Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η επανάστασή μας, στριμωγμένες λέξεις στους ιστούς του διαδικτύου

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

 

Ι. Πρόλογος

 

 

ΙΙ. Φορολογικές Δηλώσεις 2018, μερικές σύντομες επισημάνσεις

Αρχικά να σημειώσω ότι οι συνάδελφοι μπορούν με 8 ευρώ να αποκτήσουν πρόσβαση στον πλήρως ανανεωμένο οδηγό δηλώσεων 2018. Με οδηγίες για όλα τα έντυπα (Ε1, Ε2, Ε3, Ν και Κ.Φ.Α.), με πλούσιο υλικό και αρθρογραφία, με εικόνες και διαδραστικότητα, θεωρώ ότι θα βοηθήσει όλους εσάς κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που ήδη διανύουμε. Ο οδηγός ανανεώνεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με καινούργιο υλικό.


Μερικές επισημάνσεις

Κωδικός 8 και κωδικός 1 στο αρχείο βεβαιώσεων από μερίσματα, κ.λπ.

α) Με κωδικό 1

Τα μερίσματα (προ φόρου) Ν.Π. και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διπλογραφικά βιβλία (εκτός προμερισμάτων ΑΕ και προσωρινών απολήψεων Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε.) και στα οποία, οι δικαιούχοι δεν είναι μέλη στο Δ.Σ. (σ.σ. είναι απλοί μέτοχοι) ή και αν είναι μέλη στο Δ.Σ., η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι σε ποσοστό μικρότερο του 3%.

Από τον κωδικό αυτό και για τα εν λόγω εισοδήματα, δεν προκύπτουν ασφαλιστικές εισφορές Ε.Φ.Κ.Α., διότι τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα.

β) Με κωδικό 8

Τα μερίσματα (προ φόρου) μετόχων Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 3% ανεξάρτητα αν λαμβάνουν ή όχι αμοιβή λόγω της συμμετοχής τους στο Δ.Σ. (δηλαδή είναι ταυτόχρονα και μέλη στο Δ.Σ. και δεν εξετάζεται αν λαμβάνουν ή όχι αμοιβές).

Από τον κωδικό αυτό και για τα εν λόγω εισοδήματα, προκύπτουν ασφαλιστικές εισφορές Ε.Φ.Κ.Α., διότι τα πρόσωπα αυτά έχουν ασφαλιστέα ιδιότητα.


Χρήσιμες απαντήσεις για τους κωδικούς 049-050 (αποδείξεις)

Η διανομή κερδών σε προσωπικές εταιρείες με απλογραφικά βιβλία - Παραδείγματα - Το λάθος στο έντυπο «Ν»

Πως αντιμετωπίζονται οι αγροτικές επιδοτήσεις στο έντυπο E3;

(Upd) Έντυπο Ν: Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

ΟΕΕ: Ανακοίνωση σχετικά με την αδυναμία υποβολής του εντύπου Ε3 από την επιλογή μισθωτού λογιστή

 

Τα αιτήματα των συλλόγων μας αναφορικά με τις δηλώσεις

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα επίσπευσης ενεργειών ορθής λειτουργίας του Taxisnet και επιβεβλημένη μεταφορά προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων

ΣΟΛΝΘ: «Πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα το ζήτημα τόσο της έναρξης υποβολής των δηλώσεων, όσο και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φετινών δηλώσεων εισοδήματος»

ΛΣΑ: Αίτημα παράτασης προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων

ΕΠΔΟΛΟ - Διαμαρτυρία - Απαιτούμε σεβασμό στον κλάδο μας

___________________________________________________

Δυο ρίμες, όπως μου βγήκαν αυθόρμητα, ανεπιτήδευτα...

Η επανάστασή μας, στριμωγμένες λέξεις στους ιστούς του διαδικτύου.

Θυμός εύλογος, άγχος κι αγανάκτηση οπλίζουν το μυαλό,

τα δάκτυλά μας χορεύουν στους ήχους του πληκτρολογίου

αίφνης αναρωτιόμαστε, γιατί ο «αγώνας» μας πέφτει στο κενό.

 

Σαπίζουν, στοιβαγμένα στα μύχια της ψυχής τα όνειρά μας

ο χρόνος κυλά, οι μέρες χάνονται σε ατέρμονες αψιμαχίες

θαρρείς σαν σκύλοι, ακόμη κυνηγάμε την ουρά μας.

Πιόνια, παραδώσαμε τα όπλα, σκοτώνοντας τις δικές μας προσδοκίες.

 

Για τα προβλήματα και φέτος στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν θα πω κάτι. Μ' έχει κουράσει όλη αυτή η κατάσταση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Πέρσι, σχεδόν τέτοια εποχή, μετά από όσα συνέβαιναν τότε, είχα γράψει τα εξής: Στο ίδιο έργο θεατές όλοι εμείς οι λογιστές...

Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 

ΙΙΙ. Νέες αντικειμενικές - αλλαγές στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, όλοι οι πίνακες αναλυτικά [ δείτε και την απόφαση ΠΟΛ.1113/2018 Αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της αριθμ. 1067780/82/Γ0013/09.06.1994 (Β΄ 549) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της Χώρας κατά το αντικειμενικό σύστημα. ].

Οι αλλαγές στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., στις δόσεις και στους πίνακες υπολογισμού

Με βάση το δελτίο τύπου του υπ. Οικονομικών, έχουμε τα ακόλουθα αναφορικά με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής:
• Σε 2.122 μειώθηκαν
• Σε 4.302 έμειναν σταθερές
• Σε 3.792 αυξήθηκαν
Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.
Σύμφωνα με αυτήν:
• Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.
• Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.
• Ελάχιστη αύξηση από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
• Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
• Μόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

Αναλυτικά στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ 2018. Σε πόσους θα υπάρχει αύξηση σε πόσους μείωση και πόσο

Η ΠΟΜΙΔΑ για τις νέες αντικειμενικές αξίες και αλλαγές ΕΝΦΙΑ: «δεν υπάρχει ελπίς…»

 

¤

IV. Daily briefing...

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε, αλλά μόνο για μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση.

Το briefing της ημέρας - Με τη συμμετοχή του Γ. Χριστόπουλου. Πολυνομοσχέδιο, πρόσθετα στοιχεία στη χύμα πώληση κρασιού, τσίπουρου ή τσικουδιάς κ.ά. (11.06.2018)

 

Δεν θέλαμε να σας κουράσουμε την εβδομάδα που πέρασε γι΄αυτό κάναμε ένα μόνο briefing. Αν δεν σας λείψαμε, να μας το πείτε. Αν πάλι σας έλειψε το briefing, να μας το πείτε κι αυτό.

¤

 

V. Νέο πολυνομοσχέδιο

Το ψηφισθέν κείμενο του πολυνομοσχεδίου [Δείτε αναλυτικά όλες τις μεταβολές και τους νόμους που κωδικοποιήθηκαν στο φορολογικό αρχείο του κόμβου ]

Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διάταξη για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και στο ΦΠΑ με το πολυνομοσχέδιο (Ν. 4549/2018) [ Δείτε τις σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία εισοδήματος και στο φόρο προστιθέμενης αξίας, μέσα από την παράθεση της αιτιολογικής έκθεσης, των νέων διατάξεων, της έναρξης ισχύος της κάθε διάταξης, καθώς και τη σύγκριση των παλαιών με τις νέες διατάξεις ].

¤

VI. Νέος νόμος για τις ΑΕ

Νόμος 4548/2018 - Δείτε το νέο νόμο για τις ΑΕ όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ

Α.Ε.- Εναρμόνιση με τον νέο νόμο - Από το 2019 η έναρξη ισχύος των περισσότερων διατάξεων

 


VII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα που πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

Άρθρα Αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ [του Φώτη Τσιατούρα]

Γιώργος Χριστόπουλος: «Οι κρίσιμοι κωδικοί του Πίνακα 5 για τα τεκμήρια και η «θεραπεία» με εισοδήματα προηγούμενων χρόνων»

Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση πιστωτικών τιμολογίων για claw back [της επιστημονικής ομάδας TAXHEAVEN ]

 

¤

VIII. Ενδιαφέροντα θέματα, νομικά και όχι μόνο

Σ.τ.Ε. 156/2018 Φορολογία εισοδήματος. Τεκμαρτή δαπάνη αύξησης κεφαλαίου κατά την περίοδο που είχε αναστολή η σχετική διάταξη

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 614 ΕΞ 29.5.2018 Τιμολόγηση στην επόμενη χρήση (αρχή δεδουλευμένου)

¤

 

IX. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

ΠΟΛ.1101/2018 Έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης για τις πωλήσεις οίνου ή αποσταγμάτων (τσίπουρου, τσικουδιάς) σε χύμα μορφή

Η κατάθεση αποζημίωσης απόλυσης στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων θεωρείται καταβολή και αναγράφεται στο Ε1 [ δείτε και ένα παλαιότερο άρθρο του κόμβου (ενημερωμένο) σχετικά με την έκπτωση της αποζημίωσης απόλυσης και άλλων χρηστικών θεμάτων γύρω απ΄ αυτή ].

ΑΑΔΕ: Ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών

ΠΟΛ.1107/2018 Παροχή οδηγιών για την υποβολή δηλώσεων και άσκηση αγωγών διόρθωσης αρχικών εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου

 

Χ. Μουσική ανάσα

Μια μικρή διακοπή, μια μικρή μουσική ανάσα (σ.σ. του Abel Korzeniowski από το soundtrack μιας παλαιότερης ταινίας του 2016 με τίτλο nocturnal animals). Ενδιαφέρουσα ήταν και η ταινία για όσους ενδιαφέρονται..


ΧΙ. Εξωδικαστικός μηχανισμός

Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση την οποία είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης με την οποία καθορίζονται εκ νέου τα συν υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της υποβολής και ο έλεγχος της πληρότητας των αιτήσεων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ποια δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από την φορολογική διοίκηση και τον ΕΦΚΑ


¤

 

ΧΙΙ. Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας

Ο φίλος Κ. Νιφορόπουλος μας ταξίδεψε πάλι πίσω στο χρόνο μέσα από τη στήλη του κόμβου «μικρά κατάστιχα». Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο με θέμα Στην Εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Φορολογία και Λαφυραγωγία - Κρατικές Δαπάνες (Μισθοί, Bonus, Κοινωνική Πρόνοια, κ.λπ) - Ο Άρπαλος - H «Παγκοσμιοποίηση» - Η τέχνη του «Διοικείν».

¤

XIIΙ. Επιδόματα και άλλα...

ΚΕΑ - Τα κριτήρια ένταξης, η διαδικασία, και όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του από 1/11/2018

Επίδομα στέγασης - Τα κριτήρια και οι όροι χορήγησής του από 1/1/2019

ΕΚΑΣ 2019: Προϋποθέσεις χορήγησης και ποσά επιδόματος

 ¤

XIV. Εργατικά θέματα

Αριθμ. πρωτ.: οικ. 32921/2175/2018 Έλεγχος συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 11 παρ.2 του ν. 1876/1990

Σημείωση επιστημονικού περιοδικού Δ.Ε.Ν.:

• Η ανωτέρω Εγκύκλιος αναφέρεται στην προβλεπομένη στο άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 1876/90 έκδοση αποφάσεως περί κηρύξεως συλλογικής συμβάσεως (ή διαιτητικής αποφάσεως) γενικώς υποχρεωτικής από τον Υπουργό Εργασίας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την κήρυξη αυτής ως υποχρεωτικής. Αναφέρεται ειδικά στην Κλαδική ΣΣΕ.

• Περιγράφεται η διαδικασία διακριβώσεως αν η ΣΣΕ καλύπτη το 51% του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου, που αποτελεί προϋπόθεση για την κήρυξη υποχρεωτικής.

• Όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 37 του Ν. 4024/11 (ΔΕΝ 2011 σελ. 1393) είχε ανασταλή η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 1876/90 περί κηρύξεως των ΣΣΕ υποχρεωτικών «όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Η ανωτέρω έκφραση αντικατεστάθη με την φράση «έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής», με το άρθρο 16 παρ. 2 του Ν. 4472/17 (ΔΕΝ 2017, τεύχος 1713 σελ. 643), αλλά και με το άρθρο πέμπτο παρ. 2 του Ν. 4475/2017 (ΔΕΝ 2017, τεύχος 1715 σελ. 853 - η ίδια διάταξη).

• Στην Αιτιολογική Έκθεση του Ν. 4472/17 αναφέρεται ότι το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής (Οικονομικής) Προσαρμογής ολοκληρώνεται την 20.8.2018.

• Όπως ορίζεται στο άρθρο 11 του Ν. 1876/90, στην επέκταση και κήρυξη γενικώς υποχρεωτικής ΣΣΕ μπορεί να προβή ο Υπουργός Εργασίας (παρ. 2), την επέκταση όμως μπορεί να ζητήση και αρμόδια συνδικαλιστική Οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτησή της στο Υπ. Εργασίας (παρ. 3).

• Τον Ν. 1876/90 κωδικοποιημένο, βλέπετε στο ΔΕΝ 2012, τεύχος 1615 σελ. Π144 επ. (Κίτρινες σελίδες).

• Σημειώνουμε ότι ΣΤΑΚΟΔ σημαίνει «Στατιστική Ταξινόμηση Οικονομικών Δραστηριοτήτων» (ΕΛΣΤΑΤ και NACE REV2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

 ¤

XV. Επίλογος

Η ζωή τελικά είναι πολύ μικρότερη από αυτό που νομίζουμε. Συχνά, συμβαίνει να έχουμε στη διάθεσή μας μόνο λίγα λεπτά της ώρας για να είμαστε με αυτούς που αγαπάμε και πάρα πολλές ώρες για να τους σκεφτόμαστε ή να αναλογιζόμαστε το χρόνο που δεν ξοδέψαμε μ΄ αυτούς. Πολλές φορές έχουμε στη διάθεσή μας μόνο λίγα λεπτά για να ζήσουμε μια στιγμή και δεκάδες ώρες για να ψέγουμε τους εαυτούς μας για όσα δεν κάναμε. Λένε, πως αν θέλουμε πραγματικά να δούμε προς τα που οδεύουμε αρκεί να κοιτάξουμε πού αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας. Ας κοιτάξουμε...
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους τους συναδέλφους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο