Η λογιστική του Δημόσιου τομέα

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Ιούνιος 2018
Taxheaven.gr



Την 13η Ιουνίου 2018 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 103 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ, το Προεδρικό Διάταγμα 54, περί «Ορισμού του Περιεχομένου και του Χρόνου Έναρξης της Εφαρμογής του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης».

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και προηγμένο νομοθέτημα που εκπονήθηκε από εξειδικευμένα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το νομοθέτημα αποτελεί συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας εκσυγχρονισμού της λογιστικής που ξεκίνησε το 2015 με την εφαρμογή του Ν. 4308/2014, ο οποίος εναρμόνισε τη λογιστική του ιδιωτικού τομέα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που ενσωματώνει όλες τις αρχές κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων, των δημοσιονομικών αναφορών και του προϋπολογισμού των οντοτήτων του Δημοσίου, βασισμένο στα προβλεπόμενα από τον ESA (European System of Accounts), GFS (Government Finance Statistics) και IPSAS (International Public Sector Accounting Standards).

Είναι ένα τεράστιο έργο, η υλοποίηση του οποίου θα ολοκληρωθεί σταδιακά την επόμενη πενταετία, με στόχο την αναβάθμιση της λογοδοσίας και  την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων του κράτους.