Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Φρένο» στις προσλήψεις και στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής προσπαθεί να βάλει το υπ. ΕργασίαςΚωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


 
Οι προσλήψεις της τελευταίας στιγμής στο Π.Σ. Εργάνη, δηλαδή την ώρα που μπαίνουν οι ελεγκτές του Σ.ΕΠ.Ε. στις επιχειρήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι, κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης ή σε κέντρα διασκέδασης, κ.λπ. οι επιχειρηματίες, στη θέα των ελεγκτών του Σ.ΕΠ.Ε. μπορούσαν —μέσω ειδικών εφαρμογών— με το πάτημα ενός κουμπιού να «ανεβάσουν» στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μαζικά τις προσλήψεις του προσωπικού (που ναι μεν εργαζόταν, αλλά δίχως ασφάλιση) ή άλλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως στα ωράρια εργασίας, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες ήταν νομικά κατοχυρωμένοι (σ.σ. τυπικά το προσωπικό φαινόταν κατά την ώρα του ελέγχου ότι είχε μόλις ξεκινήσει εργασία και αυτή είχε ήδη δηλωθεί από πριν στο ΕΡΓΑΝΗ) και απέφευγαν τα τσουχτερά πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας ενώ ταυτόχρονα δεν κατέβαλλαν τις ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι άλλο προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία.


Στην απόφαση οικ.32143/Δ1.11288/2018 που δημοσιεύθηκε στις 22.6.2018 στο Φ.Ε.Κ. φαίνεται πως επιχειρείται να κλείσει αυτό το «παράθυρο» από το υπ. Εργασίας, αφού όπως μνημονεύει η εν λόγω εγκύκλιος «Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, τα ελεγκτικά όργανα του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ μπορούν να δηλώνουν, μέσω κινητού τηλεφώνου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, την ώρα έναρξης του ελέγχου. Η σχετική δήλωση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία και είναι εμφανής στον εργοδότη.».

Προφανώς οι ελεγκτές, ενδεχομένως με τη χρήση ενός πιστοποιημένου κινητού τηλεφώνου θα δηλώνουν, πριν εισέλθουν για έλεγχο στην επιχείρηση, την ώρα έναρξης αυτού κι έπειτα θα ξεκινούν τον έλεγχο. Η ημερομηνία και η ώρα έναρξης του ελέγχου θα δημιουργούν λογικά τις συνθήκες εκείνες που θα «μπλοκάρουν» τους εργοδότες από τη δυνατότητα υποβολής κινήσεων της τελευταίας στιγμής μέσα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Δεν μένει παρά να δούμε στην πράξη πως θα πραγματοποιούνται αυτού του είδους οι έλεγχοι, καθώς και τα αποτελέσματα που θα επέλθουν.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες προς τους ελεγκτές και στους εργοδότες προκειμένου να μην δημιουργούνται εκατέρωθεν προστριβές από την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου, αφού πάντα θα υπάρχουν και οι πραγματικές περιπτώσεις της τελευταίας στιγμής και όχι αυτές που γίνονται για καταστρατήγηση των διατάξεων της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η καταπολέμηση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας είναι ένα στοίχημα που είχε μπει από καιρό και πρέπει κάποια στιγμή να κερδηθεί προς όφελος όλων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο