Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αμοιβή ασκουμένων δικηγόρων με τίτλο κτήσης - Επιστολή Προέδρου ΔΣΑ προς την Υπουργό και τον Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αμοιβή ασκουμένων δικηγόρων με τίτλο κτήσης - Επιστολή Προέδρου ΔΣΑ προς την Υπουργό και τον Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



Επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός. Αντικείμενο η υπέρογκη ασφαλιστική επιβάρυνση των ασκούμενων δικηγόρων, οι οποίοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης).

Με την επιστολή, ζητείται να εξεταστεί η εξαίρεση των ασκουμένων από το πεδίο εφαρμογής των επικείμενων κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων για την υποχρέωση καταβολής εισφορών σε περίπτωση αμοιβής με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλο κτήσης), καθόσον έχουν υπαχθεί μόνον στην υποχρεωτική ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΕΦΚΑ και ήδη καταβάλλουν γι' αυτήν εισφορά βάσει ειδοποιητηρίου.

Επισυνάπτεται αναλυτικά η επιστολή.


http://www.dsa.gr

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, -71

Αθήνα, 11/5/2018
Αρ. Πρωτ. 2/00

Προς
• Την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου
• Τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Επιτρέψτε μας να θίξουμε ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην ασφάλιση των ασκουμένων δικηγόρων και την ενδεχόμενη επιβάρυνσή τους με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της πιθανής ένταξης τους στην πληρωμή μέσω «Τίτλου Κτήσης» (Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης).

Ως γνωστόν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 48 του Ν.3996/2011 οι ασκούμενοι δικηγόροι και ασκούμενοι δικαστικοί επιμελητές, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του τ.ΕΤΑΑ και ΜΟΝΟΝ.

Στα πλαίσια αυτά και μετά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4387/2016 ειδικά οι ασκούμενοι δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές που ασφαλίζονται υποχρεωτικά μόνο στον κλάδο υγείας και με δεδομένο ότι είναι ασφαλισμένοι της πρώτης τριετίας θα κληθούν να καταβάλουν επί της μηνιαίας βάσης των 410,26 ευρώ Χ 6,95% (ποσοστό εισφοράς Κ.Υ.) = 28,51 ευρώ μηνιαίως. Η εισφορά αυτή καταβάλλεται βάσει του σχετικού ειδοποιητηρίου που εκδίδει πλέον ο ΕΦΚΑ.

Αντίστοιχα, η ασφάλιση των ασκουμένων δικηγόρων στην κύρια ασφάλιση του τ. TAN είναι προαιρετική κατά τις καταστατικές διατάξεις αυτού. Ενώ ο χρόνος αυτός της άσκησης είναι χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και ασφάλισης, κατά την ορθότερη άποφη είτε οι εισφορές καταβληθούν κατά τη διάρκειά της, είτε σε μεταγενέστερο, κατόπιν υποβολής αίτησης αναγνώρισης.

Κατόπιν αυτών θεωρούμε επιβεβλημένο να εξαιρεθούν οι ασκούμενοι δικηγόροι από το πεδίο εφαρμογής των επικείμενων κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων για την υποχρέωση καταβολής εισφορών σε περίπτωση αμοιβής με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλο κτήσης), καθόσον έχουν υπαχθεί μόνον στην υποχρεωτική ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΕΦΚΑ και ήδη καταβάλλουν γι' αυτήν εισφορά βάσει ειδοποιητηρίου.

Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη εξανέμιση της αμοιβής τους (άνω του 50% επιβάρυνση σε εισφορές και φόρο), ενώ θα υποχρεούνται και σε πληρωμή του ειδοποιητηρίου ΕΦΚΑ.

Επίσης στα πλαίσια της γενικότερης εξέτασης του θέματος της ασφάλισης των ασκουμένων δικηγόρων παρακαλούμε όπως διορθώσετε την άδικη (από πλευράς Υπηρεσιών Υπουργείου και ΕΦΚΑ) μεταχείριση ως προς την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης της άσκησης δικηγορίας, η οποία εξομοιώνεται με πλασματικό χρόνο (Έγγραφο Φ.10041/17154/670/28.9.2011 Υπουργείου σας), ενώ είναι προφανώς χρόνος πραγματικής εργασίας και άρα ασφάλισης, με παροχή δυνατότητας μεταγενέστερης πληρωμής των εισφορών.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε παροχή συνδρομής.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης