Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πενταετής... κρατική επιτήρηση τραπεζών

22 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Aντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζιτών, Τραπέζης της Ελλάδος και οικονομικού επιτελείου αποτελούν οι όροι και οι διαδικασίες για τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης.
Πενταετής... κρατική επιτήρηση τραπεζών                                             


Aντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζιτών, Τραπέζης της Ελλάδος και οικονομικού επιτελείου αποτελούν οι όροι και οι διαδικασίες για τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης.

Σε κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Tραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών της χώρας, εξελίχθηκε το θέμα της κρατικής επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, ως αντίβαρο για την παροχή της ύψους 28 δισ. ευρώ στήριξης του κράτους προς το πιστωτικό σύστημα, ΤτΕ και κυβέρνηση ζήτησαν την κρατική επιτήρηση - εποπτεία των τραπεζών από το Δημόσιο επί 5 έτη. Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε δηλαδή στους τραπεζίτες ότι ο επίτροπος του Δημοσίου θα διορίζεται για μια περίοδο που θα φθάνει έως και τα πέντε χρόνια.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους αν και δεν εμφανίζονται αντίθετες στο μέτρο της κρατικής παρέμβασης για πέντε χρόνια, ζήτησαν, ωστόσο, να υπάρχει η δυνατότητα εξόδου από την επιτήρηση νωρίτερα για όποια τράπεζα πληροί τις προϋποθέσεις και τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Την ίδια στιγμή, τραπεζίτες και ΤτΕ φαίνεται να καταλήγουν και για το εύρος των αρμοδιοτήτων της κρατικής επιτήρησης.

Ταυτόχρονα, υιοθετήθηκε η ιδέα στη στήριξη των 28 δισ. ευρώ να προστρέξουν όλες οι τράπεζες (ακόμη και για κάποιες που δεν υπάρχει σήμερα ανάγκη) αφενός μεν για να μην υπάρξουν λανθασμένα μηνύματα στην αγορά, αφετέρου γιατί κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση προς τα πάνω –μέχρι και στο 10%– του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα είναι 8% (οπότε και οι τράπεζες που σήμερα δεν χρειάζονται κεφάλαια θα τα χρειαστούν με την αναθεώρηση).

Στο θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες συμφωνούν για την αύξηση του δείκτη, ζήτησαν ωστόσο να διαμορφώνεται σε διαφορετικά επίπεδα για κάθε τράπεζα ανάλογα την ποιότητα των χορηγήσεων, τη ρευστότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση της κρατικής βοήθειας όχι γιατί οι τράπεζες δείχνουν να έχουν πρόβλημα, αλλά γιατί φοβάται ότι θα πέσουν οι ρυθμοί χορηγήσεων, γεγονός που θα επηρεάσει την ανάπτυξη και την κατανάλωση.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μαζί με το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης των τραπεζών θα κατατεθεί και η ρύθμιση για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ αντί καταθέτη για κάθε τράπεζα.

Πηγή: Express.gr 


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης