Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

«Άμεση λύση ζητά το ΕΒΕΠ για το θέμα επιβολής ΦΠΑ στη ναυτιλία»ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Γ. Κασιμάτη 1, Πλ. Οδησσού, 18531 Πειραιάς, Τηλ: 210 4177241-5, Φαξ: 210 4178680
Website: www.pcci.gr, E-Mail: [email protected]
 
Πειραιάς, 12 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Άμεση λύση ζητά το Ε.Β.Ε.Π. για το θέμα επιβολής Φ.Π.Α. στη ναυτιλία»

Με επιστολές του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Π. Κουρουμπλή, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ι. Δραγασάκη, τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Σ. Πιτσιόρλα και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλή, με αφορμή το Σχέδιο της ΚΥΑ, αναφορικά με τους «Όρους και τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων, κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα, για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το φόρο προστιθέμενης αξίας», ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, ζητά να δοθεί άμεση λύση.

Ειδικότερα, επισημαίνεται: «θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον σχετικό προβληματισμό μας, καθώς πιστεύουμε ότι, εάν τελικά υπογραφεί η ΚΥΑ, θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην εφοδιαστική και ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, αλλά και δημιουργία αντεγκλήσεων μεταξύ φορέων και τελωνειακών - φορολογικών αρχών, λόγω της ασάφειας των ρυθμίσεων γύρω από την έννοια της «ανοιχτής θάλασσας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ απαλλάσσονται από Φ.Π.Α. οι παραδόσεις αγαθών τα οποία προορίζονται για εφοδιασμό των πλοίων, που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα «ανοικτής θαλάσσης» και εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική και βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και των ναυαγοσωστικών και άλλων πλοίων. Επίσης απαλλάσσονται οι παραδόσεις, κατασκευές, επισκευές, η συντήρηση, η ναύλωση και η μίσθωση πλοίων, καθώς και οι παροχές που πραγματοποιούνται για τις άμεσες ανάγκες των πλοίων του φορτίου, εκτός από τα εφόδια των πλοίων που εξυπηρετούν την παράκτια αλιεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε τέλος ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρέπει να συμπεριλάβει στους διεθνείς πλόες και τα κρουαζιερόπλοια, που κάνουν κυκλικά ταξίδια, καθώς θεωρούμε ότι, ένα πλοίο εκτελεί διεθνείς πλόες, όταν ο τελικός προορισμός του είναι ένα λιμάνι της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από τα λιμάνια προσόρμισης, πριν την έξοδο από την Ελληνική Επικράτεια».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο