Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άνοιξε η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων

27 Ιούνιου 2018 Σχόλια
Άνοιξε η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Β. Κόκκαλης: Στον αέρα η πλατφόρμα για τη ρύθμιση «ανάσα» για χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων


«Ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες αγρότες δίνεται από σήμερα, καθώς από τις 10 το πρωί είναι «στο αέρα» η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που αφορά χρέη 23.000 περίπου αγροτών και κτηνοτρόφων προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και «κόκκινα δάνεια».

Αναλυτικότερα, πρόκειται για χρέη εισφορών προς τον ΟΓΑ, προς την εφορία (εισόδημα και ΦΠΑ), καθώς και για ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Pro Bank κλπ)

Η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σημαντικού «κουρέματος» της αρχικής οφειλής λόγω της διαγραφής τόκων και πανωτοκίων, μπορεί να πληρωθεί έως και σε 120 δόσεις, ενώ ο δικαιούχος μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει ακόμη και τη διαγραφή του 60% της αρχικής οφειλής.



Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης της πλατφόρμας το μεσημέρι της Τετάρτης, επ' αφορμή της εκκίνησης της διαδικασίας, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και έχουμε παλέψει αρκετό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς από το 2012 οι αγρότες ήταν έρμαια των εισπρακτικών εταιρειών και δεν είχαν καν τη στοιχειώδη επικοινωνία με ένα τραπεζικό ίδρυμα για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, ενώ την ίδια ώρα απειλούνταν με κατασχέσεις.
Με αυτές τις ρυθμίσεις δίνουμε μία πραγματική «ανάσα», μία ευνοϊκή διευθέτηση, γιατί σε όλες των περιπτώσεων, είτε θα ακολουθήσει εξόφληση από το δανειολήπτη, είτε συμβιβασμός, προβλέπεται διαγραφή όλων των τόκων. Επίσης προβλέπεται και διαγραφή του κεφαλαίου η οποία θα εξαρτάται από το χρόνο εξόφλησης του εναπομείναντας κεφαλαίου και από την αξία της περιουσίας του οφειλέτη.
Αφορά 23.000 εν δυνάμει οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν πρέπει να παραλειφθεί τέλος, πως πλέον δίνουμε τη δυνατότητα της εκ νέου επανεξέτασης του φακέλου των δανείων για τα πανοτώκια που τόσο ταλαιπώρησαν τον αγροτικό κόσμο της χώρας
».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.




Το δελτίο τύπου από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τους αγρότες


Από σήμερα το πρωί ενεργοποιήθηκε η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, η οποία, μεταξύ άλλων, προσφέρει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης και από κατ’ επάγγελμα αγρότες. Η ρύθμιση αφορά οφειλές έναντι της ΑΑΔΕ, ασφαλιστικών ταμείων ΕΦΚΑ (κυρίως ΟΓΑ) και τραπεζών υπό εκκαθάριση (κυρίως πρώην Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιριστικές, ΤΤ, FBB, Probank, Proton κλπ).

Η ρύθμιση των αγροτικών χρεών μπορεί να περιλαμβάνει:
• 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων
• διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου)
• διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας
• αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης

Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων προβλέπεται:
• η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%, σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου της οφειλής που απομένει μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων
• η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%, σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις της οφειλής που απομένει μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο προβλέπονται:
• αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις
• διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, ακόμη και βασικού φόρου ή εισφοράς (υπό προϋποθέσεις, δηλ. να μην υπάρχει περιουσία υψηλής αξίας).

Επιπλέον στη νέα έκδοση της πλατφόρμας, τα κριτήρια υπαγωγής οφειλετών προσδιορίζονται με βάση τα στοιχεία της 31/12/2017, επιτρέποντας να ληφθεί υπόψη η νεότερη οικονομική θέση του οφειλέτη. Εφεξής θα είναι δυνατή, δε, η ρύθμιση οφειλών που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, αυξάνοντας το σχετικό όριο κατά ένα έτος. Όσοι έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση, χωρίς να περιλάβουν τις οφειλές του 2017, θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και τις οφειλές του 2017. Ακόμα και στην περίπτωση αιτήσεων που περατώθηκαν ως άκαρπες, για διαδικαστικούς λόγους, ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει εκ νέου αίτηση, προσθέτοντας και τις οφειλές που γεννήθηκαν / βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2017.

Από το Γραφείο Τύπου



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης