Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλαλούμ με τις βεβαιώσεις συντάξεων του Γενικού ΛογιστηρίουΚωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Μια δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλασσαν οι υπεύθυνοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με τις βεβαιώσεις συντάξεων για το φορολογικό έτος 2017. Πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο ανέβασε νέο αρχείο βεβαιώσεων συντάξεων με διορθωμένα ποσά (σ.σ. οι περιπτώσεις που ελέγξαμε αφορούσαν σε νέο καθαρό φορολογητέο ποσό, ενώ τα ποσά του αναλογούντος και του παρακρατηθέντος φόρου παρέμειναν ίδια).

Αποτέλεσμα όλης αυτής της τραγελαφικής κατάστασης είναι ότι χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση τις προηγούμενες ημέρες να είναι αναγκασμένοι να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση βάσει των νέων δεδομένων. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι το βάρος θα πέσει και πάλι στις πλάτες των συναδέλφων λογιστών - φοροτεχνικών, αφού η συντριπτική πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων υποβάλλεται μέσω των λογιστικών γραφείων.

Ουσιαστικά, μετά από αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλες τις υποβληθείσες δηλώσεις που εμπίπτουν σ΄αυτή την κατηγορία φορολογουμένων (σ.σ. αντιπαραβολή των νέων βεβαιώσεων με αυτές που συμπεριλήφθηκαν στις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις), γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους και κυρίως στους συναδέλφους φοροτεχνικούς, ενώ  ταυτόχρονα θα αναλωθούν για μία ακόμη φορά άσκοπα πολλές εργατοώρες.

Επειδή δεν μπορούμε μονίμως εμείς οι φοροτεχνικοί να εκτελούμε αγόγγυστα όλες αυτές τις εργασίες και να κάνουμε επανελέγχους για πράξεις ή παραλείψεις διαφόρων φορέων του Δημοσίου, θα πρέπει να δοθεί μια λύση άμεσα από τους υπεύθυνους προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αλλά κι εμείς οι επαγγελματίες του χώρου που στο κάτω κάτω δεν ευθυνόμαστε. Ας αναλάβουν επιτέλους όλοι τις ευθύνες τους, όπως άλλωστε πράττουμε κι εμείς όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα πολύ συχνά καταβάλλοντας υψηλά πρόστιμα. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι΄αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε και ούτε μπορούμε εν μέσω υποβολής φορολογικών δηλώσεων και πλείστων άλλων φορολογικών υποχρεώσεων να ασχολούμαστε επιπροσθέτως και με τέτοιες εργασίες που κονιορτοποιούν κάθε προγραμματισμό εργασιών.

Κλείνοντας, να τονίσω ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι να ενημερώσουν δημόσια με σχετική ανακοίνωση για το σφάλμα που προέκυψε προκειμένου οι πολίτες να πράξουν τα δέοντα (δεν είναι δική  μας υποχρέωση η ενημέρωση των πολιτών).


Υ.Γ. Δεν γνωρίζουμε αν το πρόβλημα ισχύει και για τις βεβαιώσεις αποδοχών από το Γ.Λ.Κ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο