Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΣΕΒ: Η ελληνική υποχρεωτική διαιτησία παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τη ΔΟΕ

www.sev.org.gr

05 Ιουνίου 2018

Η Ελληνική Κυβέρνηση ελέγχεται ακόμη μία φορά από τη ΔΟΕ για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας που ισχύει στην Ελλάδα. Η ΔΟΕ, με αλλεπάλληλες συστάσεις και αποφάσεις της,  έχει κρίνει το σύστημα αυτό ασύμβατο  και αντίθετο με την Διεθνή Σύμβαση Εργασίας για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (ΔΣΕ 98). Ο ΣΕΒ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, προχωρώντας στην κατάργηση του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας και περιορίζοντας την υποχρεωτική διαιτησία μόνον στις περιπτώσεις που αφορούν στις ουσιώδεις υπηρεσίες, στο δημόσιο συμφέρον και στην κοινωνική ειρήνη.

Η Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Κανόνων Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης  Εργασίας (ΔΟΕ) - ILO  εγκαλεί  και ελέγχει για μια ακόμη  φορά, στο πλαίσιο της 107ης Συνόδου της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας που πραγματοποιείται  στην Γενεύη,  την Ελληνική Κυβέρνηση  για την μη εφαρμογή της 98ης Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (ΔΣΕ) που αφορά στην «εφαρμογή των αρχών του δικαιώματος στην οργάνωση και συλλογική διαπραγμάτευση».  

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση της ΔΟΕ που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2018  και η οποία συζητήθηκε χθες, (Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018), αναφέρονται για την Ελλάδα και την παράβαση της Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα εξής: «Η Επιτροπή οφείλει να τονίσει ότι, κατά γενικό κανόνα, οι νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν σε ένα από τα μέρη να ζητούν μονομερώς την υποχρεωτική διαιτησία για τη διευθέτηση μιας συλλογικής διαφοράς για συλλογική σύμβαση δεν προάγουν τις εθελοντικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, αντιβαίνουν στη Σύμβαση».

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Ελληνική Κυβέρνηση και η παριστάμενη υπουργός δέχθηκαν κριτική από την Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Κανόνων Εργασίας της ΔΟΕ, και από τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, εθνικές και διεθνείς, ως προς διαφορετικά σημεία μη συμμόρφωσης της χώρας με την προβλεπόμενη έκθεση για την εφαρμογή της ΔΣΕ 98.   

Ο ΣΕΒ, κατ’ επανάληψη έχει υποστηρίξει με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και προ εβδομάδων κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια υπουργό, ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας πρέπει να μεταρρυθμισθεί, περιοριζόμενο στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική ειρήνη». Μόνον έτσι θα είναι συμβατό με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και θα πάψει η Ελλάδα να είναι η μοναδική, τακτικά ελεγχόμενη, περίπτωση  στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, από την ΔΟΕ, λόγω ακριβώς της παραβίασης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας που εφαρμόζει.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κλήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργοδοτών και άλλους εθνικούς εργοδοτικούς φορείς να πάψει να παραβιάζει την Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 98 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και να τροποποιήσει αναλόγως την Ελληνική υποχρεωτική διαιτησία.

Σημειώνεται ότι δεν είναι μόνον η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, και η Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Κανόνων Εργασίας της ΔΟΕ, ο ΣΕΒ, οι Ευρωπαϊκές και οι Διεθνείς Εργοδοτικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας στην Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την ίδια θέση έχει  υποστηρίξει και η νομική γνώμη των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην αξιολόγησή της για τα προγράμματα προσαρμογής στην ευρωπαϊκή ένωση –μεταξύ των οποίων για την Ελλάδα. Για την κατάργηση  της μονομερούς προσφυγής στην υποχρεωτική διαιτησία  στην Ελλάδα το 2012, είχε διαπιστώσει: «Η απαίτηση να καταργηθεί η υποχρεωτική διαιτησία δεν εγείρει αμφιβολίες. Στην πραγματικότητα, ευθυγραμμίζει την κατάσταση με την κατάσταση που υποστηρίζεται από τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης  Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη». Εν κατακλείδι, σύμφωνα και με την νομική γνώμη ακόμη και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων η ύπαρξη κι η λειτουργία  της Ελληνικής υποχρεωτικής διαιτησίας δεν παραβιάζει μόνον τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας αλλά  και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ως προς το δικαίωμα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο