Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο «στόχαστρο» της εφορίας οι ημιυπαίθριοι χώροι

ΣYΣTHMATIKEΣ αυτοψίες σε διαμερίσματα, μεζονέτες και καταστήματα αρχίζει από το αμέσως προσεχές διάστημα η εφορία προκειμένου να εντοπίσει τυχόν μεταβιβαζόμενους ημιυπαίθριους χώρους οι οποίοι έχουν («φορολογικώς» όπως τονίζεται) παρανόμως μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης.

Στο «στόχαστρο» της εφορίας οι ημιυπαίθριοι χώροι              
 
ΣYΣTHMATIKEΣ αυτοψίες σε διαμερίσματα, μεζονέτες και καταστήματα αρχίζει από το αμέσως προσεχές διάστημα η εφορία προκειμένου να εντοπίσει τυχόν μεταβιβαζόμενους ημιυπαίθριους χώρους οι οποίοι έχουν («φορολογικώς» όπως τονίζεται) παρανόμως μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης.

Προφανής είναι εν προκειμένω η επιδίωξη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τον τρόπο αυτό να αντλήσει επιπλέον φορολογικά έσοδα το 2009, κυρίως μέσω της επιβολής –για δεύτερη χρονιά– του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) αλλά και μέσω του φόρου που αναλογεί για μεταβιβάσεις οι οποίες με βάση τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών διενεργήθηκαν σε διάστημα το μέγιστο δύο μηνών πριν από την αυτοψία.

Ειδικότερα, με τις οδηγίες οι οποίες αναμένεται να δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών, θα εντέλλονται οι εφοριακοί να προχωρήσουν σε αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αποκρύψει ή όχι τη μετατροπή σε κλειστούς χώρους κύριας χρήσης τους ημιυπαίθριους και βοηθητικούς χώρους.

Μεγάλο δείγμα ελέγχων θα αφορά την πρώτη κατοικία των φυσικών προσώπων καθώς για παράδειγμα, η απόκρυψη του ημιυπαίθριου χώρου θα συντελούσε ενδεχομένως στην αποφυγή του ΕΤΑΚ δεδομένου ότι τα όρια υπαγωγής στον νέο φόρο –αποκλειστικά για το πρώτο έτος εφαρμογής του ΕΤΑΚ– είναι (για την πρώτη κατοικία) εμβαδόν έως 200 τετραγωνικά μέτρα ή αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ. Θα αναζητηθούν όσοι φοροδιέφυγαν με την μέθοδο αυτή το 2008, καθώς μάλιστα αποστέλλονται τα πρώτα εκκαθαριστικά στα φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, οι έλεγχοι θα έχουν αποδοτικότητα μεγαλύτερη για το 2009, οπότε αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς και ο φορολογούμενος οφείλει μέσα στο 2008 να γνωστοποιήσει στην εφορία ποιο ακίνητο χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία, αλλά και για το 2009 θα παίζουν ρόλο και τα τετραγωνικά. Eτσι, θα απαλλάσσεται ο ιδιοκτήτης μόνο αν η επιφάνεια του ακινήτου είναι μικρότερη των 200 τ.μ και η αξία του χαμηλότερη των 300.000 ευρώ.

Ακόμη, για να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση ενός ακινήτου μετά από μεταβίβαση, οι οδηγίες που έχεε ήδη δώσει το υπουργείο Οικονομικών στις εφορίες είναι οι έλεγχοι να διενεργούνται εντός διμήνου από τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης, δεδομένου ότι η πραγματική κατάσταση του ακινήτου δεν είναι εύκολο όπως εκτιμάται να μεταβληθεί στο διάστημα αυτό.

Αν το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης μεταβίβασης δεν έχει αποπερατωθεί, τότε η αυτοψία θα λάβει χώρα όταν θα παραδοθεί το ακίνητο στον αγοραστή. Εφόσον από τον έλεγχο, αποδειχτεί ότι ημιυπαίθριοι χώροι μετατράπηκαν σε κλειστούς χώρους κύριας χρήσης, τότε εκτός από τον οφειλόμενο κύριο φόρο που αναλογεί στην επιφάνεια του χώρου αυτού, ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να του επιβληθεί και πρόσθετος φόρος ανακρίβειας. Ο επιπλέον φόρος που επιβαρύνει τον αγοραστή φτάνει στο 3% επί του φόρου που θα απέφευγε ο φορολογούμενος.

Επίσης, αν ο ιδιοκτήτης επικαλεστεί ότι ο χώρος κλείστηκε πολλούς μήνες μετά τη μεταβίβαση, δεν θα καταβάλει επιπλέον φόρο (κινδυνεύει όμως από την «παγίδα» του ΕΤΑΚ).
Σημειώνεται ότι σήμερα οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν συνυπολογίζονται στο εμβαδόν της κατοικίας και δεν υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης. Αν όμως οι ημιυπαίθριοι χώροι «κλειστούν» παρανόμως τότε θα πρέπει το εμβαδόν τους να συνυπολογίζεται στο εμβαδόν της κατοικίας και να υπαχθεί σε φόρο μεταβίβασης.
 
Πηγή Εχπρες
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο