Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υποχρεώσεις των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών

25 Μάιου 2018 Σχόλια
Υποχρεώσεις των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η εγκύκλιος με αριθ. ΠΟΛ.1094/2018 με την οποία καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δυνάμει της περίπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου τρίτου του ν. 4493/2017 σε συνδυασμό με τις παρ. 1, 2 και 5 του άρθρου 5 του ν. 4170/2013, και εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων ως προς τον χρόνο και τον τρόπο υποβολής των στοιχείων σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών δυνάμει του άρθρου έκτου παρ. 2 του ν. 4493/2017.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της εγκυκλίου:

1. Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην αρμόδια αρχή κατ' ανάθεση της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας τις πληροφορίες που αφορούν κάθε Δηλωτέο Λογαριασμό προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου τρίτου του ν. 4493/2017 και ειδικότερα:

(i) τις πληροφορίες του άρθρου 2 (2) (α) της ΔΚΣ για το έτος 2014, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 παρ. 3 α) (1) και 4 της ΔΚΣ,

(ii) τις πληροφορίες του άρθρου 2 (2) (α) και 4 (1) (β) της ΔΚΣ για τα έτη 2015 και 2016, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 παρ. 3 α) (2) και 4 της ΔΚΣ,

(iii) τις πληροφορίες του άρθρου 2 (2) (α) της ΔΚΣ για το έτος 2017 και εφεξής, με την επιφύλαξη της παρέκκλισης που ορίζεται στο επόμενο άρθρο.

2. Στην περίπτωση μη ύπαρξης Δηλωτέων Λογαριασμών προς τις ΗΠΑ, όπως αυτοί ορίζονται στα άρθρα 2 (2) (α) και 4(1) (β) της ΔΚΣ, τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην αρμόδια αρχή κατ' ανάθεση της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας, το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου εκάστου έτους, μηδενική αναφορά (nil reporting), σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Ειδικά, κατά την πρώτη υποβολή πληροφοριών μέχρι την 31η Μαΐου 2018, τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποβάλλουν μηδενική αναφορά αναφορικά με τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017.

3. Ο ηλεκτρονικός μορφότυπος για την υποβολή των πληροφοριών που περιγράφονται στα άρθρα 2(2) (α) και 4(1)(β) της ΔΚΣ από τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στην αρμόδια αρχή κατ' ανάθεση της παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας ορίζεται στην παράγραφο 3.2.1. της ΣΑΑ, εφαρμόζοντας:

το Σχήμα για την Επεκτάσιμη Γλώσσα Σήμανσης του νόμου FATCA (Σχήμα για την XML FATCA), όπως απεικονίζεται στον Οδηγό Χρήσης του Σχήματος για την XML FATCA (Δημοσίευση 5124 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ) [FATCA XML Schema User Guide (1RS Publication 5124)], και

το Σχήμα για την Επεκτάσιμη Γλώσσα Σήμανσης των Μεταδεδομένων του νόμου FATCA (Σχήμα για την XML Μεταδεδομένων FATCA), όπως απεικονίζεται στον Οδηγό Χρήσης του Σχήματος για την XML Μεταδεδομένων FATCA (Δημοσίευση 5188 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ) [FATCA Metadata XML Schema User Guide (1RS Publication 5188)].

Τα παραπάνω Σχήματα και οι πιθανές ενημερώσεις τους αναρτώνται στον ιστότοπο του 1RS (http://www.irs.gov/FATCA), προς τον οποίο παρέχεται σύνδεσμος από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

4. Τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποχρεούνται να εγγραφούν στο Σύστημα Αμοιβαίας Υποβολής Στοιχείων (ΣΑΥΣ) FATCA της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

5. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ή αδυναμίας διαδικαστικού χαρακτήρα, εκ μέρους των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης υποβολής πληροφοριών από τα Δηλούντα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, η προθεσμία υποβολής παρατείνεται έως 20 Ιουνίου 2018 ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η υποχρέωσή τους.


Δείτε όλη την απόφαση με τις λοιπές λεπτομέρειες στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης