Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΟΛΝΘ: «Πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα το ζήτημα τόσο της έναρξης υποβολής των δηλώσεων, όσο και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φετινών δηλώσεων εισοδήματος»

ΣΟΛΝΘ: «Πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα το ζήτημα τόσο της έναρξης υποβολής των δηλώσεων, όσο και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φετινών δηλώσεων εισοδήματος»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά


Ορφανίδου 1
2310-513875
[email protected]
www.solnth.gr

Θεσσαλονίκη 12-6-2018

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κοινοποίηση:
1. Υφυπουργό Υπ.Οικ. κα. Αικατερίνη Στέργιου Παπανάτσιου
2. Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή
3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε.)

Θέμα: Χρόνος υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. φορολογικού έτους 2017.


Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την επικείμενη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα σας επισημαίνουμε τα εξής:

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ως άνω φορολογικών δηλώσεων είναι η 30/06/2018, σύμφωνα με τα άρθρα 67 και 68 του Ν 4172/2013, όπως αυτά ισχύουν σήμερα. Ωστόσο κατά την δημοσίευση του νόμου  (ΦΕΚ 167/23-07-2013, τεύχος Α) τα παραπάνω άρθρα όριζαν σχετικά με το χρόνο  υποβολής των δηλώσεων αυτών το εξής: “Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους.” Ευθέως δηλαδή ο φορολογικός νόμος αναγνώριζε ως ικανό και επαρκές διάστημα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος πέντε ημερολογιακούς μήνες. Να σημειωθεί εδώ ότι η αρχική αυτή πρόβλεψη αποδείχθηκε μάλλον ακριβής γιατί από την ισχύ του Ν4172/2013 και εφεξής απαιτήθηκαν διαδοχικές παρατάσεις, σε κάθε φορολογικό έτος, ώστε το χρονικό διάστημα υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος να προσεγγίσει (περισσότερο ή λιγότερο) τους πέντε ημερολογιακούς μήνες.

Το τρέχον έτος, για την υποβολή των  παραπάνω δηλώσεων, οι σχετικές εφαρμογές του taxis άρχισαν την παραγωγική τους λειτουργία με μία άνευ προηγουμένου καθυστέρηση (στις 19/04/2018 για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων και μόλις στις 07/06/2018 για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων). Αυτό σημαίνει ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν στη διάθεσή τους 73 μόλις ημερολογιακές μέρες για την ομαλή υποβολή των δηλώσεων  εισοδήματος, ενώ αντίστοιχα τα νομικά πρόσωπα πρέπει να σπεύσουν και να υποβάλλουν τις δικές τους δηλώσεις σε διάστημα μόλις 24 ημερών. Αποτέλεσμα  των ασφυκτικών αυτών προθεσμιών, της δραματικής συρρικνώσεως του διαθέσιμου προς υποβολή δηλώσεων χρόνου και των δυσλειτουργιών του συστήματος taxis σε καθημερινή σχεδόν βάση, αποτελεί και η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων υποβολής δηλώσεων Ε1 και Ε3 των φυσικών προσώπων: έως την 08/06/2016  και σε σχέση με το φορολογικό έτος 2016, είχε υποβληθεί το 35,67% των δηλώσεων Ε1 και το 21,37% των δηλώσεων Ε3, δηλαδή σε χρονικό διάστημα 19 ημερολογιακών ημερών  θα πρέπει να  υποβληθούν περίπου τα 2/3 των δηλώσεων εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα και σχεδόν το σύνολο των αντίστοιχων δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) αδυνατούν να υποβάλλουν έγκαιρα τις δηλώσεις εισοδήματος, με βάση το ισχύον πλαίσιο υποβολής (ενδεικτικά καθυστερημένη έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος, taxis και καθημερινές σχεδόν αρρυθμίες στην ομαλή λειτουργία του, δυσκολίες υποβολής του νέου εντύπου Ε3, προβλήματα με τους κωδικούς 037-038 του Ε1 ή με τις δηλώσεις φιλοξενίας, προβλήματα σε πολλές βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων του δημοσίου) και τις δυνατότητες που δίνουν οι αντίστοιχες εφαρμογές του συστήματος taxis.  

Στα πλαίσια της χρηστής  διοίκησης και της σχέσεως της με τους διοικουμένους αυτή θα πρέπει να σέβεται την προστασία των δικαιωμάτων του διοικουμένου, να λειτουργεί με επιείκεια και καλή πίστη και να διευκολύνει τον πολίτη στην σωστή από μέρους του εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Επειδή πιστεύουμε ότι και εσείς ενστερνίζεσθε αυτή την άποψη και έχετε ως επιδίωξη την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων χωρίς αυτοί να ταλαιπωρούνται και να διακινδυνεύουν με πρόστιμα για πλημμελή συμπλήρωση δηλώσεων ή εκπρόθεσμη υποβολή, θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξετάσετε άμεσα το ζήτημα τόσο της έναρξης υποβολής (για κάθε έτος φορολογικό), όσο και της καταληκτικής ημερομηνίας  υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

Οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες ώστε να ανταποκριθούν στις βεβαρυμμένες υποχρεώσεις της περιόδου αυτής, ξεπερνούν κάθε φορά τον εαυτό τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συμβολή τους στην όλη διαδικασία. Είναι ευθύνη όμως του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, να μελετήσουν  όλα τα δεδομένα και να προσδιορίσουν πλέον ένα εύλογο διάστημα, επαρκές για την ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τόσο για τα Φ.Π, όσο και για τα  Ν.Π., εξασφαλίζοντας παράλληλα και την ομαλή λειτουργία του συστήματος taxis.

Πιστεύουμε, στην παρούσα φάση, ότι είναι αναγκαία η άμεση ανακοίνωση παράτασης στην καταληκτική ημερομηνία  υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. τουλάχιστον έως τις 31-08-2018, για την ομαλή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας με στόχο την αποσυμφόρηση στο σύστημα υποβολής και τη διευκόλυνση των φορολογουμένων φυσικών και νομικών προσώπων για την απρόσκοπτη εκπλήρωση μιας σημαντικής υποχρεώσεώς τους, αλλά και για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών συναδέλφων λογιστών που εξυπηρετούν επαγγελματικά αυτούς τους φορολογούμενους.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Η Γενική Γραμματέας
ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης