυτό θα επιτρέψει την προώθηση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, καθώς στην διεκδίκηση θέσεων ευθύνης οικονομικού αντικειμένου θα συμμετέχουν αποκλειστικά μόνο πτυχιούχοι οικονομικών σχολών (σχετικοί επιστήμονες).

2. Θεσμοθέτηση μεγαλύτερου συντελεστή μοριοδότησης στον τομέα της εμπειρίας και της εξειδίκευσης, ως κίνητρο για την αποδοτική και παραγωγική εργασία των έμπειρων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

3. Πρόβλεψη για την σταδιακή εξέλιξη των εργαζομένων στο Δημόσιο επί των θέσεων ευθύνης. Συγκεκριμένα για τις θέσεις του προϊσταμένου τμήματος να ορισθεί (χωρίς εξαιρέσεις), ελάχιστος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας τα 15 χρόνια, για τις θέσεις Προϊσταμένων Διεύθυνσης ελάχιστος χρόνος προϋπηρεσίας 18 ετών με 3ετή εμπειρία διοίκησης σε θέση προϊσταμένου τμήματος για την θέση προϊσταμένου Γενικής Δ/νσης ελάχιστη πραγματική υπηρεσία 21 ετών, με προηγούμενη εμπειρία διοίκησης σε θέση τμηματάρχη ή διευθυντή 6 ετών.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θεωρεί, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αδράνειας στην Δημόσια Διοίκηση και οι ανωτέρω προτάσεις μας πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς συμβάλουν στη διασφάλιση του κύρους της ιεραρχίας, στη ύπαρξη κινήτρων αποδοτικότητας του συνόλου των πτυχιούχων στο Δημόσιο Τομέα και στη παραγωγικότητα των Δημόσιων Υπηρεσιών.


Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Κόλλιας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Παπαδημητριου
Up
Close
Close
Κλείσιμο