Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ιδια δικαιώματα με τους μόνιμους θα έχουν οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι

Οσοι εργάζονται με καθεστώς προσωρινής απασχόλησης θα πρέπει να απολαμβάνουν, από την πρώτη ημέρα που προσλήφθηκαν, ίση μεταχείριση με τους μόνιμους εργαζομένους, σύμφωνα με οδηγία που υιοθέτησε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν την οδηγία εντός τριών ετών.

Ιδια δικαιώματα με τους μόνιμους θα έχουν οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι

Οσοι εργάζονται με καθεστώς προσωρινής απασχόλησης θα πρέπει να απολαμβάνουν, από την πρώτη ημέρα που προσλήφθηκαν, ίση μεταχείριση με τους μόνιμους εργαζομένους, σύμφωνα με οδηγία που υιοθέτησε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν την οδηγία εντός τριών ετών.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι προσωρινά απασχολούμενοι που μια εταιρεία προσλαμβάνει μέσω τρίτων θα πρέπει να έχουν από την πρώτη ημέρα της πρόσληψής τους τα ίδια βασικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους που η εν λόγω εταιρεία προσέλαβε απευθείας η ίδια. Σε αυτά τα βασικά δικαιώματα περιλαμβάνονται οι αποδοχές, η άδεια, οι ώρες απασχόλησης, οι υπερωρίες και η άδεια μητρότητας. Επιπλέον, οι προσωρινά απασχολούμενοι δικαιούνται την ίδια πρόσβαση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε συλλογικές υπηρεσίες όπως εστιατόρια, παιδικούς σταθμούς και μέσα μεταφοράς. Στην κοινή θέση του Συμβουλίου έγιναν δεκτές οι τροπολογίες σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση και την εκπροσώπηση των προσωρινά απασχολουμένων. Μοναδική εξαίρεση στον γενικό κανόνα των ίσων δικαιωμάτων από την πρώτη ημέρα απασχόλησης αποτελεί η περίπτωση να υπάρχει διαφορετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης ή συμφωνίας σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, στη Βρετανία το 1,3 εκατομμύριο προσωρινοί εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τα εν λόγω δικαιώματα αφότου έχουν συμπληρώσει 12 εβδομάδες εργασίας. «Προσωρινά απασχολούμενοι είναι περίπου τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση με κύκλο εργασιών περίπου 75 δισ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση της οδηγίας, έξι χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωσή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Βλάντιμιρ Σπίντλα. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα που εγγυάται την προστασία όλων των προσωρινά απασχολουμένων στην Ευρώπη και αποτελεί απόδειξη ότι όταν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν μεταξύ τους, τότε προκύπτουν οφέλη και για τους εργαζομένους και για τις επιχειρήσεις». «Πάγιος στόχος μας θα πρέπει να είναι η εξάλειψη των προσωρινών, ανασφαλών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε, ωστόσο, να λάβουμε υπόψη ότι σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι εντάσσονται στις προσωρινές θέσεις εργασίας, λόγω της μεγάλης δυσκολίας στην ανεύρεση μιας μόνιμης θέσης εργασίας», δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαίρη Ματσούκα.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο