Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Αμοιβή ασκουμένων δικηγόρων με τίτλο κτήσης - Επιστολή Προέδρου ΔΣΑ προς την Υπουργό και τον Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΕπιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός. Αντικείμενο η υπέρογκη ασφαλιστική επιβάρυνση των ασκούμενων δικηγόρων, οι οποίοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης).

Με την επιστολή, ζητείται να εξεταστεί η εξαίρεση των ασκουμένων από το πεδίο εφαρμογής των επικείμενων κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων για την υποχρέωση καταβολής εισφορών σε περίπτωση αμοιβής με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλο κτήσης), καθόσον έχουν υπαχθεί μόνον στην υποχρεωτική ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΕΦΚΑ και ήδη καταβάλλουν γι' αυτήν εισφορά βάσει ειδοποιητηρίου.

Επισυνάπτεται αναλυτικά η επιστολή.


http://www.dsa.gr

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, -71

Αθήνα, 11/5/2018
Αρ. Πρωτ. 2/00

Προς
• Την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου
• Τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Επιτρέψτε μας να θίξουμε ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην ασφάλιση των ασκουμένων δικηγόρων και την ενδεχόμενη επιβάρυνσή τους με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της πιθανής ένταξης τους στην πληρωμή μέσω «Τίτλου Κτήσης» (Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης).

Ως γνωστόν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 48 του Ν.3996/2011 οι ασκούμενοι δικηγόροι και ασκούμενοι δικαστικοί επιμελητές, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του τ.ΕΤΑΑ και ΜΟΝΟΝ.

Στα πλαίσια αυτά και μετά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4387/2016 ειδικά οι ασκούμενοι δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές που ασφαλίζονται υποχρεωτικά μόνο στον κλάδο υγείας και με δεδομένο ότι είναι ασφαλισμένοι της πρώτης τριετίας θα κληθούν να καταβάλουν επί της μηνιαίας βάσης των 410,26 ευρώ Χ 6,95% (ποσοστό εισφοράς Κ.Υ.) = 28,51 ευρώ μηνιαίως. Η εισφορά αυτή καταβάλλεται βάσει του σχετικού ειδοποιητηρίου που εκδίδει πλέον ο ΕΦΚΑ.

Αντίστοιχα, η ασφάλιση των ασκουμένων δικηγόρων στην κύρια ασφάλιση του τ. TAN είναι προαιρετική κατά τις καταστατικές διατάξεις αυτού. Ενώ ο χρόνος αυτός της άσκησης είναι χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και ασφάλισης, κατά την ορθότερη άποφη είτε οι εισφορές καταβληθούν κατά τη διάρκειά της, είτε σε μεταγενέστερο, κατόπιν υποβολής αίτησης αναγνώρισης.

Κατόπιν αυτών θεωρούμε επιβεβλημένο να εξαιρεθούν οι ασκούμενοι δικηγόροι από το πεδίο εφαρμογής των επικείμενων κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων για την υποχρέωση καταβολής εισφορών σε περίπτωση αμοιβής με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλο κτήσης), καθόσον έχουν υπαχθεί μόνον στην υποχρεωτική ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΕΦΚΑ και ήδη καταβάλλουν γι' αυτήν εισφορά βάσει ειδοποιητηρίου.

Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη εξανέμιση της αμοιβής τους (άνω του 50% επιβάρυνση σε εισφορές και φόρο), ενώ θα υποχρεούνται και σε πληρωμή του ειδοποιητηρίου ΕΦΚΑ.

Επίσης στα πλαίσια της γενικότερης εξέτασης του θέματος της ασφάλισης των ασκουμένων δικηγόρων παρακαλούμε όπως διορθώσετε την άδικη (από πλευράς Υπηρεσιών Υπουργείου και ΕΦΚΑ) μεταχείριση ως προς την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης της άσκησης δικηγορίας, η οποία εξομοιώνεται με πλασματικό χρόνο (Έγγραφο Φ.10041/17154/670/28.9.2011 Υπουργείου σας), ενώ είναι προφανώς χρόνος πραγματικής εργασίας και άρα ασφάλισης, με παροχή δυνατότητας μεταγενέστερης πληρωμής των εισφορών.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε παροχή συνδρομής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο